Τα μυστικά της ελληνικής κουζίνας στο «πιάτο» των Ιαπώνων

Γεύτηκε για πρώτη φορά την ελληνική κουζίνα ως φοιτήτρια στο Λονδίνο, μυήθηκε στα μυστικά της όταν ήρθε να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα κι εδώ και κάποια χρόνια «συστήνει» τις ελληνικές γεύσεις στους Ιάπωνες συμπατριώτες της, μέσω ενός blog και δύο βιβλίων στη μητρική της γλώσσα.

Με καταγωγή από το Κιότο, η Ναόκο Νισικάουα - Αναγνώστου γνώρισε τον Έλληνα σύζυγό της στη βρετανική πρωτεύουσα, όταν ήταν ακόμη και οι δύο φοιτητές. Εκεί ήρθε για πρώτη φορά σ' επαφή με τις ελληνικές γεύσεις, ενώ το 1996 που μετακόμισε μόνιμα στην Ελλάδα, άρχισε ν' ανακαλύπτει σιγά σιγά τον πλούτο των ελληνικών συνταγών, τις οποίες μοιράστηκε πρώτα με τις αδελφές της και στη συνέχεια και με το υπόλοιπο ιαπωνικό αναγνωστικό κοινό, μέσω ενός blog και δύο βιβλίων.

«Μου άρεσε πάντα το μαγείρεμα και ό,τι σχετίζεται με το φαγητό και την κουλτούρα του φαγητού. Από πολύ μικρή ηλικία έφτιαχνα μπισκότα με τη μαμά μου, βοηθώντας σε εύκολα πράγματα, συλλέγοντας άγρια βότανα με τη γιαγιά μου, την οποία επίσης παρακολουθούσα να προετοιμάζει παραδοσιακές συνταγές, διάβαζα και βιβλία μαγειρικής (η μητέρα μου είχε πολλά) και πολλά άλλα. Μού αρέσει πολύ επίσης η έθνικ κουζίνα αλλά ήταν πρώτη φορά στο Λονδίνο που δοκίμασα ελληνικό φαγητό καθώς η ελληνική κουζίνα ήταν σχεδόν άγνωστη στην Ιαπωνία. Αν και θυμάμαι να έχω δει κάποια ελληνικά πιάτα σ' ένα παλιό βιβλίο μαγειρικής, ενώ και η μητέρα μου έφτιαχνε αρκετές φορές μουσακά όταν ήμουν μικρή», αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ναόκο Νισικάου - Αναγνώστου, η οποία ζει σήμερα στην Αθήνα.

Έχοντας παντρευτεί Έλληνα, ήταν απόλυτα φυσικό, όπως λέει, ν' ασχοληθεί με την ελληνική κουζίνα κι επειδή το φαγητό αρέσει και στις αδελφές της, μοιράστηκε μαζί τους διάφορες ελληνικές συνταγές, τις οποίες ανάρτησε στη συνέχεια στο Cookpad και μετά στο δικό της blog, το οποίο δημιούργησε το 2005. «Το όνομα του blog μου είναι "Girisya no gohan" (ελληνικά γεύματα)», λέει εξηγώντας πως οι αναρτήσεις της αφορούν τόσο το ελληνικό φαγητό όσο και φαγητά της ιαπωνικής κουζίνας που μαγειρεύει στην Ελλάδα, με τα συστατικά που είναι διαθέσιμα εδώ.

Το 2013 ήρθε η ώρα, οι ηλεκτρονικές συνταγές να πάρουν τον δρόμο προς το ...χαρτί. «Ήταν το 2013 όταν με προσέγγισαν από τις (ιαπωνικές) εκδόσεις Icarus (το όνομα είναι τυχαίο καθώς δεν ειδικεύονται σε ελληνικά συγγράμματα) και μού ζήτησαν να γράψω ένα βιβλίο για την ελληνική κουζίνα και πληροφορίες που να σχετίζονται με το φαγητό για τους ταξιδιώτες. Έτσι, το πρώτο μου βιβλίο είχε τίτλο "Girisya Gohan-ni Sasowarete Atene-e" (Στην Αθήνα με δέλεαρ το ελληνικό φαγητό), που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2013 και περιλάμβανε -μεταξύ άλλων- 41 συνταγές και πληροφορίες για καταστήματα στην Αθήνα και σουβενίρ σχετιζόμενα με το φαγητό», εξηγεί.

Την περασμένη άνοιξη, ο εκδότης της επανήλθε με νέα πρόταση. «Μου ζήτησε να ξαναγράψω το βιβλίο με τη μορφή ενός βιβλίου συνταγών καθώς και ένα ταξιδιωτικό βιβλίο, το οποίο όμως απέρριψα καθώς θέλω να μείνω πιστή στην ειδικότητά μου. Έτσι, το δεύτερο βιβλίο μου "Girisya no Gohan" (τίτλος όμοιος του blog) περιλαμβάνει 65 συνταγές και πέντε επιμέρους μικρά κείμενα», επισημαίνει.

Η αγάπη για τα γεμιστά και τα ντολμαδάκια και τι θέλουν οι Ιάπωνες

Το δικό της αγαπημένο φαγητό, αν και είναι δύσκολο να επιλέξει μόνο ένα, όπως λέει, είναι τα γεμιστά και τα ντολμαδάκια, ενώ στην ιαπωνική κουζίνα προτιμά περισσότερο τα πιάτα με λαχανικά και φυσικά το σούσι!

Η ελληνική κουζίνα είναι αρκετά διαφορετική από την ιαπωνική, αλλά πολλοί συμπατριώτες της αγαπούν το ελληνικό φαγητό. «Τα πιάτα με λαχανικά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και μας αρέσει το γεγονός ότι η ελληνική κουζίνα χρησιμοποιεί πολλά λαχανικά και όσπρια. Στους Ιάπωνες αρέσουν πολύ επίσης τα βρώσιμα άγρια φυτά, όπως τα χόρτα, επομένως έχουμε κάτι κοινό», λέει χαρακτηριστικά, ενώ υπάρχουν κι αυτοί που βρίσκουν αρκετά ξινά κάποια ελληνικά φαγητά και δεν έχουν επίσης συνηθίσει τις γεύσεις βοτάνων και μπαχαρικών, με αποτέλεσμα να μην τους αρέσουν ιδιαίτερα τα ελληνικά πιάτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Υγεία
Σήμερα έχει την ονομασία Ιπποφαές το ραμνοειδές (Hippophae rhamnoides) και ευδοκιμεί ακόμη και στο πιο φτωχά εδάφη, ενώ ανάλογα με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής το βρίσκουμε σε παράκτιες, αλλά και σε ημιερημώδεις και ορεινές περιοχές. Λόγω των πυκνών του ριζών και της αντοχής του σε άγονες και δύσκολες συνθήκες, φυτεύεται συστηματικά σε καμμένες περιοχές για να εμποδίσει την διάβρωση των εδαφών, ενώ οι πορτοκαλί και με υπόξινη γεύση καρποί του που μοιάζο...
Πολιτισμός
Σε αδιέξοδο βρίσκονται εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού, οι οποίοι ανήκουν σε μία μεγάλη μερίδα πολιτών που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα έξοδά τους «τρέχουν», οι επιχειρήσεις τους έχουν κλείσει και βλέπουν το μέλλον τους «θολό», με τον χειμώνα να προμηνύεται δύσκολος, αναφορικά με την εξέλιξη της νόσου, όπως έχουν προειδοποιήσει οι επιστήμονες. Στη Θεσσαλονίκη, το θέατρο Αμαλία, στην περιοχή του Φαλήρου έχει κατεβάσει...
Διάφορα
Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, καθώς ολοκληρώθηκε σημαντικό μέρος των εργασιών στο τμήμα της γραμμής Λιανοκλάδι-Λάρισα και στα 3 σημεία (Στύρφακα, νότια είσοδος σήραγγας Όθρυος, Παλαιοφάρσαλο). Η διακοπή της κυκλοφορίας έγινε λόγω σημαντικών ζημιών που προκλήθηκαν εξαιτίας του «Ιανού» στην υποδομή. Μετά τον έλεγχο που έγινε, ο ΟΣΕ έδωσε αργά χθες το βράδυ σε κυκλοφορία τη μια γραμμή από Λιανοκλάδι έως Λάρισα με...
Εγκληματικότητα
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα της Κυριακής, ένας 52χρονος Γάλλος καθολικός μοναχός, εξάσκησε τις αρρωστημένες παιδοφιλικές φαντασιώσεις του σε ανήλικα παιδιά από το Πακιστάν, τα οποία η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και η ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ του είχαν εμπιστευτεί την φιλοξενία και επίβλεψή τους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας, το 2017 ο εν λόγω μοναχός πήγε ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ και έκανε αίτηση προκειμένου ο ίδιος να φιλοξενήσει εθελοντικά και να παράσχει βοήθεια...
Κοινωνία
Την έντονη αντίδραση της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξαίρεση πληθώρας εκπροσώπων του κλάδου από τη δράση «Ενίσχυση Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Κεντρική Μακεδονία». Η απόφαση αφορά ζαχαροπλάστες με ΚΑΔ 1082: Παραγωγή κακάου, σοκολάτας, ζαχαρωτών, οι οποίοι αν και είχαν ενταχθεί σε όλα τα προηγούμενα κυβερνητικά μέτρα για την ανακούφιση των επιχειρήσεων...
Κοινωνία
Πάρε THESη: Σε μια περίοδο που τα κρούσματα κορονοϊού σε καθημερινή βάση είναι πάνω από 200 και οι ειδικοί ζητούν την τήρηση των μέτρων, όπως μάσκες και αποστάσεις, τα μέσα μαζικής μεταφοράς βρίσκονται στο επίκεντρο. Στη Θεσσαλονίκη, όπου τα λεωφορεία είναι το μοναδικό μέσο, δέχονται μεγάλη πίεση, ειδικά τις ώρες αιχμής. Ποια είναι όμως η κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες; Κι ενώ η μετακίνηση με τον ΟΑΣΘ τα τελευταία χρόνια έγινε “εφιάλτης” για τους κατοίκο...
Διάφορα
Η αλλαγή ώρας για το 2020 θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 25 Οκτωβρίου. Εκείνη την ημέρα περνάμε στη χειμερινή ώρα 2020, γυρνώντας τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω. Το ζήτημα της αλλαγής της ώρας έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης το τελευταίο διάστημα, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο ψήφισε για τον τερματισμό από το 2021 της πρακτικής της προσαρμογής των ρολογ...
Διάφορα
Ζεστές, αφράτες και μοσχομυρωδάτες, οι πίτες είναι το απόλυτο comfort food, σε κάθε εποχή. Τώρα που ο καιρός αρχίζει να αλλάζει και η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή, κάνεις δεν θα μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι πίτα. Αν είναι φτιαγμένη, μάλιστα, από φθινοπωρινά υλικά, ακόμα καλύτερα. Ψάχνοντας για το ιδανικό πιάτο, βρήκαμε τη συνταγή του Γιώργου Τσούλη για μια υπέροχη πίτα από τη Θεσσαλία, την μπατζίνα ή αλλιώς ζυμαρόπιτα. Η πίτα, αυτή, δεν έ...
Διάφορα
Μέσα στις επόμενες ημέρες υπογράφεται η σύμβαση  μεταξύ ΟΑΣΘ και MED BUS & TRUCK CENTER AE, για τη λειτουργική μίσθωση 180 λεωφορείων, με τα πρώτα 70-80 από αυτά να βγαίνουνε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης εντός Οκτωβρίου, δηλαδή εντός του μήνα που θα προκηρυχθεί από τον Οργανισμό ο νέος διαγωνισμός για την μίσθωση με leasing ακόμη 270 λεωφορείων. Όπως δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος του ΟΑΣΘ καθ. Γιώργος Σκόδρας, ήδη ή MED BUS & TRUCK...