Ο ρόλος του καλίου στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού - Οι σημαντικότερες πηγές και τα οφέλη!

Εκτός από το να ενεργεί ως ηλεκτρολύτης, αυτό το μέταλλο απαιτείται για τη διατήρηση της καλής κατάστασης της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών, του μυϊκού ιστού και άλλων σημαντικών συστημάτων οργάνων του ανθρώπινου σώματος. Το χλωριούχο κάλιο είναι το κύριο είδος αυτού του ορυκτού και συνεργάζεται με το νάτριο για να εκτελέσει ορισμένες κρίσιμες λειτουργίες του σώματος.

Συμπτώματα έλλειψης καλίου

Η ανεπάρκεια οποιασδήποτε θρεπτικής ουσίας στο σώμα είναι ανεπιθύμητη και το κάλιο δεν αποτελεί εξαίρεση. Μια διατροφή ελλειπής σε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως κόπωση, μυϊκή αδυναμία, ανενεργά αντανακλαστικά, μη φυσιολογικός καρδιακός παλμός και σοβαροί πονοκέφαλοι. Τα άτομα με σοβαρή έλλειψη καλίου μπορεί επίσης να παρουσιάσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, πόνο στα έντερα, οίδημα στους αδένες τους και διαβήτη.

Σημαντικές πηγές καλίου

Μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιέχει καθημερινά περίπου 4.700 mg καλίου, σύμφωνα με τις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων. Οι σημαντικότερες διατροφικές πηγές είναι τα εσπεριδοειδή, η μπανάνα, τα αβοκάντο, το πεπόνι, το αχλάδι, η σταφίδα, η γλυκοπατάτα, το πλήρες γάλα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, η αγκινάρα, οι ξηροί καρποί χωρίς αλάτι, τα όσπρια, τα μανιτάρια, η ντομάτα και το νερό καρύδας.

Οφέλη για την υγεία

Διεγείρει τη Νευρική Δραστηριότητα

Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της κανονικής λειτουργίας του εγκεφάλου, επιτρέποντας στο οξυγόνο να φτάσει στον εγκέφαλο, ενισχύοντας έτσι τη νευρική δραστηριότητα και αυξάνοντας τη γνωστική λειτουργία. Συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και δεδομένου ότι δρα ως αγγειοδιασταλτικό, χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, αποτρέποντας την πήξη του αίματος.

Σταθεροποιεί το σάκχαρο αίματος

Μείωση της ποσότητας καλίου προκαλεί πτώση του σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση, κεφαλαλγία, αδυναμία, τρέμουλο και νευρικότητα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι διαβητικοί ασθενείς ενθαρρύνονται να διατηρούν τα επίπεδα του καλίου κανονικά.

Μειώνει τις μυϊκές διαταραχές

Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τακτική συστολή και χαλάρωση των μυών. Τα περισσότερα από τα ιόντα καλίου στο ανθρώπινο σώμα βρίσκονται στα μυϊκά κύτταρα. Διατηρεί τη βέλτιστη λειτουργία των μυών και των νεύρων και διατηρεί γρήγορα τα αντανακλαστικά μας διότι διεγείρει τη νευρική συνδεσιμότητα των μυών και του εγκεφάλου.

Αποτρέπει τις κράμπες

Οι μυϊκές κράμπες είναι ένα κοινό αποτέλεσμα χαμηλών επιπέδων καλίου στο αίμα, μια κατάσταση που ονομάζεται υποκαλιαιμία.

Βελτιώνει την υγεία των οστών

Υπάρχουν ορισμένες ιδιότητες του καλίου που εξουδετερώνουν διάφορα οξέα σε όλο το σώμα, γεγονός που βοηθά στη συγκράτηση και τη διατήρηση του ασβεστίου.

Ρυθμίζει τη λειτουργία των νεύρων

Παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας του εγκεφάλου και επηρεάζει δραματικά τη λειτουργία του. Συμμετέχει επίσης σε ανώτερες λειτουργίες όπως η μνήμη και η μάθηση. Επιπλέον, σοβαρές ασθένειες όπως η επιληψία σχετίζονται με τη δυσλειτουργία των διαύλων καλίου που μπορεί να παρουσιαστεί λόγω ανεπάρκειάς του.

Σταθεροποιεί την αρτηριακή πίεση

Το κάλιο είναι χρήσιμο για την αναστροφή του ρόλου του νατρίου στην εξισορρόπηση της κανονικής αρτηριακής πίεσης. Έτσι, ενεργεί ως ένα ζωτικό συστατικό που διατηρεί την ομαλότητα της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και υπέρτασης. Εξαιτίας των αγγειοδιασταλτικών ιδιοτήτων του ανακουφίζεται η τάση των αιμοφόρων αγγείων, η οποία είναι μία από τις κύριες αιτίες της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Ενισχύει τους μύες

Εξασφαλίζει τη σωστή ανάπτυξη των μυϊκών ιστών και της χρήσης της ενέργειας που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τη μυϊκή δύναμη. Η τόνωση της κυτταρικής ανάπτυξης και η παροχή της μεταβολικής ενέργειας αποτελεί ζωτική λειτουργία του καλίου.

Αυξάνει τον μεταβολισμό

Βοηθά στην μεταβολική επεξεργασία διαφόρων θρεπτικών συστατικών όπως τα λίπη και οι υδατάνθρακες. Μελέτες έχουν δείξει ότι το κάλιο είναι επίσης αναπόσπαστο μέρος της σύνθεσης πρωτεϊνών, οι οποίες βοηθούν στην αναγέννηση των ιστών, την κυτταρική ανάπτυξη και έναν ισορροπημένο γενικά μεταβολισμό.

Μειώνει το άγχος και το στρες

Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση διαφόρων ορμονών στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, οι υπερβολικές ποσότητες των οποίων μπορεί να είναι πολύ επιζήμιες.

Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Εξασφαλίζει καλή λειτουργία τόσο για την καρδιά, όσο και για τα νεφρά. Βοηθά τα νεφρά να απομακρύνουν τα απόβλητα μέσω της διαδικασίας απέκκρισης. Ωστόσο, συνιστάται να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τη δοσολογία, επειδή το κάλιο συχνά κάνει τον οργανισμό να απορροφά περισσότερο ασβέστιο από ό, τι είναι απαραίτητο, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει τελικά προβλήματα στα νεφρά.

Διατηρεί την ισορροπία των επιπέδων νερού και υγρών

Ένας άλλος σημαντικός ρόλος που παίζει το κάλιο είναι η διατήρηση μιας βέλτιστης ισορροπίας υγρών στο ανθρώπινο σώμα. Οι διαφορετικοί τύποι κυττάρων απαιτούν σωστή ισορροπία νερού για μια αποτελεσματική λειτουργία και το κάλιο τα βοηθά να την ρυθμίζουν. Επειδή είναι επίσης ένας σημαντικός ηλεκτρολύτης, συμβάλλει στη ρύθμιση του επιπέδου των υγρών και στην μετάδοση ηλεκτρικών φορτίων σε όλο το σώμα.

Πηγή: itrofi.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Διάφορα
Τα πράσα είναι γνωστά στη Γαλλία ως τα "σπαράγγια του φτωχού" και είναι ένα από τα εθνικά εμβλήματα της Ουαλίας. Έχει μακραίωνη ιστορία και εντοπίζεται στην αρχαία αιγυπτιακή διατροφή τουλάχιστον από την αρχή της δεύτερης χιλιετίας. Με τη μοναδική τους γεύση, την υφή και την πηκτωματική τους ιδιότητα, ενισχύουν τις σούπες, αλλά μπορεί επίσης να προσθέσους γεύση και σε διάφορα μαγειρευτά, συνοδεύοντας εξαιρετικά άλλα λαχανικά. Όταν αγοράζετε πράσα, βεβαιωθε...
Κοινωνία
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την αυριανή έναρξη της δίκης για την υπόθεση της δολοφονίας του ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή και drag queen Ζακ Κωστόπουλου (της Zackie Oh) στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών. Στην πορεία συμμετέχουν μέλη αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων. Η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου και αυτή την ώρα κινείται στην οδό Εγνατία με μέτωπο ανατολικά. Η παρουσία της Αστυνομίας είναι δι...
Περιστατικά
Αρνητικό ρεκόρ θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ στη χώρα μας, όπου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 667 νέα κρούσματα. Εξ’ αυτών τα 88 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Στην Αττική εντοπίστηκαν 250 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 125 νέα θετικά κρούσματα κορωνοϊού. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 26469, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες. 3613 (13.6%) θεωρούνται σχετιζό...
Κοινωνία
Τέσσερα γυάλινα περίπτερα, όπως τα λέμε όλοι στη Νέα Παραλία, κάνουν αυτή τη στιγμή τη διαφορά. Η βόλτα στη Νέα Παραλία, ίσως η πιο αγαπημένη συνήθεια των Θεσσαλονικέων, έχει άρωμα και γεύση. Από καφέ, κρασί, cocktails, παγωτό, σοκολάτα, hot-dogs και πολλά χαμόγελα. Όπως αυτά που βλέπουμε σε όσους δοκιμάζουν τις γεύσεις των τεσσάρων περιπτέρων, που έχουν και όνομα και νόστιμες ιδέες. Για όσους κατευθύνονται από τον Λευκό Πύργο προς το Μέγαρο Μουσικής είναι...
Διάφορα
Ως εξαιρετικά απίθανο θεωρεί το ενδεχόμενο να αναστραφεί η τάση αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη και η πόλη να αποφύγει τη μεταφορά της στον υγειονομικό χάρτη από το κίτρινο στο πορτοκαλί επίπεδο, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στο ethnos.gr, σημειώνει ότι η ανακοίνωση για να «βαφτεί» με πορτοκαλί χρώμα η Θεσσαλονίκη είναι θέμα ωρών ή το πολύ δύο - τριών ημερών. Ο κ. Εξαδάκτυλος τονίζει ακόμα ότι...
Κοινωνία
Να προμηθευτούν ψωμί για τρεις ημέρες καλούν το καταναλωτικό κοινό οι αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης καθώς η ημέρα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου έχει κηρυχθεί υποχρεωτική αργία. Επίσημη αργία, επιπλέον, αποτελεί η 28η Οκτωβρίου ως επέτειος εθνικής γιορτής. Η ανακοίνωση του Σωματείου Αρτοποιών Το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι η 26η Οκτωβρίου, ημέρα επετείου της απελευθέρωσης της πόλεως Θεσσαλονίκης, η οποία έχει οριστεί...
Κοινωνία
Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι της Αρχαίας Αγοράς με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή θέμα που είχε αναδείξει το Ράδιο Θεσσαλονίκη. «Εμείς οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες και οι φίλοι της ιστορικής περιοχής του Κέντρου της Θεσσαλονίκης, της Πλατείας Δικαστηρίων και της Αρχαίας Αγοράς, θα συγκεντρωθούμε αύριο 21/10/2020 στις 5 μ.μ. πίσω από το Άγαλμα του Βενιζέλου για να ακουστεί η αγωνία κι η  ανησυχία μας για την παρακμή στην οποία έχει περιέλθει...
Διάφορα
Όλοι μας, είτε είμαστε foodies είτε απλώς λάτρεις του φαγητού, αγαπάμε τα ορεκτικά το ίδιο με τα κυρίως πιάτα. Ίσως και περισσότερο, καθώς αυτά τα μικρά, λαχταριστά εδέσματα μάς επιτρέπουν να δοκιμάζουμε πολλές, διαφορετικές γεύσεις. Τελευταία, συναντάμε σε όλα και περισσότερα ορεκτικά dips και σάλτσες που συνδυάζονται γευστικά μεταξύ τους. Ένα από τα τελευταία food trends που βλέπουμε παντού είναι η μαρμελάδα ντομάτας. Το όνομα μην σε ξεγελά, καθώς δεν εί...
Πολιτική
Mε την πορεία του σεισμογραφικού Oruc Reis να εξελίσσεται σε θρίλερ για γερά νεύρα, «σπάζοντας» τα 12 ναυτικά μίλια στο Καστελόριζο και κινητοποιώντας την Ελλάδα, τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται σήμερα στις τελευταίες διπλωματικές κινήσεις της χώρας μας, διατηρώντας ωστόσο σχετικά χαμηλούς τόνους, χωρίς να λείπουν και οι πηχυαίοι τίτλοι που μιλούν για «σκανδαλώδεις» κινήσεις. Τις τελευταίες ώρες τα τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρονται στις νέες συντονισμένες διπλ...