Αμερικανίδα πρόξενος: Στρατηγικής σημασίας τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας

«Βλέπουμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή αλλά αυτό που νομίζω πως είναι σημαντικό να τονίσω είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας και ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της» τονίζει η Ελίζαμπεθ Λι.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της», τονίζει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η νέα Αμερικανίδα γενική πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι, υπογραμμίζοντας τη σημασία της Ελλάδας και των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Επισημαίνει, παράλληλα, την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως περιφερειακού κόμβου επιστήμης και τεχνολογίας, αλλά και τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην αμερικανική παρουσία στη βόρεια Ελλάδα, η οποία επισφραγίστηκε με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην περιοχή.

«Βλέπουμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή αλλά αυτό που νομίζω πως είναι σημαντικό να τονίσω είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας και ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της», αναφέρει χαρακτηριστικά η Αμερικανίδα πρόξενος, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Αυγούστου.

Στρατηγικές προτεραιότητες τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, μια χώρα που είναι ζωτικής σημασίας για τα στρατηγικά μας συμφέροντα», σημειώνει η γενική πρόξενος των ΗΠΑ και προσθέτει: «Θεωρούμε τις θαλάσσιες επενδύσεις μας στην Ελλάδα ως στρατηγικά σημαντικές τόσο για το εμπόριο όσο και για την περιφερειακή άμυνα και ασφάλεια»

Υπογραμμίζει, δε, ότι «η πρεσβεία και το προξενείο των ΗΠΑ εργάζονται εντατικά για να ενθαρρύνουν τις αμερικανικές επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη και το Development Finance Corporation θεωρεί αυτό το συγκρότημα έργων στη βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων των λιμένων στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα, ως στρατηγικές προτεραιότητες».

Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζει την τελευταία επίσκεψη του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μαζί με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, τον περασμένο Ιούλιο, επ' αφορμή του ελλιμενισμού του ARC Endurance, ο οποίος κατέστη δυνατός χάρη στο έργο απομάκρυνσης του ναυαγίου της βυθοκόρου "Όλγα" τον περασμένο χρόνο, που χρηματοδοτήθηκε από το ταμείο του αμερικανικού στρατού.

Προς επίρρωσιν, μάλιστα, της σημασίας που αποδίδεται στην περιοχή, επισημαίνει πως ο πρέσβης κ. Πάιατ έχει επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη πέντε φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του, περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ιστορία».

Οι σπόροι της ΔΕΘ που φέρνουν επενδύσεις

Στον απόηχο της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο, στη Θεσσαλονίκη, την πρώτη επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην πόλη, η πρόξενος των ΗΠΑ υπογραμμίζει ότι «αυτό που βλέπουμε τώρα είναι οι καρποί των σπόρων που φυτεύτηκαν το 2018, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όταν ήμασταν η τιμώμενη χώρα».

«Όπως γνωρίζετε εργαστήκαμε πολύ στενά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου με αμερικανικές εταιρείες όπως η Cisco και η Pfizer και τώρα -για παράδειγμα- αυτό που βλέπετε, σήμερα, είναι ότι η Pfizer καθιστά τη Θεσσαλονίκη παγκόσμιο κόμβο της Τεχνητής Νοημοσύνης και της ανάλυσης δεδομένων. Κι έχουμε και τη Cisco να φέρνει 10-12 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών κι όλο αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό. Νομίζω ότι αυτό που θα συμβεί τώρα είναι αυτές οι εταιρείες καθώς θα επενδύουν περισσότερο εδώ θα δημιουργηθεί ένας κύκλος, στον οποίο θα εισέρχονται περισσότερες (επενδύσεις) και θα προσελκύουν πιο πολλά ταλέντα. Νομίζω ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών».

Τονίζει, δε, ότι οι ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη των αμερικανικών επενδύσεων στην περιοχή της βόρειας Ελλάδας «είναι παντού», όπως χαρακτηριστικά λέει. «Μπορείτε να το δείτε -για παράδειγμα- στις ανακοινώσεις της Microsoft που έγιναν πριν από λίγες ημέρες. Επηρεάζουν όλη την Ελλάδα αλλά σίγουρα πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ συναρπαστικές ευκαιρίες εδώ, στη βόρεια Ελλάδα. Νομίζω ότι το σκηνικό αυτό αντικατοπτρίζεται και στο ταξίδι που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών», επισημαίνει, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη συμμετοχή του κ. Πομπέο στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια, που έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην υπογραφή της διμερούς συμφωνίας για την επιστήμη και την τεχνολογία. Ειδικότερα, δε, για την ενέργεια υπογραμμίζει την επίσκεψη που πραγματοποίησε σε Καβάλα και Κομοτηνή ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ενεργειακά θέματα, Φράνσις Φάνον, ο οποίος συνόδευε τον Μάικ Πομπέο στο ταξίδι του στην Ελλάδα. Όλα αυτά καταδεικνύουν μια πολύ συναρπαστική περίοδο στις διμερείς σχέσεις, επισημαίνει η κ. Λι, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η ανάπτυξη αυτή θα αυξηθεί».

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία που υπεγράφη από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και τον Έλληνα υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνι Γεωργιάδη, η Αμερικανίδα πρόξενος εκτιμά ότι ανοίγει τον δρόμο για στενότερους επιστημονικούς και τεχνολογικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, «που θα συνεχίσουν να βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα της Ελλάδας». Επισημαίνει, δε, ότι η συμφωνία αυτή αντικαθιστά μια προηγούμενη, πιο γενικευμένη του 1980, ενώ περιλαμβάνει και πρόσθετες διατάξεις που θα προστατεύουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των επιστημόνων και των ερευνητών. Σημειώνει, επίσης, πως «μόλις επικυρωθεί (η συμφωνία) από το ελληνικό κοινοβούλιο, οι δύο κυβερνήσεις μας θα συγκροτήσουν μια κοινή επιτροπή για τον συντονισμό και τη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων συνεργασίας στο πλαίσιο αυτής», γεγονός που θα προσφέρει «απίστευτες ευκαιρίες» στα πολλά εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.

«Είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη που η Θεσσαλονίκη, η πύλη προς τα δυτικά Βαλκάνια, αναδύεται ως περιφερειακός κόμβος επιστήμης και τεχνολογίας», τονίζει και στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει τη σημασία της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο διευθυντής Τεχνολογίας των ΗΠΑ και αναπληρωτής βοηθός του Προέδρου στο Γραφείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Κράτσιος, στο καινοτόμο Κέντρο Επιστήμης, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών "Anna Papageorgiou STEM Center" του Κολλεγίου "Ανατόλια", το οποίο, όπως επισημαίνει χτίστηκε εν μέρει με την υποστήριξη κονδυλίων του USAID.

Βασική προτεραιότητα το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Μία από τις βασικές προτεραιότητες που θέτει για την τριετή θητεία της στη Θεσσαλονίκη η Ελίζαμπεθ Λι είναι η ολοκλήρωση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, το οποίο λέει πως είναι «ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα» στα οποία θα επικεντρωθεί.

«Δεν μπορεί κανείς να αφηγηθεί την ιστορία της σύγχρονης Θεσσαλονίκης χωρίς να αφηγηθεί την ιστορία των Εβραίων της πόλης», αναφέρει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ελπίδα, «η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών κ. Πομπέο στο Εβραϊκό Μουσείο την περασμένη εβδομάδα να ευαισθητοποίησε - εδώ, στην Ελλάδα, και διεθνώς - γι' αυτό το τραγικό παρελθόν και τον σημαντικό στόχο της ίδρυσης ενός μουσείου που θα τιμήσει όσους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτού του τρομερού κεφαλαίου της ιστορίας».

Εκφράζει, δε, την ευγνωμοσύνη της για «την υποστήριξη του προηγούμενου και του νυν δημάρχου, για τη σκληρή δουλειά τους στην προώθηση αυτής της διαδικασίας, μαζί με την (ελληνική) κυβέρνηση» και διαβεβαιώνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο για να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία παραμένει σε καλό δρόμο».

Σημειώνει, επίσης, πως αυτό που θα επιδιώξει κατά τη διάρκεια της θητείας της είναι η σφυρηλάτηση ακόμη πιο ισχυρών διμερών δεσμών σε όλα τα επίπεδα. «Καθώς η Ελλάδα πλησιάζει τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας, είμαι υπερήφανη για το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας είναι σε υψηλό επίπεδο και ως γενική πρόξενος θέλω να τις δω να γίνονται ακόμη πιο ισχυρές σε όλα τα επίπεδα: πολιτιστικά, οικονομικά και από προοπτική ασφάλειας», λέει και εξηγεί: «Αυτό σημαίνει την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας, τη συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα εδώ στη Θεσσαλονίκη (ειδικά επειδή η Θεσσαλονίκη είναι εκπαιδευτική πρωτεύουσα της Ελλάδας!), την προώθηση της γυναικείας ενδυνάμωσης, όπως μέσω του TechCamp για γυναίκες επιχειρηματίες. Θέλω επίσης να επισημάνω τις κοινές αξίες που μοιράζονται οι δύο χώρες μας, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για παράδειγμα, χρηματοδοτούμε το EuroPride εδώ στην πόλη που ακυρώθηκε φέτος λόγω της COVID, αλλά τώρα θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 2024».

Πηγή: insider.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Διάφορα
Τα πράσα είναι γνωστά στη Γαλλία ως τα "σπαράγγια του φτωχού" και είναι ένα από τα εθνικά εμβλήματα της Ουαλίας. Έχει μακραίωνη ιστορία και εντοπίζεται στην αρχαία αιγυπτιακή διατροφή τουλάχιστον από την αρχή της δεύτερης χιλιετίας. Με τη μοναδική τους γεύση, την υφή και την πηκτωματική τους ιδιότητα, ενισχύουν τις σούπες, αλλά μπορεί επίσης να προσθέσους γεύση και σε διάφορα μαγειρευτά, συνοδεύοντας εξαιρετικά άλλα λαχανικά. Όταν αγοράζετε πράσα, βεβαιωθε...
Κοινωνία
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την αυριανή έναρξη της δίκης για την υπόθεση της δολοφονίας του ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή και drag queen Ζακ Κωστόπουλου (της Zackie Oh) στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών. Στην πορεία συμμετέχουν μέλη αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων. Η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου και αυτή την ώρα κινείται στην οδό Εγνατία με μέτωπο ανατολικά. Η παρουσία της Αστυνομίας είναι δι...
Περιστατικά
Αρνητικό ρεκόρ θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ στη χώρα μας, όπου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 667 νέα κρούσματα. Εξ’ αυτών τα 88 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Στην Αττική εντοπίστηκαν 250 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 125 νέα θετικά κρούσματα κορωνοϊού. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 26469, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες. 3613 (13.6%) θεωρούνται σχετιζό...
Κοινωνία
Τέσσερα γυάλινα περίπτερα, όπως τα λέμε όλοι στη Νέα Παραλία, κάνουν αυτή τη στιγμή τη διαφορά. Η βόλτα στη Νέα Παραλία, ίσως η πιο αγαπημένη συνήθεια των Θεσσαλονικέων, έχει άρωμα και γεύση. Από καφέ, κρασί, cocktails, παγωτό, σοκολάτα, hot-dogs και πολλά χαμόγελα. Όπως αυτά που βλέπουμε σε όσους δοκιμάζουν τις γεύσεις των τεσσάρων περιπτέρων, που έχουν και όνομα και νόστιμες ιδέες. Για όσους κατευθύνονται από τον Λευκό Πύργο προς το Μέγαρο Μουσικής είναι...
Διάφορα
Ως εξαιρετικά απίθανο θεωρεί το ενδεχόμενο να αναστραφεί η τάση αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη και η πόλη να αποφύγει τη μεταφορά της στον υγειονομικό χάρτη από το κίτρινο στο πορτοκαλί επίπεδο, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στο ethnos.gr, σημειώνει ότι η ανακοίνωση για να «βαφτεί» με πορτοκαλί χρώμα η Θεσσαλονίκη είναι θέμα ωρών ή το πολύ δύο - τριών ημερών. Ο κ. Εξαδάκτυλος τονίζει ακόμα ότι...
Κοινωνία
Να προμηθευτούν ψωμί για τρεις ημέρες καλούν το καταναλωτικό κοινό οι αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης καθώς η ημέρα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου έχει κηρυχθεί υποχρεωτική αργία. Επίσημη αργία, επιπλέον, αποτελεί η 28η Οκτωβρίου ως επέτειος εθνικής γιορτής. Η ανακοίνωση του Σωματείου Αρτοποιών Το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι η 26η Οκτωβρίου, ημέρα επετείου της απελευθέρωσης της πόλεως Θεσσαλονίκης, η οποία έχει οριστεί...
Κοινωνία
Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι της Αρχαίας Αγοράς με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή θέμα που είχε αναδείξει το Ράδιο Θεσσαλονίκη. «Εμείς οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες και οι φίλοι της ιστορικής περιοχής του Κέντρου της Θεσσαλονίκης, της Πλατείας Δικαστηρίων και της Αρχαίας Αγοράς, θα συγκεντρωθούμε αύριο 21/10/2020 στις 5 μ.μ. πίσω από το Άγαλμα του Βενιζέλου για να ακουστεί η αγωνία κι η  ανησυχία μας για την παρακμή στην οποία έχει περιέλθει...
Διάφορα
Όλοι μας, είτε είμαστε foodies είτε απλώς λάτρεις του φαγητού, αγαπάμε τα ορεκτικά το ίδιο με τα κυρίως πιάτα. Ίσως και περισσότερο, καθώς αυτά τα μικρά, λαχταριστά εδέσματα μάς επιτρέπουν να δοκιμάζουμε πολλές, διαφορετικές γεύσεις. Τελευταία, συναντάμε σε όλα και περισσότερα ορεκτικά dips και σάλτσες που συνδυάζονται γευστικά μεταξύ τους. Ένα από τα τελευταία food trends που βλέπουμε παντού είναι η μαρμελάδα ντομάτας. Το όνομα μην σε ξεγελά, καθώς δεν εί...
Πολιτική
Mε την πορεία του σεισμογραφικού Oruc Reis να εξελίσσεται σε θρίλερ για γερά νεύρα, «σπάζοντας» τα 12 ναυτικά μίλια στο Καστελόριζο και κινητοποιώντας την Ελλάδα, τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται σήμερα στις τελευταίες διπλωματικές κινήσεις της χώρας μας, διατηρώντας ωστόσο σχετικά χαμηλούς τόνους, χωρίς να λείπουν και οι πηχυαίοι τίτλοι που μιλούν για «σκανδαλώδεις» κινήσεις. Τις τελευταίες ώρες τα τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρονται στις νέες συντονισμένες διπλ...