Σπιτικό, μελένιο παστέλι με 3 υλικά: Πανεύκολη και γρήγορη συνταγή για το πιο υγιεινό σνακ

Σπιτικό, μελένιο παστέλι με 3 υλικά: Πανεύκολη και γρήγορη συνταγή για το πιο υγιεινό σνακ

Το παστέλι είναι ένα από τα πιο παλιά σνακ των Ελλήνων, καθώς το αναφέρει ο Ηρόδοτος ήδη τον 5ο αιώνα π.Χ. Αποτελείται από σουσάμι και μέλι με μορφή επίπεδης μπάρας και είναι ένα από τα πρώτα γλυκά που φάγαμε στη ζωή μας σαν παιδιά.

Όλα τα σπίτια είχαν και συνεχίζουν να έχουν μερικά συσκευασμένα παραδοσιακά παστέλια, στο ντουλάπι τους.

Εκτός από γευστικό, είναι ένα πολύ θρεπτικό αλλά και υγιεινό σνακ, ιδανικό για εσένα που προσέχεις. Μπορείς να το απολαύσεις το πρωί ή και το απόγευμα με τον καφέ ή το τσάι σου.

Άσε που γίνεται πανεύκολα στο σπίτι. Άλλωστε τα homemade είναι πάντα καλύτερα από αυτά του εμπορίου.

Βρήκαμε μια πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή για λαχταριστό, μελένιο παστέλι με μόλις 3 υλικά.

Δες τι θα χρειαστείς:

ΥΛΙΚΑ

400 γρ. σουσάμι

400 γρ. μέλι

Ξύσμα από 1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε με άφθονο νερό το σουσάμι και το αφήνουμε να στραγγίξει. Το απλώνουμε σε ένα ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για μισή ώρα, μέχρι να καβουρδιστεί και να βγάλει τα αρώματά του.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το μέλι και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση. 5 λεπτά μετά τον πρώτο βρασμό προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.

Για να ελέγξουμε ότι το μέλι είναι έτοιμο, παίρνουμε μια κουταλιά και τη ρίχνουμε σε ένα ποτήρι με νερό. Αν βυθιστεί χωρίς να σπάσει, μπορούμε να προσθέσουμε το σουσάμι. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε θερμόμετρο και αποσύρουμε από τη φωτιά όταν το μέλι φτάσει τους 125-130C.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σουσάμι. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και το μείγμα να ξεκολλάει από τον πάτο της κατσαρόλας. Απλώνουμε το μείγμα σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και με τη βοήθεια μια σπάτουλας στρώνουμε το μείγμα πριν κρυώσει.

Στη συνέχεια, το κόβουμε σε κομμάτια όσο είναι σχετικά ζεστό. Όταν κρυώσουν, διατηρούμε τα παστέλια μέσα σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς, μακριά από υγρασία.

Βάζουμε ανάμεσα στα παστέλια λαδόκολλα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Καλύπτουμε με μεμβράνη και κλείνουμε με το καπάκι.

Καλή απόλαυση!

Η συνταγή είναι από το mamapeinao.gr

Πηγή: bovary.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια