Θεσσαλονίκη: Με ψόφια ψάρια πλημμύρισε η προκυμαία της Νέας Παραλίας

Θεσσαλονίκη: Με ψόφια ψάρια πλημμύρισε η προκυμαία της Νέας Παραλίας

Όχι, ένα, όχι δύο αλλά δεκάδες ήταν τα ψάρια που «έβγαλαν φτερά» και βρέθηκαν στην προκυμαία της Νέας Παραλίας, στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης το βράδυ της Πέμπτης 27 Αυγούστου.

Θεσσαλονίκη: Με ψόφια ψάρια πλημμύρισε η προκυμαία της Νέας Παραλίας, φωτογραφία-1

Οι παρευρισκόμενοι έμειναν άφωνοι στη θέα δεκάδων ψαριών που ξέβρασε ο Θερμαϊκός Κόλπος. Ένα φαινόμενο ωστόσο, που όμως λέει ο Κωνσταντίνος Γκάνιας , Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «είναι πολύ συνηθισμένο».

Ο κ. Γκάνιας αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα κατατάσσονται στα μικρά πελαγικά ψάρια, και το πιθανότερο είναι να είναι σαρδέλες, τα οποία κατά την προσπάθειάς του να αποφύγουν κάποιο μεγάλο ψάρι, βρέθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο. «Προσπαθούσαν να διαφύγουν από κάποιο μεγάλο θαλάσσιο θηλαστικό, πιθανότατα κάποιο δελφίνι, το οποίο τα κυνηγούσε. Στο πλαίσιο του κυνηγητού, είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο αυτό. Επειδή υπάρχει ένα αρκετό βάθος σε εκείνο το σημείο, γύρω στα 4-5 μέτρα, είναι αρκετά ικανό ώστε να γίνει ένα τέτοιο παιχνίδι μεταξύ μικρών και μεγάλων ψαριών. Καθώς δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν παραπέρα, στην προσπάθεια αποφυγής βρήκαν ως «διέξοδο» την προκυμαία, τουλάχιστον για ένα μέρος του κοπαδιού. Γενικά, η ποσότητα των ψαριών που βρέθηκαν δεν είναι και τόσο μεγάλη,  έχουν παρατηρηθεί και πολύ μεγαλύτερα φαινόμενα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.»

Ως ένα «φυσικό» φαινόμενο χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο περιστατικό, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη εικόνα είναι πάρα πολύ συνηθισμένη για όσους ασχολούνται με τις καταδύσεις, καθώς στα βράχια κάτω στον πυθμένα συναντάται ένας πολύ μεγάλος αριθμός από μικρά ψάρια που προσπάθησαν να αποφύγουν κάποιο μεγάλο θηλαστικό και στην προσπάθεια αυτή «κουτούλησαν» σε βράχια.

Τέλος, δίνει και κάποια πιθανότητα ο παράγοντας της θερμοκρασίας να συνέβαλε εμμέσως για αυτή την κατάληξη. «Η πολύ υψηλή θερμοκρασία μπορεί να «αποσυντόνισε» αυτά τα ψάρια τα οποία φυσιολογικά ζουν σε ένα άλλο εύρος θερμοκρασιών που είναι χαμηλότερο και έτσι να ανταποκρίθηκαν με έναν λιγότερο επιτυχημένο τρόπο, όχι όμως ότι «έβραζαν» και βρέθηκαν έξω από την επιφάνεια γι αυτό το λόγο» καταλήγει.

Θεσσαλονίκη: Με ψόφια ψάρια πλημμύρισε η προκυμαία της Νέας Παραλίας, φωτογραφία-2

πηγή: grtimes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια