Θεσσαλονίκη: «Έκρηξη» στα ενοίκια για σπίτια – Πού ανέβηκαν 13% οι τιμές

Θεσσαλονίκη: «Έκρηξη» στα ενοίκια για σπίτια – Πού ανέβηκαν 13% οι τιμές

Παρά την πανδημία του κορωνοϊού τα σπίτια παραμένουν πολύ ακριβά

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να έχει αλλάξει τα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία, ωστόσο, οι τιμές των ενοικίων στη Θεσσαλονίκη παραμένουν στα ύψη, ενώ μάλιστα παρατηρείται αλματώδης αύξηση και στις τιμές των πωλήσεων.

Με βάση τα στοιχεία του δείκτη που δημοσιεύει το spitogatos.gr, η Θεσσαλονίκη «βλέπει» αύξηση στις τιμές ενοικίασης και πώλησης με βάση τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2020 έναντι του 2019. Ο δείκτης του spitogatos.gr αποτυπώνει την χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων, με βάση εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών από την πολύ γνωστή ιστοσελίδα δημοσίευσης αγγελιών ανά την Ελλάδα.

Τα ενοίκια στη Θεσσαλονίκη

Παρά, λοιπόν, τις πρωτοφανείς συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως τα ενοίκια στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο παραμένουν «αλμυρά» αλλά εμφανίζουν και άνοδο.

Πιο συγκεκριμένα, την μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν οι Περιφερειακοί Δήμοι της Θεσσαλονίκης με άνοδο 5,6% στις τιμές και τη μέση τιμή ανά τ.μ. να διαμορφώνεται από 5,2 στα 5,49 ευρώ.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει αύξηση 3,7% με τη μέση τιμή ανά τ.μ. να είναι στα 7,78 ευρώ από 7,5 ευρώ. Στον υπόλοιπο νομό υπάρχει αύξηση 3,9%, από 3,33 σε 3,46 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σημειώνεται εδώ ενδεικτικά πως στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει πτώση τιμών κατά 2,5% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Οι πωλήσεις στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του spitogatos.gr στο δήμο της Θεσσαλονίκης η άνοδος ήταν αλματώδης, με αύξηση 13% στις τιμές των ακινήτων, με τη μέση τιμή ανά τ.μ. να ανεβαίνει από τα 1.308 ευρώ στα 1.477 ευρώ.

Άνοδος στις τιμές σημειώνεται και στους περιφερειακούς δήμους, όπου από 1.067 ευρώ ανά τ.μ. η μέση τιμή διαμορφώνεται πλέον στα 1.125, άνοδος της τάξης των 5,5%.

Πανελλαδικά στοιχεία για πωλήσεις

Για τα στατιστικά σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως γράφει το Πρώτο Θέμα κατά τη διάρκεια του Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2020, η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν υψηλότερη στα νότια προάστια της Αθήνας, με 2.617 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με άνοδο 2,5%, εξέλιξη, η οποία δεν αποτελεί έκπληξη, αφού ακολουθεί σταθερά την τάση των τελευταίων ετών, και χαμηλότερη στη Φλώρινα με 545€ ανά τ.μ.. Η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφηκε στην Καρδίτσα με +19,7%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση στην Ευρυτανία με -12,7%.

Για την Αθήνα, η μεγαλύτερη άνοδος στις τιμές πώλησης στο γ’ τρίμηνο του 2020 έναντι του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου παρατηρείται στα δυτικά προάστια -εκεί ουσιαστικά που υπάρχουν περισσότερα περιθώρια- με ένα +7,3% και μέση τιμή στα 1.321 ευρώ ανά τ.μ. ενώ επίσης στα προάστια του Πειραιά παρατηρείται σημαντική αύξηση σε ετήσια βάση στο 6,5%. Στο κέντρο της Αθήνας, η μέση τιμή πώλησης κατοικιών σημειώνει επίσης αύξηση κατά 1,6% (1.545 ευρώ η μέση τιμή), ενώ στο 2,5% είναι η άνοδος στα βόρεια προάστια με μία μέση τιμή στα 2.267 ευρώ ανά τ.μ..

Πανελλαδικά στοιχεία για ενοικιάσεις

Σημαντική άνοδος παρατηρείται όσον αφορά τις ενοικιάσεις, παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί η προσφορά, δεδομένου ότι πολλοί ιδιοκτήτες από τη βραχυχρόνια μίσθωση περνούν πλέον, λόγω της πτώσης της συγκεκριμένης αγοράς, μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες (Airbnb, Homeaway, booking.com κ.α.), στη μακροχρόνια.

Πανελλαδικά, με βάση τα στοιχεία από δείκτη του www.spitogatos.gr, η χαμηλότερη τιμή καταγράφεταιστο Κιλκίς με 2,75 ευρώ /τ.μ. και η υψηλότερη τιμή στη Χαλκιδική με 30 ευρώ /τ.μ. -αν και στην περίπτωση αυτή η τιμή είναι σε μεγάλο βαθμό πλασματική λόγω των πολυτελών βιλλών που διατίθενται προς μίσθωση σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές στην περιοχή.

Ακριβώς πάντως λόγω της αύξησης της προσφοράς, στο κέντρο της Αθήνας σημειώνεται πτώση στις τιμές με τη μέση τιμή στο γ’ τρίμηνο να διαμορφώνεται στα 9 ευρώ ανά τ.μ. από 9,23 ευρώ ανά τ.μ. το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, ενώ πτώση κατά 3,8% σημειώνουν οι τιμές μίσθωσης κατοικιών και στα νότια προάστια όπου έχουν πιάσει «ταβάνι».

Ετσι, η μέση τιμή σε αυτές τις περιοχές διαμορφώνεται τώρα στα 10 ευρώ ανά τ.μ. από 10,4 ευρώ που ήταν πέρυσι την ίδια περίοδο. Διψήφιο ποσοστό αύξησης -το μεγαλύτερο στην Αττική- παρατηρείται στα ανατολικά προάστια, όπου οι ζητούμενες τιμές για μισθώσεις αυξήθηκαν κατά 10,6% στα 6,45 ευρώ ανά τ.μ.. Επίσης, και στα δυτικά προάστια οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα σε ποσοστό 7,1% και μία μέση τιμή που φθάνει στα 6,63 ευρώ ανά τ.μ.. Στο +4,9% είναι οι τιμές ενοικίασης στα βόρεια προάστια (8,57 ευρώ ανά τ.μ.).

Δείτε τους πίνακες με τις τιμές.

poli-1.jpgpoli.jpg
πηγή: typosthes.gr
Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια