Τουρκική λίρα: Έσπασε για πρώτη φορά το 8 στην ισοτιμία με το δολάριο - Ο ρόλος του Ερντογάν

Τουρκική λίρα: Έσπασε για πρώτη φορά το 8 στην ισοτιμία με το δολάριο - Ο ρόλος του Ερντογάν

Μία εφιαλτική εβδομάδα μόλις ξεκίνησε για την τουρκική λίρα και τον Ταγίπ Ερντογάν. Το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας χωρίς να προβάλει καμία αντίσταση βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας σε νέα χαμηλά απέναντι στο δολάριοΗΠΑ και στο ευρώ. Μάλιστα απέναντι στο δολάριο για πρώτη φορά έσπασε το φράγμα των 8 λιρών.

Συγκεκριμένα στις 11.30 το πρωί της Δευτέρας η ισοτιμία διαμορφώνονταν σε 8,027 λίρες για ένα δολάριο ΗΠΑ με την πτώση να είναι της τάξης του 0,84 %. Αντίστοιχα η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώνεται σε 9,48 λίρες με το τουρκικό νόμισμα να υποχωρεί τις πρώτες ώρες της εβδομάδας κατά 0,43 % απέναντι στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Ο εμπρηστής Ερντογάν

Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές καθοριστικός είναι ο ρόλος του Ερντογάν σε αυτή την νέα κατάρρευση της τουρκικής λίρας. Ο Τούρκος πρόεδρος χωρίς να έχει καταφέρει να κλείσει κανένα από τα μέτωπα που έχει ήδη ανοιχτά σε Συρία, Λιβύη, Ελλάδα, Κύπρο, Σαουδική Αραβία, S 400 και Ναγκόρνο Καραμπάχ λειτουργεί εμπρηστικά και ανοίγει ακόμη ένα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν. Στα αρνητικά και το νέο ρεκόρ κρουσμάτων στο μέτωπο του κορονοϊού κυρίως στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε βάθος ενός χρόνου το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει πάνω από 38% της αξίας του σε σχέση με το δολάριο και σχεδόν 48% σε σχέση με το ευρώ. Η "υποτίμηση" αυτή δεν μπόρεσε να αξιοποιηθεί φέτος από τον τουρισμό της χώρας λόγω κορονοϊού ενώ δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στην βιομηχανία η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι εξαρτημένη σε εισαγωγές σε πρώτες ύλες και καύσιμα. Αυτοί όμως που έχουν πληγεί περισσότερο είναι οι Τούρκοι πολίτες οι οποίοι βλέπουν καθημερινά να μειώνεται η αγοραστική δυνατότητα τους.

Πηγή: news247.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια