Έρχονται μαζικά “λουκέτα” στην αγορά της Θεσσαλονίκης

Έρχονται μαζικά “λουκέτα” στην αγορά της Θεσσαλονίκης

Tην περίοδο των «ισχνών αγελάδων» βιώνει η αγορά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τους καταστηματάρχες να δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον και να προβλέπουν μαζικά λουκέτα.

Ελάχιστοι πελάτες κυκλοφορούν, ακόμη λιγότεροι κρατούν σακούλες με ψώνια, ενώ τα λαμπερά ρούχα και τα παπούτσια της νέας κολεξιόν κοσμούν τις βιτρίνες χωρίς να έχουν επί της ουσίας κοινό να προσελκύσουν.

«Αν κλείσουν τα μαγαζιά το ένα μετά το άλλο πού θα πάνε οι υπάλληλοι»;

Ο κ. Νίκος, έμπορος υποδημάτων και κατασκευαστής, χαρακτηρίζει την κατάσταση «πρωτοφανή στα χρονικά της ιστορίας».

Όπως αναφέρει: «Είμαι 35 χρόνια στην οδό Εγνατία και την Τσιμισκή και για πρώτη φορά από την πλευρά των Ζυγών έχει 17 μαγαζιά ξενοίκιαστα. Ουδέποτε έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο. Ένα να ήταν ξενοίκιαστο παλιά, σε μία εβδομάδα το είχαν νοικιάσει».

Ο ίδιος υποστηρίζει μάλιστα πως η περίοδος των καλοκαιρινών εκπτώσεων δεν αποτέλεσε ανάσα για την αγορά, ενώ ανάλογα «δραματική» αναμένεται να είναι η εικόνα στο Black Friday αλλά και τα Χριστούγεννα.

Όσο μας μιλά, στο κατάστημα δεν μπαίνει κανένας πελάτης, ενώ οι δύο νεαρές πωλήτριες τακτοποιούν παπούτσια στη βιτρίνα.

Ο κ. Νίκος κοιτάζει προς τις κοπέλες και διερωτάται σαφώς προβληματισμένος: «Αν κλείσουν τα μαγαζιά το ένα μετά το άλλο πού θα πάνε όλα αυτά τα παιδιά, όλοι αυτοί οι υπάλληλοι»;

Ο χαμηλός αριθμός τουριστών “τσάκισε” το κέντρο

Ο κ. Βασίλης Τ., έμπορος παιδικών υποδημάτων στην καρδιά της πόλης, αναφέρει από την πλευρά του πως η μείωση του αριθμού των τουριστών στη Θεσσαλονίκη, επιβάρυνε σοβαρότατα την αγορά του κέντρου, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και στους επισκέπτες εκτός από τους μόνιμους κατοίκους.

«Επειδή την τελευταία δεκαετία βιώσαμε κρίση, κάθε χρόνο βλέπουμε όλο και μεγαλύτερη πτώση του τζίρου. Ο κορωνοϊός και το lockdown ήταν το αποκορύφωμα».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Black Friday και η εορταστική περίοδος αναμένεται να ενισχύσουν έστω και λίγο τους καταστηματάρχες, ο ίδιος τόνισε πως όλα αυτά δεν βοηθούν επί της ουσίας της μικρές επιχειρήσεις. «Κάνουμε προσφορές συνέχεια για να αποκτήσουμε πελάτες, αλλά όλοι συγκεντρώνονται στις μεγάλες επιχειρήσεις», σημείωσε.

«Σε σχέση με την περσινή χρονιά, είμαστε 50% κάτω στον τζίρο»

Ο κ. Αποστόλης Γ., ιδιοκτήτης καταστήματος ένδυσης επί της Εγνατίας, μας μίλησε ανάμεσα σε φορέματα και σακάκια της νέας κολεξιόν που βρίσκονταν σε προσφορά σαν να επρόκειτο για περσινά κομμάτια και δήλωσε πως παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν οι έμποροι, ώστε να προσελκύσουν το αγοραστικό κοινό, εντούτοις η κακή οικονομική κατάσταση αποτελεί τροχοπέδη για όλους, πελάτες και καταστηματάρχες.

«Σε σχέση με την περσινή χρονιά, είμαστε 50% κάτω στον τζίρο», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και συμπληρώνει πως το περσινό νούμερο ήταν ήδη εξαιρετικά χαμηλό. Ερωτηθείς αναφορικά με το τι ακριβώς φταίει, απαντά λέγοντας πως εκτός από τον φόβο του κορωνοϊού, ένας άλλος καταλυτικός παράγοντας που δυσχεραίνει την κατάσταση είναι και η ανεργία του καλοκαιριού.

«Πιο πολύ πουλάμε αντισηπτικά και μάσκες παρά καλλυντικά»

Η κα. Δήμητρα Ε., πωλήτρια καλλυντικών ειδών στο κέντρο της πόλης, υποστηρίζει πως μετά την εστίαση, η αγορά καλλυντικών έχει υποστεί το σοβαρότερο πλήγμα από τον κορωνοϊό.

«Ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να δοκιμάσει προϊόντα σε tester για υγειονομικούς λόγους και δεν εμπιστεύεται να τα αγοράσει έτσι. Πώς θα δει αν κάποιο καλλυντικό τού ταιριάζει ή του αρέσει»;

Την ώρα που μας μιλά, στο κατάστημα μπαίνει μία πελάτισσα η οποία ενδιαφέρεται να αγοράσει make up, αλλά δυσανασχετεί που δεν μπορεί να βρει την κατάλληλη απόχρωση.

Αφότου η πωλήτρια της δείχνει τις συσκευασίες των προϊόντων, εκείνη δείχνει απρόθυμη να πάρει κάτι και φεύγει με άδεια χέρια.

Η κα. Δήμητρα επιστρέφει στην κουβέντα μας και λέει χαρακτηριστικά πως «πιο πολύ πουλάμε αντισηπτικά και μάσκες παρά καλλυντικά». Και συμπληρώνει μάλιστα πως με τη χρήση της μάσκας έχουν μειωθεί αισθητά οι πωλήσεις στα κραγιόν.

Φιλιππίδης: Η βοήθεια της κυβέρνησης στους καταστηματάρχες είναι μηδαμινή

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Παντελής Φιλιππίδης, τόνισε στο Thesstoday πως πρέπει να ληφθούν «κατ’ ανάγκη οριζόντια μέτρα γιατί δεν κινείται η πραγματική οικονομία».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το εμπόριο περνά τη χειρότερη περίοδο της ιστορίας του».

Μάλιστα δηλώνει δυσαρεστημένος από τις κινήσεις της κυβέρνησης καθότι οκτώ με δέκα επιχειρήσεις δεν μπορούν να πάρουν χρηματοδότηση.

Την ίδια ώρα οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας αλλά και λογαριασμούς, ως εκ τούτου δεν μπορούν να διαθέσουν χρήματα για αγορές. Ακόμη προσπαθούν να «συνέλθουν» από τους δύο μήνες που πέρασαν με το επίδομα των 800 ευρώ.

«Σε όλη την Ελλάδα πολλά καταστήματα θα κλείσουν», εκτιμά.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν μπορεί ο ίδιος ο σύλλογος να βοηθήσει τους καταστηματάρχες, σημειώνει πως η οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να δοθεί μόνο από την πολιτεία. «Η κυβέρνηση έχει το μαχαίρι, έχει και το καρπούζι», καταλήγει.

Πηγή: thesstoday.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια