Ποιο λάδι είναι ασφαλέστερο για μαγείρεμα;

Ποιο λάδι είναι ασφαλέστερο για μαγείρεμα;

Την απάντηση μας την δίνουν οι ερευνητές, οι οποίοι μελέτησαν αυτές τις κατηγορίες ελαίων. Στα έλαια αυτά μέτρησαν την ποσότητα των θρεπτικών τους συστατικών έπειτα από θερμική επεξεργασία.

Κατά καιρούς υπάρχουν μελέτες σχετικά με τα οφέλη του ελαιολάδου και του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου σε σχέση με άλλες κατηγορίες ελαίων. Είναι γνωστά η πρόληψη τους στον καρκίνο, η αντιφλεγμονώδεις δράση τους καθώς και η πρόληψη καρδιοαγγειακών παθήσεων, που  είναι λίγες μόνο από τις ιδιότητες που έχουν. Τι θα γίνει αν όμως τηγανιστεί; 

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο τόσο κατά το τηγάνισμα όσο κατά το βράσιμο και το ψήσιμο χάνει την αντιοξειδωτική του ικανότητα αλλά πολύ λιγότερο από τα υπόλοιπα είδη ελαίων σε αντίθεση με τα σπορέλαια τα οποία κατά την δεύτερη και τρίτη φορά τηγανίσματος δεν είχε μείνει κανένα θρεπτικό συστατικό.

Ιδανικά κάθε είδους τροφή πρέπει να επιδέχεται όσο το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία, έτσι διατηρεί περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά του. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην διατήρηση σε μεγάλο βαθμό των συστατικών του παρά την θερμική επεξεργασία, συμβάλλουν δύο παράγοντες η πλούσια ποσότητα σε τοκοφερόλη και φαινόλες ενώ πρέπει να αποφεύγουμε με το ίδιο λάδι να τηγανίζουμε, διότι η οξείδωση είναι μεγαλύτερη και επικίνδυνη για την υγεία μας , γιατί συνδέεται με την παραγωγή ελευθέρων ριζών κύρια αιτία καρκίνου.

Πηγή: itrofi.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια