Πράσινη ελιά Χαλκιδικής: Από το χωράφι στη μεταποίηση – Τα εμπόδια και η ανάγκη στήριξης (

Πράσινη ελιά Χαλκιδικής: Από το χωράφι στη μεταποίηση – Τα εμπόδια και η ανάγκη στήριξης (

Συγκαταλέγεται στις πιο γνωστές ποικιλίες βρώσιμης ελιάς στην Ελλάδα και η φήμη της έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, για την ποιότητα, τη γεύση, το μέγεθος και το χρώμα της.

Ο λόγος για την πράσινη ελιά Χαλκιδικής, που όπως μαρτυρά και το όνομά της καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στην περιοχή και γύρω απ’ αυτήν.

πράσινη ελιά χαλκιδικής
πράσινη ελιά χαλκιδικής

Αυτή η επιτραπέζια ποικιλία ελιάς, που έχει τις ρίζες της βαθιά πίσω στους αρχαίους χρόνους, κρύβει μέσα της όλα τα αρώματα της ευλογημένης γης της Χαλκιδικής ενώ το καταπράσινο χρώμα της, είναι τόσο εντυπωσιακό που θαρρείς τη γεύεσαι απευθείας από το δέντρο.

Το… ταξίδι της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής μας επιφυλάσσει ξεχωριστές συγκινήσεις, ο δρόμος όμως από το χωράφι προς το τραπέζι μας σίγουρα δεν είναι ευκολοδιάβατος αλλά κρύβει πολλά εμπόδια και αρκετά προβλήματα.

πράσινη ελιά χαλκιδικής
πράσινη ελιά χαλκιδικής

Ανισος αγώνας για τους αγρότες: Κορονοϊός, καιρός, πτώση τιμών, εργατικά χέρια

Επισκέφθηκε τα Ελαιοχώρια Χαλκιδικής όπου συνάντησε αγρότες και μεταποιητές καθώς και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, οι οποίοι μιλούν στην κάμερα τόσο για τη διαδικασία της συγκομιδής, της διαλογής και της μεταποίησης αλλά κυρίως για το πως εξελίσσεται η φετινή καλλιεργητική περίοδος της πράσινης ελιάς.

Ποιοι είναι οι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή της και οδηγούν σε πτώση, τι ρόλο έπαιξαν οι καιρικές συνθήκες (ανομβρία) αλλά και η πανδημία του κορονοϊού, τι ζητάνε οι αγρότες της Χαλκιδικής με την επιστολή που απέστειλαν τόσο από τον Υπουργό όσο και από τον Πρωθυπουργό;

Αξίζει να τονίσουμε πως φέτος οι δυσκολίες να βρεθούν εργάτες ήταν τεράστιες. Παρά την ανοιχτή πρόκληση σε εγχώρια εργατικά χέρια, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση ενώ η αναγκαστική στροφή προς τις γείτονες χώρες δεν ήταν εύκολη, καθώς δόθηκε τιτάνιος αγώνας λόγω κορονοϊού και γραφειοκρατίας να βρεθούν στα χωράφια της Χαλκιδικής.

Διαβάστε επίσης
Χαλκιδική: Εντυπωσιακός υδροστρόβιλος στην Ποτίδαια (ΒΙΝΤΕΟ)

<span style="display: inline-block; width: 0px; overflow: hidden; line-height: 0;" data-mce-type="bookmark" class="mce_SELRES_start"></span> Βίντεο: Κώστας Κατραντζής – Κική Σεφερίδου

Ο νεαρός αγρότης – παραγωγός, Δήμος Καζάκης, μεταξύ άλλων, στέκεται στην πτώση των τιμών: «Φέτος υπήρχε ένα μεγάλο πρόβλημα στα εργατικά χέρια καθώς και στον καιρό. Η τιμή έπεσε από το 1,5 ευρώ πέρσι, φέτος στο 1 ευρώ. Μας κάνει το μέσο όρο να πέφτει στα 0,50. Δεν μπορούμε να ξανακαλλιεργήσουμε με αυτούς τους ρυθμούς και πλέον ελπίζουμε σε μία καλύτερη μέρα».

Πράσινη ελιά Χαλκιδικής: Από το χωράφι στη μεταποίηση – Τα εμπόδια και η ανάγκη στήριξης (, φωτογραφία-3

Από την πλευρά του, ο αγρότης και μεταποιητής ελιάς, Χρυσόστομος Βαμβακάς, αφού μας εξήγησε τη διαδικασία της μεταποίησης, τόνισε: «Το να δίνουμε κατευθείαν στον μεταποιητή – έμπορα ήταν για εμάς και χρονοβόρο και δεν μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε καλύτερα το προϊόν μας».

Πράσινη ελιά Χαλκιδικής: Από το χωράφι στη μεταποίηση – Τα εμπόδια και η ανάγκη στήριξης (, φωτογραφία-4

Κουφίδης: «Ζητάμε η πράσινη ελιά Χαλκιδικής να ενταχθεί και αυτή στα προϊόντα που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό»

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης στάθηκε κυρίως στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές και μεταποιητές της πράσινης ελιάς: «Οι εταιρείες μεταποίησης είχαν αρκετά αποθέματα, λόγω του lockdown και του κορονοϊού που υπήρχε φυσικά και σε αρκετές χώρες του εξωτερικού που εξάγεται το προϊόν. Και επειδή φοβούνται και νέα lockdown την επόμενη χρονιά, δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση από επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να πέσει η τιμή πάρα πολύ…

Πράσινη ελιά Χαλκιδικής: Από το χωράφι στη μεταποίηση – Τα εμπόδια και η ανάγκη στήριξης (, φωτογραφία-5

Συν τα προβλήματα που είχαμε και με τον τουριστικό κλάδο, η οικονομία του νομού έχει μαραζώσει. Γι’ αυτό, με επιστολή που έχουμε στείλει στον αρμόδιο Υπουργό και τον Πρωθυπουργό ζητάμε η πράσινη ελιά Χαλκιδικής να ενταχθεί και αυτή στα προϊόντα που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και με αυτό το σκοπό να πάρουν έξτρα επιχορήγηση οι αγρότες της Χαλκιδικής…».

Πράσινη ελιά Χαλκιδικής: Από το χωράφι στη μεταποίηση – Τα εμπόδια και η ανάγκη στήριξης (, φωτογραφία-6
Πράσινη ελιά Χαλκιδικής: Από το χωράφι στη μεταποίηση – Τα εμπόδια και η ανάγκη στήριξης (, φωτογραφία-7
Πράσινη ελιά Χαλκιδικής: Από το χωράφι στη μεταποίηση – Τα εμπόδια και η ανάγκη στήριξης (, φωτογραφία-8

πηγή: thes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια