Θεσσαλονίκη: Σε ρόλο ντετέκτιβ... ατσιπάριστων ζώων η δημοτική αστυνομία

Θεσσαλονίκη: Σε ρόλο ντετέκτιβ... ατσιπάριστων ζώων η δημοτική αστυνομία

Εντείνει τους ελέγχους των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων  ο δήμος Θεσσαλονίκης, την ώρα που το επόμενο διάστημα αναμένεται και η αναθεώρηση της κείμενης νομοθεσία για τις δύο παραπάνω κατηγορίες ζώων.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Σωκράτης Δημητριάδης, εξηγεί μέσω του makthes.gr ότι το υπουργείο Εσωτερικών «βγάζει τώρα μία καινούργια νομοθεσία για τα αδέσποτα», αλλά το ποσοστό ωριμότητάς της είναι «πάρα πολύ χαμηλό αυτή τη στιγμή και επειδή εμείς όλη την προηγούμενη χρονιά ασχολούμασταν με τη νομοθεσία, έχουμε προχωρήσει άρθρο-άρθρο σε διόρθωση και αλλαγή για τη βελτίωση για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα προβλήματα που προκύπτουν», όπως λέει ο ίδιος.

Τα διαχρονικά προβλήματα

Μερικά από αυτά τα προβλήματα είναι η εγκατάλειψη δεσποζόμενων ζώων, η απουσία τσιπ από κατοικίδια, η μη στείρωση των ζώων, τα καταφύγια τα οποία δεν έχουν θεσμοθετηθεί, συνοψίζει ο κ. Δημητριάδης. Ειδικά για τα καταφύγια «εμείς ζητάμε η περιφέρεια να πάρει έναν ρόλο με τον οποίο θα φτιάξει αυτή τα καταφύγια και εμείς θα συνεισφέρουμε για τη λειτουργία τους», διευκρινίζει ο κ. Δημητριάδης.

Τα παραπάνω έχουν ήδη συζητηθεί με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, και εντός του Αυγούστου ο δήμος Θεσσαλονίκης θα του αποστείλει τις βελτιώσεις που έχει σημειώσει για τις διατάξεις των νόμων που αφορούν τα αδέσποτα, με στόχο το Προεδρικό Διάταγμα που χρειάζεται να εκδοθεί το φθινόπωρο, εκτιμά ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος. 

Η διαδικασία αλλαγής της νομοθεσίας αποτελεί πρωτοβουλία του κ. Δημητριάδη, την οποία υλοποιεί σε συνεργασία με τους δήμους Παύλου Μελά, Πυλαίας Χορτιάτη και Νεάπολης Συκεών και σε αυτό το πλαίσιο έχει εκδοθεί σχετικό ψήφισμα από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, υπενθυμίζει ο αντιδήμαρχος.

Κλιμάκωση των ελέγχων

Μέχρι να υπάρξει νέα νομοθεσία, ο δήμος Θεσσαλονίκης προβαίνει σε ελέγχους ιδιοκτητών κατοικίδιων στον δρόμο, είτε με τη δημοτική αστυνομία, είτε από τους περισυλλογείς, είτε από εκπαιδευτές, οι οποίοι διαθέτουν έναν σαρωτή για να ανιχνεύεται το τσιπ που πρέπει να φέρει το ζώο, διαμηνύει ο κ. Δημητριάδης. Βεβαίως αυτοί οι έλεγχοι διεξάγονται σε κάθε ζώο που θεωρείται οικόσιτο, καθώς επίσης και στον ιδιοκτήτη του, σπεύδει να συμπληρώσει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος.

Προειδοποιεί, δε, ότι με τη νέα νομοθεσία, τα πρόστιμα για κάποιον που δεν τσιπάρει το κατοικίδιό του, το εγκαταλείπει, δεν το έχει αποκτήσει νόμιμα, το κακομεταχειρίζεται, ή δεν το έχει εμβολιάσει, θα ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ.

Ακολούθως υπενθυμίζει ότι χάρη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα την οποία διαθέτει ο δήμος Θεσσαλονίκης, «ξέρουμε ανά πάσα στιγμή ποιο ζώο είναι πού» και επισημαίνει ότι όταν ένας ιδιοκτήτης ζώου μετακομίζει από έναν δήμο σε έναν άλλον, οφείλει να δηλώσει το κατοικίδιό του στον δήμο όπου ανήκει η νέα κατοικία του.

Βάσει των δεδομένων της πλατφόρμας του δήμου, σήμερα υπάρχουν περίπου 1.200 δεσποζόμενα σκυλιά και 120-150 αδέσποτα σκυλιά, εντός των διοικητικών ορίων του δήμου ενημερώνει ο κ. Δημητριάδης.

Πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια