Θεσσαλονίκη: Κλείνει πάλι με νοσοκομεία «φίσκα» στους ασθενείς

Λίγο πριν ξεφύγει η κατάσταση από κάθε έλεγχο ήρθε το καθολικό λόκνταουν

Η Θεσσαλονίκη μεταμορφώνεται σε ένα «φρούριο» ενάντια στον κορωνοϊό και οι πολίτες της είναι πλέον και επίσημα σε ένα σκληρό λόκνταουν, με μόνο τα γυμνάσια, τα δημοτικά ανοιχτά και τους παιδικούς σταθμούς να μένουν ανοιχτοί. Ο στόχος είναι η άμεση αντιμετώπιση των κρουσμάτων για να μη ξεφύγει η κατάσταση στην πόλη και δεχθεί τεράστια πίεση το σύστημα υγείας.

Το άμεσο και σκληρό λοκντάουν με τους σκληρότερους όρους σε όλη την Ελλάδα, είναι η απόδειξη του πολύ σκληρού δεύτερου κύματος της πανδημίας που χτυπάει την πόλη μας. Τα νοσοκομεία ήδη δέχονται μεγάλη πίεση και εντατικές και νοσηλείες γεμίζουν ασφυκτικά εδώ και μέρες. Το καθολικό λόκνταουν ήταν η ύστατη λύση, όμως επιστήμονες και Πολιτεία συμφώνησαν ότι έπρεπε να εφαρμοστεί, ως ανάχωμα στην επέλαση της πανδημίας.

«Η ιδανική λύση θα ήταν να έχει γίνει πριν από 15 μέρες, για να έχουμε ένα άμεσο και γρήγορο αποτέλεσμα. Όμως και τώρα είναι σίγουρο ότι τα κρούσματα θα αρχίσουν να περιορίζονται και μέχρι τις 20 Νοεμβρίου θα μειωθούν σημαντικά», εξηγεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο καθηγητής περιβαλλοντικής και υγειονομικής μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Το πιο πιθανό, είναι ότι δεν θα είναι το τελευταίο λόκνταουν που θα δει η πόλη και εμείς έχουμε προτείνει εδώ και καιρό, να υπάρξει το μέτρο των μίνι λόκνταουν που θα κλείνει η πόλη για 15 μέρες, θα ανοίγει ξανά για κάποιες εβδομάδες και μετά θα ξανακλείνει, όταν αυξηθούν και πάλι τα κρούσματα», συμπληρώνει.

Μάλιστα, όπως μας εξηγεί ο καθηγητής πλέον το ζήτημα δεν είναι αν θα μειωθούν τα κρούσματα, αλλά αν θα καταφέρει η Θεσσαλονίκη να οχυρωθεί περαιτέρω για τα νέα κύματα της πανδημίας, που είναι σίγουρο ότι θα έρθουν.

Από την άλλη, η μάχη μέσα στα νοσοκομεία είναι σκληρή και το ΑΧΕΠΑ όπως συνηθίζει από το πρώτο κύμα της πανδημίας είναι στην πρώτη γραμμή. «Πιεζόμαστε πολύ εδώ και μέρες, είναι δύσκολη η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης. Το λόκνταουν ήταν μια δύσκολη απόφαση, όμως αναγκαία και πάρθηκε όταν κατάλαβαν όλοι ότι θα μπορούσε να ξεφύγει από κάθε έλεγχο», δηλώνει στον «Τ.Θ.» ο Συμεών Μεταλλίδης, επικεφαλής της πτέρυγας Covid στο ΑΧΕΠΑ.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 71 ασθενείς για νοσηλεία και 16 ανθρώπους μέσα στις ΜΕΘ. Είναι δύσκολα, αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», καταλήγει ο κ. Μεταλλίδης. 

Υπενθυμίζεται ότι από Τρίτη το πρωί και για έναν μήνα τίθεται σε ισχύ το νέο γενικό σχέδιο για την ανάσχεση του νέου κύματος του ιού. Στο πλαίσιο αυτό απαγορεύονται από αύριο οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, την αναστολή της κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών μεταξύ Θεσσαλονίκης – Σερρών – Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετά την εξαγγελία του τοπικού lockdown στις δύο περιοχές λόγω κορωνοϊού.Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από το πρωί της Τρίτης (3/11) και μέχρι νεοτέρας.

Θα ακολουθήσουν επιπλέον τροποποιήσεις δρομολογίων στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα και στον προαστιακό Θεσσαλονίκης – Λάρισας – Θεσσαλονίκης οι οποίες θα ανακοινωθούν την Τρίτη.

14 οι κενές ΜΕΘ σε Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική

Σε όλη τη χώρα σήμερα Δευτέρα 2 Νοεμβρίου λειτουργούν 312 κλίνες ΜΕΘ-COVID εκ των οποίων οι 188 είναι κατειλημμένες και 124 κενές (ποσοστό 40%), σύμφωνα με στοιχεία από πηγές του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες της Θεσσαλονίκης είναι σήμερα 85. Από αυτές, 57 είναι κατειλημμένες και 28 κενές (ποσοστό 33%).

Αναλυτικά ανά Νοσοκομείο

 • ΑΧΕΠΑ: 25 κλίνες, εκ των οποίων 16 κατειλημμένες και 9 κενές 
 • Παπανικολάου: 25 κλίνες, όλες κατειλημμένες
 • Παπαγεωργίου: 6 κλίνες, όλες κατειλημμένες
 • Γ. Γεννηματάς: 10 κλίνες, εκ των οποίων 9 κατειλημμένες και 1 κενή
 • Αγ. Δημήτριος: 6 κλίνες, όλες κενές
 • Αγ. Παύλος: 8 κλίνες, όλες κενές
 • Χαλκιδική: 5 κλίνες, εκ των οποίων 1 κατειλημμένη και 4 κενές

Εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προστίθενται:

 • 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο
 • 12 κλίνες στο Νοσοκομείο Καβάλας.

Κλειστά όλα τα λύκεια σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες για 14 μέρες

Κλειστά θα είναι από σήμερα όλα τα λύκεια σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, καθώς όπως ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία προ ολίγου, γίνεται υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση σε όλα τα λύκεια, καθώς και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Σημειώνεται πως νωρίτερα το μεσημέρι ο Στέλιος Πέτσας είχε ανακοινώσει πως τα σχολεία θα είναι ανοιχτά, ωστόσο, αυτό δεν ισχύει στα λύκεια. Δείτε αναλυτικά ολόκληρη την ανακοίνωση: 

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, νέα, εξατομικευμένα μέτρα επιδημιολογικού συναγερμού για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού θα ισχύσουν από Τρίτη 3 Νοεμβρίου, ώρα 06.00 και για 14 ημέρες, σε ολόκληρες τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών.

Ανοικτά παραμένουν χονδρεμπόριοβιομηχανία, ξενοδοχεία, καθώς και τα σχολεία. Τονίζεται ότι είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση σε όλα τα λύκεια, καθώς και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Στις δύο αυτές περιοχές εφαρμόζεται 24ωρος περιορισμός στις μετακινήσεις με εξαιρέσεις ανά χρονική ζώνη (05.00-21.00 και 21.00-05.00)Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα μπορούν να μετακινούνται με προηγούμενη (δωρεάν) αποστολή SMS στο 13033, όπως γινόταν στην πρώτη φάση της πανδημίας.  

Σημειώνεται ότι η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη. Δεν χρειάζεται SMS.

Συγκεκριμένα:

 • Για το διάστημα 05.00-21.00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους:   

1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS – Επιλογή 1]

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS – Επιλογή 2]

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS – Επιλογή 3]

4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS – Επιλογή 4]

5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS – Επιλογή 5]

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS – Επιλογή 6]

 • Για το διάστημα 21:00-05:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις ΜΟΝΟ για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS], υγείας [SMS - Επιλογή 1] και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS - Επιλογή 6].

Σημειώνεται επίσης ότι η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS – Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας.    

Απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός των Περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Σερρών. Αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές αναστέλλονται προς το εξωτερικό, ενώ επιτρέπονται μόνο για αυστηρά επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας στις μεταφορές εσωτερικού.

Επιπλέον: 

 • Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου (εξαιρούνται τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως super-market, mini-market κλπ, καθώς και τα petshop), των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.
 • Η εστίαση παραμένει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery. Τα καταστήματα τροφίμωνλειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.
 • Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).
 • Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.
 • Στους χώρους λατρείας, οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.                           πηγή: typosthes.gr
Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια