Για την προστασία του Σέιχ Σου…

Για την προστασία του Σέιχ Σου…

«Πέπλο» προστασίας πάνω από το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, το Σέιχ Σου, φιλοδοξούν να απλώσουν οι δήμοι της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, διαμέσου της ίδρυσης ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, το οποίο θα έχει επικουρικό ρόλο στις κατ’ εξοχήν αρμόδιες για τη φροντίδα του δάσους αρχές.

Ο Σωκράτης Δημητριάδης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία για το ΝΠΔΔ, αποκαλύπτει μιλώντας αποκλειστικά στη «ΜτΚ» ότι έχει, ήδη, έρθει σε επαφή με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, ο οποίος διάκειται θετικά στην υλοποίηση του εγχειρήματος.

Το ΝΠΔΔ αναμένεται να λάβει «σάρκα και οστά» εντός του 2020, υποστηρίζει ο κ. Δημητριάδης και σε αυτό θα συμμετέχουν οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης Συκεών, Παύλου Μελά και Πυλαίας Χορτιάτη.

Ο ρόλος του θα είναι ο καθαρισμός και η συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών, ώστε να παραμένουν προσβάσιμες, ιδίως κατά την αντιπυρική περίοδο, η διοργάνωση εκστρατειών αναδάσωσης, χωρίς να απαιτείται προηγουμένως πρωτοβουλία του δασαρχείου και η επόπτευση του δάσους για την αποφυγή εμπρησμών.

Αιτιολογώντας τη διεκδίκηση αυτού του φορέα, ο κ. Δημητριάδης παρατηρεί πως «όλο το βάρος πέφτει στο δασαρχείο» το οποίο είναι υποστελεχωμένο, ενώ κάνει αναφορά και στο φλοιοφάγο έντομο το οποίο κατατρώει τα πεύκα του δάσους, το tomicus piniperda: «Για να μπορούμε να βοηθούμε σε μία κατάσταση σαν και αυτή, η οποία είναι ανεξέλεγκτη», λέει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας του ΝΠΔΔ, σύμφωνα με τις έως τώρα συζητήσεις της αυτοδιοίκησης με την κυβέρνηση, δεν θα έχει μόνιμο προσωπικό, καθώς «όλα θα είναι εθελοντικά», αναφέρει ο κ. Δημητριάδης. Επιπλέον, ο φορέας θα λαμβάνει επιχορήγηση από το κράτος για να προμηθεύει τους εθελοντές με Μέσα Ατομικής Προστασίας και για να προβεί στην αγορά μηχανημάτων έργου και εργαλείων για τη μεταφορά υλικών και κλαδιών, συμπληρώνει ο ίδιος.

Ταυτόχρονα ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή του τόσο στο Δασαρχείο, όσο και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης στην οποία ανήκει το πρώτο, να συνδράμει και με δικά του μηχανήματα.

Βέβαιος για τη στήριξη της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο αντιδήμαρχος υποστηρίζει πως «οι άνθρωποι προσπαθούν με ‘νύχια και με δόντια’ να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν το Σέιχ Σου με τη βοήθειά μας. Θεωρώ θα γίνει fast track» η ίδρυσή του.

Να σημειωθεί ότι τα κονδύλια του ΝΠΔΔ θα προέρχονται κεντρικά από την κυβέρνηση, ενώ ειδικά για την αντικατάσταση πεύκων που έχουν μολυνθεί από το έντομο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, είχε εγκρίνει ένα κονδύλι 500.000 ευρώ.

Παρόλα αυτά οι 500.000 ευρώ δεν επαρκούν για την υλοτόμηση και απομάκρυνση των δέντρων που έχουν προσβληθεί από το φλοιοφάγο έντομο, παραδέχεται ο κ. Δημητριάδης, δίχως να είναι σε θέση να προσδιορίσει το ύψος της απαραίτητης χρηματοδότησης. Πάντως, ενώ ο αρχικός υπολογισμός των αρχών εκτιμούσε ότι το 30% των δέντρων του δάσους είχε προσβληθεί, εντέλει το ποσοστό έχει ανέβει, περίπου, στο 70%, δηλώνει ο κ. Δημητριάδης.

Εξάλλου, ο αντιδήμαρχος υπενθυμίζει πως έχει γίνει τηλεδιάσκεψη των ενδιαφερόμενων δήμων με τον συντονιστή της ΑΔΜΘ, Ιωάννη Σάββα, «ο οποίος ζήτησε τη βοήθειά μας». Τότε, οι εκπρόσωποι των δήμων τού διαμήνυσαν πως «ό,τι χρειάζεται θα το έχει. Δεν μας έχει πάρει κανένας. Έχω επανειλημμένα ζητήσει και τη δασάρχη», δηλώνει και προειδοποιεί πως θα προβεί εγγράφως σε διαμαρτυρία, εάν δεν υπάρξει ενημέρωση προς την αυτοδιοίκηση.

Αναφορικά με την αντικατάσταση των άρρωστων δέντρων, ο κ. Δημητριάδης σημειώνει ότι πριν την έλευση της πανδημίας του νέου κορονοϊού «είχαμε οργανώσει με τους προσκόπους μια πολύ μεγάλης έκτασης αναδάσωση, ωστόσο η δράση δεν έχει υλοποιηθεί», αλλά αναμένεται να προχωρήσει κανονικά τον Σεπτέμβριο, ή τον Οκτώβριο, κορονοϊού επιτρέποντος.

Σε αυτή τη δράση θα λάβουν μέρος περίπου 200 εθελοντές-πρόσκοποι οι οποίοι «γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πώς θα κινηθούν μέσα στο δάσος» και θα φυτέψουν 500 δέντρα σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία έχει υποδείξει το Δασαρχείο, εξηγεί ο αντιδήμαρχος. «Δεν θα βάλουμε πάρα πολλά δέντρα, αλλά θα μπορούν σιγά-σιγά να εγκλιματιστούν και να μπουν στη διαδικασία της ανάπτυξης», δηλώνει ο Σ. Δημητριάδης.

Τα δέντρα βέβαια θα είναι πλατύφυλλα και όχι πεύκα, τα οποία οι αρχές προσπαθούν να αποφύγουν, συνεχίζει ο ίδιος και παραπέμπει στις «ρίζες» του Σέιχ Σου, λέγοντας πως αρχικά «είχε πλατύφυλλα, ως επί το πλείστον, όμως με διάφορες γεωλογικές αλλαγές που είχαμε μειώθηκε η δυναμική του εδάφους και μετατράπηκε από μόνο του σε πευκοδάσος. Το πεύκο δεν έχει πολλές απαιτήσεις όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά του χώματος».

Να σημειωθεί ότι στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας το Δασαρχείο ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε ο θρυμματισμός των υλοτομημένων πεύκων και αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια