Κορωνοϊός: «Βράζει» ο ιός στη Θεσσαλονίκη – «Έκρηξη» 290% στα λύματα

Κορωνοϊός: «Βράζει» ο ιός στη Θεσσαλονίκη – «Έκρηξη» 290% στα λύματα

Δραματική αύξηση της τάξης του 290% καταγράφεται στη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-Cov-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, με βάση τις τελευταίες αναλύσεις, που πραγματοποίησε η διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της ΕΥΑΘ, η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη του ιικού φορτίου του κορωνοϊού με δειγματοληψίες στα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης.

Μία σταδιακά επιδεινούμενη εικόνα των κρουσμάτων στην πόλη είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, αν και η συγκέντρωση του ιού καταγραφόταν τότε λίγο πάνω από το όριο ανίχνευσης. Ερωτηθείς αν η απότομη αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, προκύπτει ως επιδημιολογική εικόνα της πόλης και στην έρευνα του ΑΠΘ, η οποία σε σχεδόν πραγματικό χρόνο λαμβάνει υπόψη όλους τους φορείς του ιού -νοσούντες και ασυμπτωματικούς- ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι τιμές ανίχνευσης, με την εφαρμογή της πρωτοποριακής και συνάμα ευαίσθητης μεθόδου της διεπιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ και της ΕΥΑΘ, κατέδειξαν τη χαρακτηριστική αύξηση της παρουσίας του ιού στα λύματα περίπου τρεις φορές, μέσα σε δύο ημέρες ή μία αύξηση της τάξης του 290%».

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου, «η αύξηση αυτή συμφωνεί ποιοτικά και ποσοτικά με την επιδημιολογική εικόνα αυτών των ημερών», όμως, «επειδή η επιδημιολογική εικόνα είναι δυναμική και όχι στατική στο χρόνο, επισημαίνεται η μεγάλη προσοχή που πρέπει να επιδειχθεί από όλους, με κύριο μέλημα την εφαρμογή των κανόνων προφύλαξης με έμφαση την αποφυγή του συγχρωτισμού, ιδιαίτερα τις αμέσως επόμενες μέρες, έτσι ώστε να μην εκτιναχθεί η διασπορά του ιού».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

Απαντήσεις για την αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη αναζητούνται από τους επιδημιολόγους -με βάση και τις ιχνηλατήσεις των επιβεβαιωμένων φορέων του ιού- σε φαινόμενα υψηλού συγχρωτισμού, αλλαγών στην πληθυσμιακή σύνθεση της πόλης, γειτνίασης με όμορους νομούς με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και στην αύξηση των συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους, ως αποτέλεσμα της αλλαγής των καιρικών συνθηκών.

Η πορεία στο «μέτωπο» της Θεσσαλονίκης

Από χθες το TyposThes, έγραφε πως από τις 7 Οκτωβρίου και έπειτα η πόλη παρουσιάζει μία αυξητική τάση στα κρούσματα, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο και για την επιστροφή των φοιτητών από άλλες περιοχές που θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο την κυκλοφορία του ιού. 

Δείτε την πορεία των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι και χθες 15 Οκτώβρη.

  • 7 Οκτωβρίου, 16 κρούσματα
  • 8 Οκτωβρίου, 33 κρούσματα
  • 9 Οκτωβρίου, 25 κρούσματα
  • 10 Οκτωβρίου, 11 κρούσματα
  • 11 Οκτωβρίου, 19 κρούσματα
  • 12 Οκτωβρίου, 6 κρούσματα
  • 13 Οκτωβρίου, 36 κρούσματα
  • 14 Οκτωβρίου, 38 κρούσματα
  • 15 Οκτωβρίου, 56 κρούσματα

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του TyposThes, τα αποτελέσματα της ημέρας Δευτέρας (12/10) ήταν αποτέλεσμα αισθητά λιγότερων τεστ στην περιοχή, οπότε και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν. Με τα 56 χθεσινά κρούσματα η πόλη αρχίζει να νιώθει ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία της κυκλοφορίας του ιού, κάτι που αποτυπώνεται και σε αρκετές δομές της πόλης, από τα σχολεία μας, μέχρι τις δημόσιες υπηρεσίες και πλέον ο καλπασμός του ιού αποτυπώνεται και στα λύματα στην πρωτοποριακή έρευνα του ΑΠΘ. 

Η πορεία αυτή δείχνει πως η Θεσσαλονίκη «φλερτάρει» με το «Επίπεδο 3», το οποίο έχει πιο αυστηρούς κανόνες όσον αφορά τις μάσκες έξω, ενώ αλλάζει εκ νέου το ωράριο των καταστημάτων μέχρι τις 00.00, ωστόσο το σημαντικό είναι πως η πόλη θα βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη με σοβαρή διασπορά του ιού στους πλέον δύσκολους μήνες, αυτούς του φθινοπώρου και του χειμώνα. 

Πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια