Το «φάντασμα» της ΔΕΘ σκιάζει την οικονομία της πόλης

Το «φάντασμα» της ΔΕΘ σκιάζει την οικονομία της πόλης

Η επέλαση της πανδημίας που έχει φέρει τα πάνω - κάτω στις ζωές όλων δεν άφησε ανεπηρέαστη ούτε τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση που αποτελεί ορόσημο για την πόλη ματαιώθηκε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, με την αγορά να μετράει τις πληγές της, επιχειρώντας να προχωρήσει σε μία πρώτη αποτίμηση των οδυνηρών επιπτώσεων της ακύρωσής της στην τοπική οικονομία.

Παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας της Θεσσαλονίκης, με τα βλέμματα όλων στραμμένα στην πόλη, που ελέω ΔΕΘ, αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων ανθρώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού, που παρουσιάζει από το βήμα της Έκθεσης τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και οι επισκέπτες και εκθέτες που κατακλύζουν τους χώρους της Έκθεσης, θέτουν τη Θεσσαλονίκη για μία εβδομάδα στο επίκεντρο της οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας.

Για να στηθεί και να λειτουργήσει η Έκθεση στήνεται ολόκληρος μηχανισμός που αποτελείται από περίπου 20.000 ανθρώπους διαφόρων ειδικοτήτων. Τεχνικοί, ηλεκτρολόγοι, κατασκευαστές περιπτέρων, μεταφορικές εταιρείες, οδηγοί οχημάτων και μηχανημάτων, εταιρείες επίπλων και φύλαξης, συνεργεία καθαρισμού είναι τα… γρανάζια μίας μηχανής που δουλεύει σκληρά και συντονισμένα κάθε χρόνο για να είναι όλα έτοιμα όταν ανοίγουν οι πύλες.

«Οι απώλειες που θα υποστεί η τοπική οικονομία από τη ματαίωση της ΔΕΘ υπολογίζονται σε 50 εκατ. ευρώ, το νούμερο αυτό αφορά τις δευτερογενείς υπηρεσίες (μπογιατζήδες, ξενοδόχους, ταξιτζήδες) και προκύπτει από τον πολλαπλασιαστή της παγκόσμιας ένωσης εκθέσεων, η Ηelexpo θα έχει ζημιά 5 εκατ. ευρώ», επισημαίνει στη «ΜτΚ» ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ - Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης. Ταυτόχρονα, κρίνει αναγκαία τη λήψη μέτρων στήριξης από την πλευρά του κράτους για να μετριαστεί ο δυσμενής αντίκτυπος της ακύρωσης. «Στο δικό μας κλάδο δεν κινείται τίποτα, στη Γερμανία η κυβέρνηση στήριξε τον εκθεσιακό τομέα, κάτι πρέπει να γίνει και εδώ», αναφέρει. Για την επόμενη μέρα στις εκθέσεις, σημειώνει πως «θα είναι δύσκολη, έχει διαμορφωθεί μία νέα πραγματικότητα αλλά η τεχνολογία όσο κι αν βοηθάει δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη ψηφιακή εποχή, ελπίζουμε να περιοριστεί η πανδημία για να ανακάμψουμε».

Τις πύλες της περσινής 84ης ΔΕΘ πέρασαν 263.737 επισκέπτες, ενώ συνολικά συμμετείχαν περισσότεροι από 1.600 εκθέτες, δίνοντας ανάσα στην οικονομία της πόλης.

Τα ξενοδοχεία, όπως κάθε χρόνο κατά την περίοδο της έκθεσης, ήταν γεμάτα, καταγράφοντας υψηλούς τζίρους, τα εμπορικά καταστήματα είχαν αυξημένες πωλήσεις ενώ καταστήματα εστίασης, καφέ, μπαρ και κέντρα διασκέδασης δούλευαν ακατάπαυστα. Εκτός όμως από τις προφανείς δραστηριότητες που ωφελούνται από τη ΔΕΘ, υπάρχει κι ένας σημαντικός αριθμός επαγγελματικών κλάδων που προσδοκούσαν στο Σεπτέμβριο και στην Έκθεση για να κινηθεί η «παγωμένη», ελέω πανδημίας, αγορά τονώνοντας παράλληλα τα έσοδά τους και καλύπτοντας ένα μέρος των απωλειών από την πρωτοφανή κατάσταση που έχει επιβάλλει ο COVID-19.

Προβληματισμός και ανασφάλεια στην αγορά

Προβληματισμός, ανασφάλεια, αβεβαιότητα και ανησυχία κυριαρχούν στους επαγγελματίες της πόλης από τη ματαίωση της διοργάνωσης, αν και θεωρούν πως το μέτρο ήταν αναπόφευκτο και επιβεβλημένο για την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Η Έκθεση θα μπορούσε να κρατήσει ανοιχτά πολλά ξενοδοχεία, καλύπτοντας ένα μέρος των απωλειών της φετινής σεζόν, η ακύρωσή της θέτει θέμα βιωσιμότητάς τους», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος. Ενδεικτικά, στην περσινή ΔΕΘ η πληρότητα άγγιξε το 91%, ενώ τώρα τον Σεπτέμβριο η Θεσσαλονίκη «δε θα έχει διψήφιο αριθμό πληρότητας», προσθέτει, θέτοντας σαν προτεραιότητα την πλήρη κάλυψη από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στα ξενοδοχεία.

«Την περίοδο της Έκθεσης, το 80 - 90% του τζίρου των καταστημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται από επισκέπτες της διοργάνωσης, η ζημιά θα είναι 100% για τα μαγαζιά από τη στιγμή που ματαιώθηκε», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων-Καφέ-Μπαρ Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας. «Αν δεν υπάρξει πρόνοια για τα καταστήματα θα μπουν λουκέτα γρηγορότερα από ότι υπολογίζαμε», προειδοποιεί.

«Αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της πόλης θα έχει η ματαίωση της Έκθεσης, αλλά αυτό που προέχει είναι να υπάρξουν μέτρα από την κυβέρνηση που θα βοηθήσουν την οικονομία της Θεσσαλονίκης», επισημαίνει ο Α’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.

«Όλοι οι κλάδοι της τοπικής οικονομίας θα επηρεαστούν, πρέπει να υπάρξουν μέτρα στήριξης του επιχειρείν της πόλης όπως επιδότηση μη μισθολογικού κόστους και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%», αναφέρει ο Α’ αντιπρόεδρος του ΒΕΘ, Δημήτρης Βαργιάμης.

«Πλήγμα από το οποίο πολύ δύσκολα θα συνέλθει η περιοχή μας», χαρακτηρίζει τη ματαίωση της ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος σημειώνει πως «η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αρχής που λέει ότι όποιος θίγεται θα πρέπει να ενισχύεται, είναι υποχρεωμένη να βρει άλλους τρόπους με τους οποίους θα μπορεί να ισοφαρίσει το χτύπημα αυτό». Σε αυτήν την κατεύθυνση, προτείνει ένα χρηματοδοτημένο από ευρωπαϊκούς πόρους ειδικό πακέτο στήριξης για την περιοχή, με κίνητρα και ελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις, αλλά και επίσπευση της κατασκευής έργων υποδομής.

H διοργάνωση αποτελούσε μοχλό ανάπτυξης και σημαντική ένεση ρευστότητας για την οικονομία της πόλης με την συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών επιχειρήσεων οικονομίας να υφίσταται τεράστια ζημιά. Ακόμα και φέτος, με τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, υπήρχε η προσδοκία πως η πραγματοποίηση της Έκθεσης θα μπορούσε να δώσει το «φιλί της ζωής» στις τοπικές επιχειρήσεις. Η ματαίωσή της δίνει το τελειωτικό χτύπημα σε μία αγορά που καλείται να μαζέψει τα κομμάτια της, να προσαρμοστεί και να επιβιώσει στα νέα δεδομένα που έχει φέρει ο κορονοϊός.

Πρώτη φορά μεταπολεμικά που δεν θα πραγματοποιηθεί

Αξίζει να σημειωθεί, πως είναι η πρώτη φορά μεταπολεμικά που δεν θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία ξεκίνησε το 1926. Η Έκθεση δεν είχε διοργανωθεί από το 1941 - 1950, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ οι Γερμανοί είχαν ανατινάξει τα κτίρια που τη φιλοξενούσαν και χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες στη διάρκεια της Κατοχής.

Πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια