Πρύτανης ΑΠΘ: Δραματική αύξηση της συγκέντρωσης του κορωνοϊού στα λύματα

Πρύτανης ΑΠΘ: Δραματική αύξηση της συγκέντρωσης του κορωνοϊού στα λύματα

Έχει ανέβει και ο αριθμός των ασυμπτωματικών

Με βάση τις τελευταίες αναλύσεις, που πραγματοποίησε η διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της ΕΥΑΘ, η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη του ιικού φορτίου του κορωνοϊού με δειγματοληψίες στα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης καταγράφεται αύξηση στη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-Cov-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Όπως δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου «αυτό που μετρήσαμε ως ομάδα είναι μια δραματική αύξηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα». Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τον ίδιο, όχι κατ’ ανάγκη μόνο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, που τις τελευταίες μέρες βαίνουν αυξανόμενα, αλλά είναι προφανώς «και από πολλούς ασυμπτωματικούς».

Αν μέχρι πριν 15 μέρες είχες «Χ» αριθμό ασυμπτωματικών και έναν «Α» αριθμό νοσούντων τώρα ενδεχομένως έχεις «5Χ» ασυμπτωματικούς άρα πιθανόν να έχεις και 2 και 3Α αριθμό νοσούντων. Γιο αυτόν το λόγο εφιστούμε την προσοχή και λέμε ότι πρέπει να τηρούνται 3 πράγματα: Απόσταση, όχι συγχρονισμός, μάσκα και απολύμανση. Ατομική ευθύνη που στο τέλος είναι και κοινωνική ευαισθησία, όπως λέει ο Πρύτανης. Ο ίδιος τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανικός αλλά σίγουρα όχι και εφησυχασμός.

Σχετικά με τις εικόνες συγκέντρωσης φοιτητών το βράδυ του Σαββάτου στο campus του Πανεπιστημίου, που είδαν το φως της δημοσιότητας ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι «προφανώς όλα αυτά καταδικάζονται. Προφανώς η πρυτανεία δεν ήταν ενήμερη και πώς να ήταν αφού ξεκίνησε με την αυθόρμητη παρουσία κάποιων φοιτητών μέσα στο κάμπους και από κει και πέρα γύρω στις 2-3 τα ξημερώματα έγιναν 200-250 άτομα». Είπε πάντως ότι αυτό δε συμβαίνει μόνο στο κάμπους του ΑΠΘ αλλά και στην Αριστοτέλους, στην Αγίας Σοφίας και στην περιοχή της Ρωμαϊκής Αγοράς. Αυτά όμως όλα δείχνουν ότι οι νέοι ενδεχομένως πρέπει να είναι πιο συνειδητοποιημένοι, πρόσθεσε ο ίδιος. Αυτή η κατάσταση με τους νέους δεν είναι μόνο στη Θεσσαλονίκη είναι και στην Αθήνα και παντού, όπως λέει.

Ο κ. Παπαϊωάννου θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών για έναν άλλο τρόπο επικοινωνίας προς τους νέους. 

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια