Θεσσαλονίκη: Παράταση ωραρίου ζητά η εστίαση

Θεσσαλονίκη: Παράταση ωραρίου ζητά η εστίαση

Παράταση του ωραρίου που αφορά στο κλείσιμο των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος αναμένεται να ζητήσουν τις επόμενες ημέρες οι επαγγελματίες στη Θεσσαλονίκη.

Το παραπάνω έκανε γνωστό  ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης. Παράλληλα, εκτίμησε πως, αναμένεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας για τον κλάδο χωρίς να κρύψει πως υπάρχει μεγάλος φόβος για ακόμα περισσότερα «λουκέτα».

Θυμίζουμε πως από τη Δευτέρα, μεταξύ άλλων, η πληρότητα των καταστημάτων εστίασης στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε από το 50% στο 65%, ενώ μπορούν πλέον τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να λειτουργούν μέχρι τις 00:30, αντί για 00:00 που ίσχυε μέχρι τη περασμένη εβδομάδα.

Μπορεί η αύξηση της πληρότητας που αποτελούσε πάγιο αίτημα του κλάδου να ικανοποίησε τους επαγγελματίες, όμως, εμφανίζονται απογοητευμένοι από τη μισάωρη παράταση του ωραρίου λειτουργίας, καθώς δε θα υπάρξει καμία ουσιαστική διαφορά όπως λένε. Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν, με το που κλείνουν τα μπαρ ο κόσμος γεμίζει τα πάρκα και τις πλατείες για να συνεχίσει τη διασκέδασή του, με αποτέλεσμα τα μέτρα να πηγαίνουν… «περίπατο».

Οι επαγγελματίες του κλάδου έως και το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα στείλουν υπόμνημα μέσω του οποίου θα ζητήσουν τουλάχιστον για τις ημέρες Παρασκευή και Σάββατο, τις ημέρες δηλαδή που η πλειοψηφία του κόσμου επιλέγει για την έξοδό του, το ωράριο να επεκταθεί έως τις 02:00 ούτως ώστε, οι επιχειρήσεις να είναι σε έναν βαθμό βιώσιμες.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με έρευνα που διήρκησε συνολικά ένα μήνα και πραγματοποίησε η Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου, μήνες δηλαδή που υπήρχε σχετική κίνηση σε σχέση με τις «νεκρές» περιόδους, υπήρξε μείωση σε αριθμό εργαζομένων της τάξης του 40%, αριθμός που, όπως επισημαίνει ο κ. Επιτροπίδης, θα αυξηθεί αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν έχουν προχωρήσει οι επιχειρήσεις σε απολύσεις εργαζομένων λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε στον κλάδο με την πανδημία, ο κ. Επιτροπίδης ξεκαθαρίζει πως, δεν υπήρξαν πολλές απολύσεις ή αναστολές συμβάσεων εργασίας, ωστόσο, καταγράφηκαν πολλές αποχωρήσεις εργαζομένων καθώς μειώθηκαν σημαντικά οι μέρες που δούλευαν αφού εκ των πραγμάτων χάθηκαν οι βραδινές βάρδιες και οι πελάτες μειώθηκαν σημαντικά.

Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η ανησυχία για τον φετινό χειμώνα, αφού για ένα μεγάλο ποσοστό του κλάδου της εστίασης θα είναι αδύνατον να καλύψει τα έξοδά του και να μείνει ανοιχτό, ειδικά αν δε στηριχθεί από το κράτος.

«Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ένωση, διαπιστώσαμε ότι το 1/3 των επιχειρήσεων θα κλείσει εάν δεν πάρουν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 3. Ήδη έχουν αρχίσει πολλοί να μένουν εκτός και να μη τη δικαιούνται. Επίσης, πολλοί οι οποίοι ήταν να λάβουν 8.000 ευρώ βοήθημα καθώς είχαν περισσότερους από πέντε εργαζόμενους, τελικά θα πάρουν 2.000 ευρώ», εξηγεί ο κ. Επιτροπίδης. Προσθέτει δε, πως «τόσο καιρό συσσωρεύονται τα χρέη και πολλοί περίμεναν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή για να μπορέσουν να πληρώσουν», ζητώντας από την κυβέρνηση να βοηθήσει την κατάσταση και να μη «πολεμάει» την Εστίαση.

πηγή: grtimes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια