Παπαγεωργίου: 23 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς εν μέσω πανδημίας

Παπαγεωργίου: 23 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς εν μέσω πανδημίας

Μήνυμα αισιοδοξίας στέλνουν οι μεταμοσχεύσεις οργάνων συνεχίζοντας να προσφέρουν ζωή, παρόλο που επηρεάζονται από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας λόγω του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, και ειδικότερα στη Μονάδα Εφαρμογής Ιστών Κερατοειδούς, όπου διενεργούνται μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς κάθε είδους με πρωτοπόρες τεχνικές, αν και καταγράφηκε μείωση στη διάρκεια του έτους, είναι διάχυτη η ελπίδα ότι, παρά την Covid-19, η ευαισθητοποίηση των πολιτών θα αυξήσει τη δωρεά και τις μεταμοσχεύσεις.

«Η Β΄ Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου πραγματοποίησε, μέχρι σήμερα, εντός του 2020, 23 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς έναντι 42 μεταμοσχεύσεων εντός του 2019. Αν και ο αριθμός είναι σημαντικά μικρότερος από πέρυσι, υπάρχει ένα μήνυμα αισιοδοξίας πως παρά την πανδημία ο κόσμος εξακολουθεί να είναι ευαισθητοποιημένος και το σύστημα υγείας στο σύνολό του, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, εξακολουθεί να λειτουργεί και να στηρίζει τις μεταμοσχεύσεις», επισημαίνει ο διευθυντής της Β΄ Οφθαλμολογικής Κλινικής ΑΠΘ καθηγητής Νικόλαος Ζιάκας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων. «Με την ευχή η νέα χρονιά να είναι καλύτερη για τις μεταμοσχεύσεις, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό που συντέλεσε στην επιτυχή πραγματοποίηση των φετινών μεταμοσχεύσεων», καταλήγει ο κ. Ζιάκας.

Στη Μονάδα Εφαρμογής Ιστών Κερατοειδούς διενεργούνται μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς κάθε είδους, μεταξύ αυτών και ενδοθηλίου του κερατοειδούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μοσχεύματα που αξιοποιούνται για τους λήπτες προέρχονται αποκλειστικά από τράπεζες οφθαλμών που λειτουργούν στη χώρα μας. Επιπλέον, η παρασκευή των μοσχευμάτων διενεργείται στο Νοσοκομείο, με ειδικές τεχνικές που έχει αναπτύξει και κατοχυρώσει η Κλινική. Το γεγονός αυτό την καθιστά ως τη μοναδική στην Ελλάδα, δημοσίως, που πραγματοποιεί τέτοιου είδους μεταμοσχεύσεις αποκλειστικά με μοσχεύματα από τις εγχώριες τράπεζες, μειώνοντας σημαντικά το κόστος και αυξάνοντας την ποιότητα ζωής των μεταμοσχευμένων.

Πηγή: grtimes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια