Γεωργαντάς: Η Ελλάδα τρέχει με ταχύτερο ρυθμό την εισχώρηση του 5G

Ως το όχημα που θα βάλει τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη, χαρακτήρισαν τη Διεθνή Εκθεσιακή Πλατφόρμα Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND 4.0, οι εισηγητές που συμμετείχαν στη σημερινή ενότητα του «Thessaloniki Helexpo Forum».

Το Beyοnd 4.0, αποτελεί ένα διαδραστικό διεθνές Forum της ΔΕΘ-Helexpo, με πλούσιο πρόγραμμα συνεδρίων και keynote speakers, Β2Β και B2G συναντήσεις, το οποίο αναβλήθηκε φέτος λόγω των μέτρων που λαμβάνονται κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μιλώντας από το βήμα του Forum, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης,Γεώργιος Γεωργαντάςυπογράμμισε ότι οι ψηφιακές υπηρεσίες «εμπεδώνουν τις σχέσεις του πολίτη και του επιχειρηματικού κόσμου με το κράτος» και εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι «πλέον υπάρχει αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

«Πριν από μερικά χρόνια ο όρος ψηφιακός μετασχηματισμός ακουγόταν παράταιρος, τώρα ακούγεται σαν κάτι που η Ελλάδα υποχρεούται να τρέξει και δικαιούται να πετύχει», ανέφερε και πρόσθεσε πως «είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα επιχειρεί με σοβαρό και οργανωμένο τρόπο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της και αυτή η προσπάθεια έχει τόσο μεγάλη ανταπόκριση από όλους».

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα τρέχει με ταχύτερο ρυθμό την εισχώρηση του δικτύου 5G έναντι άλλων χωρών και σημείωσε ότι πρέπει να αποτελεί εθνικό στοίχημα στη χώρα ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ο τομέας της τεχνολογίας.

Αναφερόμενος στον προς ψήφιση στη Βουλή κώδικα ψηφιακής διακυβέρνησης, τόνισε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό νομοθέτημα που δημιουργεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο διευκολύνοντας τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και σημείωσε ότι για πρώτη φορά θα εμπεριέχει μητρώο διοικητικών διαδικασιών του δημοσίου που δεν υπάρχει.

Για την ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου gov.gr, τόνισε ότι καταγράφονται ήδη περισσότερα από έξι εκατομμύρια επισκέψεις, εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο αφορά σε εκδόσεις υπεύθυνων δηλώσεων και εξουσιοδοτήσεων και 600.000 σε άυλες συνταγογραφήσεις.

Την ανάγκη να ασχοληθεί η κυβέρνηση με την απλούστευση των διαδικασιών και να μην ψηφιοποιηθεί η γραφειοκρατία, υπογράμμισε ο βουλευτής και τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ,Μάριος Κάτσης,όπως και το ότι στην επόμενη μέρα πρέπει να διευκρινισθεί πόσα από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα θα στραφούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και ποια θα είναι τα χρονοδιαγράμματα, οι στόχοι και το σχέδιο. Θα πρέπει, είπε επίσης, να υπάρξει μέριμνα ώστε να αποκτήσουν όλοι τις ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται, προκειμένου να μην «μείνει κανείς πίσω», αλλά και να δημιουργηθούν τα σωστά εργαλεία για την προστασία των δεδομένων και τόνισε ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό.

«Η μεγάλη αλλαγή που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι η αλλαγή της εφοδιαστικής αλυσίδας», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας,Κυριάκος Λουφάκηςκαι τόνισε πως η χώρα μας μπορεί να ωφεληθεί από αυτήν λόγω κυρίως του ανθρώπινου δυναμικού της που δεν «εκμεταλλεύεται καθόλου». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο υπερβολικό μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις, λέγοντας ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν φτάνουν, αλλά και στην ανάγκη της απόκτησης συγκεκριμένων δεξιοτήτων από το ανθρώπινο δυναμικό, καθώς όπως σημείωσε «υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ορισμένους τομείς».

«Πριν από πέντε χρόνια υπήρχαν λίγοι άνθρωποι που μιλούσαν για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως innovation hub, όμως αυτό το ζούμε σήμερα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ,Παντελής Αγγελίδης,υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «αν και ακόμη καταγράφεται μικρή, ωστόσο καταγράφεται μετακίνηση εταιριών και ανθρώπινου δυναμικού στην Θεσσαλονίκη από την Αθήνα και το εξωτερικό. Σημείωσε ότι δεν πρέπει εστιάζοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό να ξεχνάμε αυτόν της παραγωγής.

Τη θέση του ότι η πανδημία του κορωνοϊού υπογράμμισε το πόσο σημαντική είναι η τεχνολογία για να προχωρήσουμε στη νέα εποχή, διατύπωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ),Κωνσταντίνος Καγκελίδης.

Η τεχνολογία μας φέρνει πιο κοντά, σημείωσε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΣΕΠΕ,Ιωάννης Σύρρος, τονίζοντας πως οι επιχειρήσεις έσπευσαν μέσα στην πανδημία να ανταποκριθούν στις ανάγκες της περιόδου.

Νωρίτερα του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορωνοϊού, έλαβε τα «ψηφιακά μηνύματα» η ΔΕΘ-Helexpo, καθώς είχε εδώ και καιρό δρομολογήσει τη διοργάνωση της Beyond 4.0, τόνισε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας,Αλέξης Τσαξιρλής.

Ο κορωνοϊός εκλαϊκευσε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και επιτάχυνε την μετάβαση, επισήμανε ο ιδρυτής της Industry Disruptors Game Changers,Μιχάλης Στάγκος,λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «αν θέλουμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη hub καινοτομίας, η Beyond 4.0 είναι το όχημα».

Τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Beyond 4.0 υπογράμμισε από την πλευρά του και ο διευθύνων σύμβουλος της BeBest,Ευάγγελος Χαραλάμπους, λέγοντας «αυτό έλειπε, μια μεγάλη διοργάνωση που θα βάλει τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα στον τεχνολογικό χάρτη».

Πηγή: grtimes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Πολιτισμός
Σε αδιέξοδο βρίσκονται εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού, οι οποίοι ανήκουν σε μία μεγάλη μερίδα πολιτών που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα έξοδά τους «τρέχουν», οι επιχειρήσεις τους έχουν κλείσει και βλέπουν το μέλλον τους «θολό», με τον χειμώνα να προμηνύεται δύσκολος, αναφορικά με την εξέλιξη της νόσου, όπως έχουν προειδοποιήσει οι επιστήμονες. Στη Θεσσαλονίκη, το θέατρο Αμαλία, στην περιοχή του Φαλήρου έχει κατεβάσει...
Διάφορα
Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, καθώς ολοκληρώθηκε σημαντικό μέρος των εργασιών στο τμήμα της γραμμής Λιανοκλάδι-Λάρισα και στα 3 σημεία (Στύρφακα, νότια είσοδος σήραγγας Όθρυος, Παλαιοφάρσαλο). Η διακοπή της κυκλοφορίας έγινε λόγω σημαντικών ζημιών που προκλήθηκαν εξαιτίας του «Ιανού» στην υποδομή. Μετά τον έλεγχο που έγινε, ο ΟΣΕ έδωσε αργά χθες το βράδυ σε κυκλοφορία τη μια γραμμή από Λιανοκλάδι έως Λάρισα με...
Εγκληματικότητα
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα της Κυριακής, ένας 52χρονος Γάλλος καθολικός μοναχός, εξάσκησε τις αρρωστημένες παιδοφιλικές φαντασιώσεις του σε ανήλικα παιδιά από το Πακιστάν, τα οποία η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και η ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ του είχαν εμπιστευτεί την φιλοξενία και επίβλεψή τους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας, το 2017 ο εν λόγω μοναχός πήγε ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ και έκανε αίτηση προκειμένου ο ίδιος να φιλοξενήσει εθελοντικά και να παράσχει βοήθεια...
Κοινωνία
Την έντονη αντίδραση της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξαίρεση πληθώρας εκπροσώπων του κλάδου από τη δράση «Ενίσχυση Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Κεντρική Μακεδονία». Η απόφαση αφορά ζαχαροπλάστες με ΚΑΔ 1082: Παραγωγή κακάου, σοκολάτας, ζαχαρωτών, οι οποίοι αν και είχαν ενταχθεί σε όλα τα προηγούμενα κυβερνητικά μέτρα για την ανακούφιση των επιχειρήσεων...
Κοινωνία
Πάρε THESη: Σε μια περίοδο που τα κρούσματα κορονοϊού σε καθημερινή βάση είναι πάνω από 200 και οι ειδικοί ζητούν την τήρηση των μέτρων, όπως μάσκες και αποστάσεις, τα μέσα μαζικής μεταφοράς βρίσκονται στο επίκεντρο. Στη Θεσσαλονίκη, όπου τα λεωφορεία είναι το μοναδικό μέσο, δέχονται μεγάλη πίεση, ειδικά τις ώρες αιχμής. Ποια είναι όμως η κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες; Κι ενώ η μετακίνηση με τον ΟΑΣΘ τα τελευταία χρόνια έγινε “εφιάλτης” για τους κατοίκο...
Διάφορα
Η αλλαγή ώρας για το 2020 θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 25 Οκτωβρίου. Εκείνη την ημέρα περνάμε στη χειμερινή ώρα 2020, γυρνώντας τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω. Το ζήτημα της αλλαγής της ώρας έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης το τελευταίο διάστημα, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο ψήφισε για τον τερματισμό από το 2021 της πρακτικής της προσαρμογής των ρολογ...
Διάφορα
Ζεστές, αφράτες και μοσχομυρωδάτες, οι πίτες είναι το απόλυτο comfort food, σε κάθε εποχή. Τώρα που ο καιρός αρχίζει να αλλάζει και η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή, κάνεις δεν θα μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι πίτα. Αν είναι φτιαγμένη, μάλιστα, από φθινοπωρινά υλικά, ακόμα καλύτερα. Ψάχνοντας για το ιδανικό πιάτο, βρήκαμε τη συνταγή του Γιώργου Τσούλη για μια υπέροχη πίτα από τη Θεσσαλία, την μπατζίνα ή αλλιώς ζυμαρόπιτα. Η πίτα, αυτή, δεν έ...
Διάφορα
Μέσα στις επόμενες ημέρες υπογράφεται η σύμβαση  μεταξύ ΟΑΣΘ και MED BUS & TRUCK CENTER AE, για τη λειτουργική μίσθωση 180 λεωφορείων, με τα πρώτα 70-80 από αυτά να βγαίνουνε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης εντός Οκτωβρίου, δηλαδή εντός του μήνα που θα προκηρυχθεί από τον Οργανισμό ο νέος διαγωνισμός για την μίσθωση με leasing ακόμη 270 λεωφορείων. Όπως δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος του ΟΑΣΘ καθ. Γιώργος Σκόδρας, ήδη ή MED BUS & TRUCK...
Οικολογία
Σε εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού προχώρησε η ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ, σε αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας της που βρίσκεται στην περιοχή του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Ιωνίας και 9 Εκτελεσθέντων Καλοχωριτών, ανταποκρινόμενη σε αίτημα κατοίκου που απευθύνθηκε στην υπηρεσία της. Στον συγκεκριμένο χώρο υπήρχε γεώτρηση της ΕΥΑΘ, η οποία όμως εδώ και πάρα πολλά χρόνια παραμένει ανενεργή. Η έκταση αυτή ήταν γεμάτη με σκουπίδια, μπάζα, μέχρι και φίδια, με τους κα...