Ενίσχυση αστυνόμευσης ζητά ο εμπορικός κόσμος σε Εύοσμο – Κορδελιό

Ενίσχυση αστυνόμευσης ζητά ο εμπορικός κόσμος σε Εύοσμο – Κορδελιό

Όπως λένε το τελευταίο διάστημα υπάρχει κλιμάκωση κρουσμάτων εγκληματικότητας

Ενίσχυση της αστυνόμευσης στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου με περισσότερες περιπολίες και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Ευόσμου – Κορδελιού, ο οποίος είχε πρόσφατα συνάντηση για το θέμα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας στην περιοχή με την ηγεσία της αστυνομίας στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Όπως δήλωσε στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου – Κορδελιού (ΕΜΣΕΚ) κ. Βλάσσης Νικολαΐδης, το τελευταίο διάστημα σημειώνονται κρούσματα εγκληματικότητας, «άνοιγμα» μαγαζιών, σπάσιμο τζαμαριών κ.α. Την κατάσταση επηρεάζει αρνητικά το γεγονός ότι τα καταστήματα εστίασης, μπαρ κλπ κλείνουν νωρίς λόγω των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κίνηση κόσμου έξω και να ερημώνει η περιοχή.

Ο νεοσύστατος Εμπορικός Σύλλογος έστειλε στις 24 Σεπτεμβρίου επιστολή προς τους αρμοδίους, στην οποία ανέφερε ότι τον τελευταίο καιρό κλιμακώνονται διαρκώς στον πλέον ανησυχητικό βαθμό κρούσματα εγκληματικότητας στις περιοχές του Ευόσμου και του Ελευθερίου – Κορδελιού. Κατόπιν της δημόσιας επιστολής ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΕΜΣΕΚ κλήθηκαν σε συνάντηση στο Αστυνομικό Μέγαρο, όπου ο σύλλογος κατέθεσε τις προτάσεις του.

Η συνάντηση αποδείχθηκε άκρως εποικοδομητική, με ανταλλαγή στοιχείων, πληροφοριών, στατιστικών και την έναρξη συντονισμού του στρατηγικού σχεδιασμού της Αστυνομίας, της Ασφάλειας και της Τροχαίας με τον ΕΜΣΕΚ, όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος.

«Γνωρίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν, υπάρχει αστυνόμευση αλλά δεν επαρκεί για τον δήμο μας καθώς είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος δήμος με πολλά μαγαζιά», αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης.

Οι παραβάσεις όπως αναφέρει στην επιστολή ο Σύλλογος είναι πια συχνότατες και κάθε είδους:

Διατάραξη κοινής ησυχίας, κυκλοφορία ομάδων εκφοβισμού όπου υβρίζουν, απειλούν και σε πολλές περιπτώσεις ξυλοκοπούν κυρίως εφήβους και νέους, ενώ συχνά τους ληστεύουν αποσπώντας κινητά τηλέφωνα και χρήματα, πωλήσεις λαθραίων εμπορευμάτων κάθε είδους, διαρρήξεις οικιών και καταστημάτων, κλοπές αυτοκινήτων, ένοπλες ληστείες επιχειρήσεων.

Μάλιστα, ο κ. Νικολαΐδης, αναφέρει ότι πλέον υπάρχουν και περιστατικά που γίνονται μέρα μεσημέρι ακόμα και σε μέρη που υπάρχει κόσμος και γι’ αυτό ζητείται να υπάρχουν περισσότερες περιπολίες και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πρόσφατα όπως λέει έξω από σχολείο έσπασαν το τζάμι συνοδηγού σε ΙΧ που οδηγούσε μια μητέρα η οποία είχε κατέβει για να πάρει τα παιδιά της από το σχολείο, για να αρπάξουν τσάντα, ενώ υπενθυμίζει και το περιστατικό ένοπλης ληστείας που είχε γίνει πριν λίγο καιρό σε ψιλικατζίδικο.

Ο Σύλλογος στην επιστολή ζητάει:

-Την άμεση στελέχωση του Α/Τ Εύοσμου ώστε να επιλυθεί σε μόνιμη βάση το ζήτημα της ελλιπούς αστυνόμευσης της περιοχής, η οποία αποτελεί, όπως επισημαίνει, De facto την κύρια αιτία για την αύξηση της εγκληματικότητας.

-Την μόνιμη παρουσία ένστολων στους χώρους μεγάλου συνωστισμού του δήμου όπως οι πλατείες, και κυρίως στους δρόμους και τα στενά περιμετρικά αυτών, όπου όπως αναφέρει παρατηρούνται τα περισσότερα περιστατικά εκφοβισμού, ξυλοδαρμών και ληστειών εφήβων και νέων.

Σε ότι αφορά τώρα την κίνηση στα καταστήματα, η τοπική αγορά «είδε» πτώση τζίρου λόγω της κατάστασης με την πανδημία, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, η εκτίμηση είναι ότι βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με άλλες περιοχές.

Η αγορά της περιοχής εξάλλου είναι γνωστή και την εμπιστεύονται όχι μόνο οι δημότες αλλά και καταναλωτές από άλλες περιοχές, καθώς εκεί λειτουργούν πολλά μαγαζιά, όλων των ειδών ακόμα και επώνυμες εταιρίες και κατά συνέπεια μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

Είναι ενδεικτικό ότι σε κεντρικούς δρόμους όπως η Καραολή και Δημητρίου δεν υπάρχει μαγαζί ξενοίκιαστο. Η τοπική κοινωνία στηρίζει την αγορά αλλά και οι επαγγελματίες από την πλευρά τους δηλώνουν ότι προσπαθούν με διάφορες ενέργειες να βρίσκονται δίπλα στον δημότη.

Δημοφιλής προορισμός για διασκέδαση είναι εξάλλου και η πλατεία του Ευόσμου, ωστόσο η επιβολή του ωραρίου λειτουργίας μέχρι τις 12.30 λόγω Covid-19 έχει πλήξει τους τζίρους των επιχειρήσεων, που είναι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης. «Έχουν δει μεγάλη πτώση τζίρου αλλά και πάλι είναι σε καλύτερη μοίρα, γιατί η αγορά είναι μεγάλη και δυνατή», λέει ο κ. Νικολαΐδης.

Η συνθήκη που δημιούργησε ο κορωνοϊός είχε ως αποτέλεσμα ο νεοσύστατος Εμπορικός Σύλλογος Ευόσμου – Κορδελιού να έρθει πιο κοντά με τους επαγγελματίες αλλά και οι ίδιοι οι επαγγελματίες ήρθαν πιο κοντά στο σύλλογο, καθώς λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης δημιουργήθηκαν ανάγκες στους επαγγελματίες σε επίπεδο πληροφόρησης, επίλυσης προβλημάτων κλπ.

Όπως αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης έγινε πρόταση στο δήμο και ήταν ο πρώτος που δέχθηκε και πέρασε οι επαγγελματίες του δήμου για το διάστημα που ήταν κλειστά τα μαγαζιά, τους 2,5 μήνες της καραντίνας, να μην πληρώσουν δημοτικά τέλη και τα μαγαζιά εστίασης με τραπεζοκαθίσματα να έχουν μείωση 50% από το άνοιγμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

Ο Σύλλογος έχει στην ατζέντα του μια σειρά από δράσεις για την τόνωση της αγοράς, ωστόσο ο κορωνοϊός τις έχει βάλει προς το παρόν σε «πάγο» προκειμένου να αποφευχθεί συνωστισμός.

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια