Θεσσαλονίκη - Κορωνοϊός: Σε υψηλή ετοιμότητα η πόλη, στη μάχη νέα νοσοκομεία

Θεσσαλονίκη - Κορωνοϊός: Σε υψηλή ετοιμότητα η πόλη, στη μάχη νέα νοσοκομεία

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας απαιτεί την ύψιστη επαγρύπνηση από όλους

Από την Έντυπη Έκδοση του «Τύπου Θεσσαλονίκης»

Του Γιώργου Καλλίνη

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της πανδημίας, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν δείχνουν να μειώνονται δραστικά και όλη η πόλη, ειδικά τα νοσοκομεία, βρίσκονται σε επαγρύπνηση και επιφυλακή.

Η κίνηση στα νοσοκομεία από ύποπτα κρούσματα αλλά και ασθενείς με Covid, αυξάνονται καθημερινά και όλο και περισσότερα νοσοκομεία μπαίνουν στη μάχη με τον κορωνοϊό, δίπλα στο ΑΧΕΠΑ: Ιπποκράτειο, Παπαγεωργίου και Παπανικολάου, είναι τα νέα νοσοκομεία που διαθέτουν κλίνες για νοσηλεία ασθενών, αποκλειστικά για Covid, ενώ το ΑΧΕΠΑ ήδη εκκενώνει άλλη μία κλινική για να αυξήσει τη χωρητικότητα της νοσηλείας.

Προς το παρόν, πέντε άνθρωποι νοσηλεύονται στην εντατική του ΑΧΕΠΑ και σύμφωνα με πληροφορίες του «Τύπος Θεσσαλονίκης», η 17χρονη που εισήχθηκε στην εντατική, βρίσκεται ακόμη διασωληνωμένη σε σταθερή κατάσταση, χωρίς να έχει διαφύγει ακόμη τον κίνδυνο.

Το τέλος των διακοπών και η επιστροφή των εκδρομέων ανοίγει μια νέα σελίδα για την πρόληψη του κορωνοϊού, καθώς τα κινητά των Θεσσαλονικέων ήχησαν άλλη μία φορά με τις έκτακτες ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας: Όλοι οι εκδρομείς πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην επαφή με τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

«Δεν μπορούν όλοι να κάνουν τεστ, όμως όσοι εργάζονται σε νευραλγικούς χώρους είναι πολύ χρήσιμο να εξεταστούν πριν επιστρέψουν στις δουλείες τους», δηλώνει ο Συμεών Μεταλλίδης,ο υπεύθυνος του Κέντρου Αναφοράς ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδης  στον «Τ.Θ.» και συμπλήρωσε ότι θέλει πολύ προσοχή πλέον, «όλοι να προσέξουν για 7 μέρες μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές».

«Τα κρούσματα αυξάνονται μέρα με τη μέρα, όπως και οι άνθρωποι που έρχονται στα νοσοκομεία. Ευτυχώς προς το παρόν, οι περισσότεροι φεύγουν με ήπια νοσηλεία για το σπίτι και μπαίνουν σε καραντίνα εκεί», δηλώνει στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Παπαγεωργίου Παναγιώτης Τουχτίδης.

Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο για τη διασπορά του κορωνοϊού στην πόλη είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε νοσοκομεία της πόλης. Εννιά εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και άλλοι δώδεκα εργαζόμενοι και ασθενείς στο «Γεννηματάς» διαγνώστηκαν με κορωνοϊό, αποκαλύπτοντας ότι ίσως πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας μέσα στα νοσοκομεία.

«Πρέπει να αυστηροποιηθούν τα μέτρα προστασίας μέσα στα νοσοκομεία και να μειωθούν οι άσκοπες επισκέψεις», σημειώνει στον «Τ.Θ.» ο οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Πέτρος Κετικίδης και συμπλήρωσε ότι πολλές φορές μέσα στις κλίνες των νοσοκομείων βρίσκονται ακόμη και 6-8 ύποπτα κρούσματα. «Τα τεστ διάγνωσης πρέπει να βγαίνουν πιο γρήγορα και όσα νοσοκομεία δεν έχουν τεστ μοριακού ελέγχου, πρέπει να γίνει μια καλύτερη συνεργασία για να μπει ένα φρένο σε πιθανή διάδοση του ιού σε γιατρούς και ασθενείς».

Όπως όλα δείχνουν, μπαίνουμε σε νέα φάση της πανδημίας και οι ειδικοί μας προειδοποιούν ότι ο Covid-19 θα διαμορφώσει τη ζωή μας για αρκετό καιρό ακόμη. Η προσοχή από τους πολίτες και η επαγρύπνηση από τους αρμόδιους φορείς οφείλει να είναι στη μεγαλύτερη ετοιμότητα για όσο χρειαστεί, ειδικά στη Θεσσαλονίκη που φαίνεται να συγκεντρώνει αρκετά κρούσματα.

Σε σταθερή κατάσταση το βρέφος 27 ημερών στο Ιπποκράτειο

Σε καλή κατάσταση νοσηλεύεται στο "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο ένα αγοράκι 27 ημερών που διαγνώστηκε θετικό σε Covid-19. Το νεογνό που είναι από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης διακομίστηκε στο νοσοκομείο με πυρετό.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες στο αγοράκι χορηγείται θεραπεία για τα συμπτώματα και αναμένεται να πάρει εξιτήριο και να τεθεί σε καραντίνα αφού βγουν τα αποτελέσματα και άλλων εξετάσεων στις οποίες έχει υποβληθεί προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο πυρετός που παρουσίασε οφείλεται σε άλλα αίτια. Οι γονείς του υποβλήθηκαν σε τεστ, των οποίων τα αποτελέσματα αναμένονται.

Παράλληλα, μήνυμα από το 112 εστάλη λίγο πριν τις 13.30 στα κινητά των πολιτών, προειδοποιώντας για κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού κατά την επιστροφή από τις διακοπές και καλώντας όσους ταξιδεύουν επιστρέφοντας από τις διακοπές τους να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να μην έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες. Αναλυτικά στο μήνυμά της η Γενική Γραμματεία Πολικής Προστασίας ανέφερε:

«Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 17-8-2020: Κατά την επιστροφή σας από τις διακοπές δείξτε ιδιαίτερη προσοχή. Ο κίνδυνος διασποράς COVID-19 είναι αυξημένος. Μην έρχεστε σε επαφή με ευάλωτες ομάδες και ακολουθείτε τα μέτρα προστασίας».

Τρία έκτακτα μέτρα από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Έκτακτη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού συγκάλεσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκαν τα εξής:

  1. Σε συνεργασία και με τον ΕΟΔΥ παρέχεται η δυνατότητα διενέργειας προληπτικών μοριακών ελέγχων για τον COVID-19 σε όλους τους εργαζομένους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το πρόγραμμα των ελέγχων θα καταρτιστεί από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  2. Εφαρμογή του μέτρου απομακρυσμένης εργασίας για τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μετά την επιστροφή τους από την καλοκαιρινή άδεια και για διάστημα επτά (7) ημερών, όπου αυτό είναι εφικτό. Το μέτρο θα εφαρμοστεί με ευθύνη των προϊσταμένων των υπηρεσιών με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες.
  3. Αναστολή του Φεστιβάλ Επταπυργίου και των συναυλιακών εκδηλώσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των εποπτευόμενων φορέων της.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης αποφασίστηκε η συνέχιση και η εντατικοποίηση των μέτρων για την προάσπιση της υγείας των εργαζομένων και των πολιτών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που ελήφθησαν κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης, στις 6 Αυγούστου του 2020.

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια