Θεσσαλονίκη: Παρέδωσαν πινακίδες ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων

Θεσσαλονίκη: Παρέδωσαν πινακίδες ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων

Μικρή ανάσα με την ειδική επιδότηση για τη μειωμένη πληρότητα που θα λάβουν από το υπουργείο Τουρισμού

Μια μικρή ανάσα θα πάρουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων καθώς δικαιούνται κι αυτοί την ειδική επιδότηση, που θα λάβουν οι επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας-Θράκης κ. Μιχαήλ Πεζίκογλου ανέφερε: «Την επιδότηση δικαιούνται ΚΤΕΛ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά στην τροπολογία εντασσόμαστε κι εμείς, οι ιδιώτες που έχουμε στην ιδιοκτησία μας τουριστικά λεωφορεία. Δεν ξέρουμε βέβαια ακόμη τι ποσό θα πάρουμε και πότε. Ωστόσο αυτό αποτελεί ένα μικρό βοήθημα, καθώς η πληρότητα στα οχήματα είναι αναγκαστικά μειωμένη στο 65% λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Δεν ανήκουμε στην ίδια κατηγορία με τα ΚΤΕΛ που απλά είδαν την επιβατική κίνηση να είναι μειωμένη. Εμείς δεν έχουμε καθόλου δουλειά. Γι’ αυτό έχουμε ζητήσει από το υπουργείο να μας επιδοτήσουν με 7000 για κάθε λεωφορείο. Στην Γερμανία το αντίστοιχο ποσό είναι 28.000 ευρώ. Αντιλαμβανόμαστε πως εμείς δεν είμαστε Γερμανία, ωστόσο το 90% των οχημάτων μας παραμένει σταθμευμένο. Και όλους αυτούς τους μήνες πληρώνουμε έξοδα για την συντήρηση των λεωφορείων (ασφάλειες, πάρκινγκ κλπ)». Για το θέμα της επιδότησης των οχημάτων τους δεν έχουν λάβει ακόμη απάντηση.

«Προσωπικά έχω παραδώσει πινακίδες για τα περισσότερα από τα λεωφορεία που έχω, και σε όσα επέλεξα να τα διατηρήσω στον Ιούλιο δεν προέκυψαν καθόλου δρομολόγια. Τον Αύγουστο θα χρησιμοποιηθεί μόνο ένα όχημα για μεταφορά εργαζομένων σε εργοστάσιο. Το μέλλον προβλέπεται δύσκολο. Περιμένουμε πώς και πώς την έναρξη της σχολικής χρονιάς για να μεταφέρουμε μαθητές στα σχολεία», συμπλήρωσε ο. Πεζίκογλου.

Τόνισε πως η επιδότηση που θα δοθεί μαζί με τα ΚΤΕΛ και τον ΤΡΑΙΝΟΣΕ αφορά στη μειωμένη πληρότητα. Αναλόγως με το ποσό που θα δικαιούνται θα προγραμματίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. «Παλεύουμε εδώ και μήνες, και είχαμε εκφράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και με την πορεία που είχαμε κάνει πριν λίγο διάστημα, όμως βλέπουμε πως όλα κινούνται πολύ αργά, ενώ τα έξοδά μας τρέχουν», είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας-Θράκης.

Θεοχάρης: «Υποστηρίζουμε επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία»

Μιλώντας χθες για τα τουριστικά λεωφορεία ο Υπουργός Τουρισμού τόνισε από το βήμα της Βουλής:  «Επεκτείνουμε μια πολύ σημαντική ρύθμιση, προκειμένου να υποστηρίξουμε τις επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία. Πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση του COVID-19. Γι' αυτό, το Υπουργείο Τουρισμού και η κυβέρνηση προσφέρουν μια ειδική επιδότηση, η οποία θα δοθεί στα ΚΤΕΛ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Πρόσφατα προχωρήσαμε σε σχετική νομοθετική βελτίωση, ώστε να σταθούμε εμπράκτως αρωγοί στους Οργανισμούς των τουριστικών λεωφορείων. Η ειδική επιδότηση αποσκοπεί στην ανακούφιση των επιχειρήσεων στο συγκεκριμένο τομέα του τουρισμού, οι οποίες έχουν υποστεί μείωση στον τζίρο και τα έσοδά τους, λόγω και του περιορισμού του ανώτατου ορίου πληρότητας επιβατών σε ποσοστό 65% των συνολικών θέσεων κάθε λεωφορείου. Βεβαίως, αυτό ήταν ένα μέτρο απολύτως επιβεβλημένο, το οποίο εφαρμόστηκε για υγειονομικούς λόγους».

Θεοχάρης: «Στόχος η τόνωση του εσωτερικού τουρισμού»

Όσο για το πρόγραμμα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού μέσω της παροχής διατακτικών («voucher») σε εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, ο Υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θεσμοθετεί τις διατακτικές για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, με στόχο την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού. Τα voucher αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέτρο, ουσιαστικό και επιβεβλημένο από τις έκτακτες συνθήκες τις οποίες δημιούργησε η πανδημία του COVID-19. Τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ, ίσως και 20, μπορούν να ενεργοποιηθούν σε φοροαπαλλαγές, οι οποίες θα βοηθήσουν τον εσωτερικό τουρισμό».

Αναλύοντας περαιτέρω την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης των voucher για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «Τα voucher είναι το τρίτο μέτρο της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού. Υπενθύμισε, ότι αρχικά πραγματοποιήθηκε η ενίσχυση του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ. Τριπλασιάσαμε το σχετικό κονδύλι σε πρώτη φάση, από 10 σε 30 εκατ. ευρώ και ακολούθως το αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, σε 37 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια αναβιώσαμε, μετά από πολλά χρόνια, στο Υπουργείο Τουρισμού το Πρόγραμμα 'Τουρισμός Για Όλους'. Προσφέραμε 30 εκατ. ευρώ, όταν την τελευταία φορά που είχε ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα είχαν δοθεί μόλις 5 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης ευχαρίστησε από το βήμα της Βουλής το Υπουργείο Οικονομικών για την κατανόηση και την άμεση υιοθέτηση των προτάσεων του Υπουργείου Τουρισμού. Και κάλεσε τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, όπως είπε ο Υπουργός Τουρισμού, «να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δώσουν τέτοιου είδους διατακτικές στους υπαλλήλους τους. Κατ' αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται μείωση στο κόστος των διακοπών του Έλληνα εργαζομένου, ενώ θα επωφεληθεί και η τουριστική μας βιομηχανία».

Tέλος, ο Υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι «η επιτυχία του προγράμματος 'Τουρισμός για όλους' ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι αιτήσεις συμμετοχής που υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική εφαρμογή ξεπέρασαν τις 450.000. Αντιστοιχούν σε περισσότερους από 750.000 δικαιούχους, μαζί με τα προστατευόμενα μέλη. Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα ότι αυξάνει το ποσό ενίσχυσης του προγράμματος 'Τουρισμός Για Όλους' του Υπουργείου Τουρισμού, από 30 σε 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει κάθε οικογένεια να πάει διακοπές εφέτος. Παράλληλα, επωφελούνται οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, σε μεγάλο βαθμό, στηρίζονται στον εσωτερικό τουρισμό».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη Βουλή, ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης ανάφερε ότι «με τα 100 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα 'Τουρισμός Για Όλους', με τα 37 εκατ. για τον Κοινωνικό Τουρισμό και με τα πάνω από 10 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα των 'voucher' το οποίο ψηφίζεται απόψε, η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει εμπράκτως ότι ο εσωτερικός τουρισμός θα είναι φέτος ένας ισχυρός πυλώνας στήριξης κάθε εργαζομένου στον κλάδο του τουρισμού».

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια