Θεσσαλονίκη: Ρομά στα θρανία για συμμετοχή στη δημόσια σφαίρα

Θεσσαλονίκη: Ρομά στα θρανία για συμμετοχή στη δημόσια σφαίρα

Εκπαιδεύσεις στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Roma Political Schools 2020

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Στα θρανία θα καθίσουν Ρομά που θα παρακολουθήσουν το Roma Political Schools 2020 με στόχο να έχουν πιο ενεργό ρόλο στη δημόσια σφαίρα.

Οι εκπαιδεύσεις, θεού θέλοντος και κορωνοϊού επιτρέποντος, θα λάβουν χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 25-26-27-28 Σεπτεμβρίου 2020 και στις 5-6-7-8 Νοεμβρίου 2020.

Όπως εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο δικηγόρος κ. Γιώργος Τσιάκαλος διαχειριστής του προγράμματος Roma Political Schools 2020 για την Ελλάδα: «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διεξάγεται σε πέντε χώρες, Τουρκία, Ουκρανία, Πορτογαλία, Ιταλία και στην Ελλάδα και στόχο έχει την ένταξη των Ρομά στη δημοκρατική διακυβέρνηση. Θέλουμε να προωθήσουμε την ενεργό πολιτική συμμετοχή των Ρομά, φέρνοντάς τους πιο κοντά σε τοπικά, εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα λήψης αποφάσεων, προωθώντας παράλληλα την ενεργό συμμετοχή τους και την αλληλεπίδρασή τους με τη δημόσια διοίκηση καθώς και την παρουσία τους στη δημόσια σφαίρα. Απώτερος σκοπός είναι να συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές και στο μέλλον στις εθνικές και στις ευρωεκλογές και να εκπροσωπούν την κοινότητά τους».

Το Roma Political Schools 2020 χρηματοδοτείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και ανήκει στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του (Council of Europe Strategic Action Plan for Roma and Traveller Inclusion 2020-2025, Priority 5.2. Support democratic governance and promote public trust and accountability).

Φορέας υλοποίησης των Σχολών Πολιτικής για τους Ρομά του Συμβουλίου της Ευρώπης (Roma Political Schools 2020) είναι ο Σύλλογος Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου.

roma2.jpg

Ο εθνικός διαχειριστής της δράσης, κ. Γεώργιος Τσιάκαλος και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου, κα. Γιαννούλα Μάγγα.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιάκαλος πέρυσι είχε γίνει η πιλοτική υλοποίηση της Σχολής επίσης στη Θεσσαλονίκη. Φορέας υλοποίησης ήταν η Alternative Innovative Development (AID), η οποία θα βοηθήσει και την φετινή διοργάνωση.

Τόνισε πως «έχει συμβολική αξία πως το πρόγραμμα υλοποιείται φέτος από έναν σύλλογο γυναικών. Προφανώς και απευθυνόμαστε και στα δύο φύλα. Όμως το ότι το υλοποιεί ένας σύλλογος γυναικών δίνει ένα μήνυμα για την χειραφέτηση των γυναικών. Οι γυναίκες Ρομά υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις και λόγω φύλου αλλά και λόγω καταγωγής. Και στα θέματα που θα μας απασχολήσουν θα είναι και ζητήματα όπως πχ οι πρόωροι γάμοι που είναι συχνοί σε αυτή την κοινότητα».

Ο κ. Τσιάκαλος σημείωσε πως μέσα από τα μαθήματα οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν μεθοδολογικά εργαλεία, να μπορούν να βρουν αποφάσεις στην Διαύγεια ή στο opengov.gr, να αναζητήσουν αιρετές θέσεις κλπ. «Ήδη υπάρχουν θετικές φωνές για αυτό που σχεδιάζουμε. Θέλουμε απλά να γίνει δια ζώσης για να υπάρξει ζύμωση, διάλογος, αλληλεπίδραση. Να γίνει ένα φόρουμ ιδεών», ανέφερε.

Χρήσιμα

Υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως 31/08/2020 ώρα 12:00 π.μ. με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] και θέμα RPS2020. Στο μήνυμά θα πρέπει να αναγράφεται περιληπτικά στα ελληνικά η ρομανές (μέγιστο 200 λέξεις) ο λόγος συμμετοχής, καθώς και τηλέφωνο επικοινωνίας. Τα ταξιδιωτικά κόστη, έξοδα διατροφής και διαμονής καλύπτονται από τη δράση.

Περισσότερες πληροφορίες στο 6987032383 (εθνικός διαχειριστής της δράσης, Γεώργιος Τσιάκαλος), ή στο 6945948512 (Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου, Γιαννούλα Μάγγα).

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια