Μαρτύριο ο καύσωνας για τους αστέγους – Έτοιμοι οι κλιματιζόμενοι χώροι

Μαρτύριο ο καύσωνας για τους αστέγους – Έτοιμοι οι κλιματιζόμενοι χώροι

Σε παγκάκια που βρίσκονται κάτω από σκιά, σε εισόδους πολυκατοικιών και υπόστεγα, προσπαθούν να προστατευθούν από τον καύσωνα οι άνθρωποι που βρίσκονται άστεγοι, με τη θερμοκρασία να «αγγίζει» τους 40 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν «μεταναστεύσει» σε σημεία που υπάρχει παραλία, ούτως ώστε να μπορούν να δροσιστούν.

Μπορεί το καλοκαίρι για αρκετούς ανθρώπους να συνδέεται με όμορφες εικόνες, με αποδράσεις σε κοντινές παραλίες, κοκτέιλ πλάι στο κύμα και κλιματιστικό με την επιστροφή στο σπίτι, ωστόσο για πολλούς συνανθρώπους μας τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Οι άστεγοι δίνουν τη δική τους «μάχη» – μία ακόμα φορά μετά την παγωνιά του χειμώνα – για να επιβιώσουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες σε περιόδους καύσωνα.

Ακόμα, όπως εξηγούν, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Χάρης Αηδονόπουλος και η συντονίστρια της ομάδας Streetwork της ΑΡΣΙΣ Κατερίνα Γούνη, τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα πιο δύσκολα και οι ανάγκες έχουν αυξηθεί με την πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως τονίζει η κα. Γούνη, η συγκεκριμένη περίοδος λόγω του καύσωνα κάνει τις συνθήκες επιβίωσης για τους ανθρώπους που ζουν στον δρόμο ιδιαίτερα δύσκολες. «Εμείς προσπαθούμε να είμαστε συνέχεια δίπλα τους, όπως κάνουμε και στις περιόδους με ψύχος, παρέχοντάς τους αρχικά ήδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι νερά, χυμούς και ότι άλλο μπορεί να χρειάζονται προκειμένου να ενυδατωθούν κατάλληλα, δεδομένων των συνθηκών», αναφέρει. Ακόμα, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες υπηρεσίες, τους ενημερώνουν όταν ανοίγουν κάποιες δομές που παρέχουν κλιματισμό, οι οποίες παραμένουν κλειστές έως τώρα, λόγω και των έκτακτων μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Σημειώνεται, ότι λόγω της πανδημίας οι συνθήκες έχουν δυσκολέψει κατά πολύ, όπως και το έργο των ανθρώπων που προσφέρουν βοήθεια, με τις ανάγκες να έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα. Όπως αναφέρει η κα. Γούνη, από τις αρχές του 2020 η ομάδα StreetWork έχει εξυπηρετήσει πάνω από 2.000 αιτήματα ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε κατάσταση αστεγίας ξεπερνά τους 100. Νούμερα που ανά εποχές μεταβάλλονται.

Η ομάδα Streetwork της ΑΡΣΙΣ έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2017, βγαίνοντας στον δρόμο και εντοπίζοντας τους ανθρώπους που είναι άστεγοι, πραγματοποιώντας συγκεκριμένες παρεμβάσεις και υποστήριξη ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και με χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Αηδονόπουλος: Σε ετοιμότητα οι κλιματιζόμενοι χώροι του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Χάρης Αηδονόπουλος, τονίζειότι προκειμένου να αντιμετωπιστούν χωρίς προβλήματα από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της πόλης οι υψηλές θερμοκρασίες, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει μεριμνήσει για τη λειτουργία κλιματιζόμενων χώρων, όπως είναι τα Κ.Α.Π.Η. κ.α., που θα λειτουργήσουν ως αίθουσες υποδοχής και αναμονής του κοινού, δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες μετά από επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, λόγω κορωνοϊού. «Οι χώροι θα αφορούν αδιακρίτως κάθε άνθρωπο, είτε είναι άστεγος είτε όχι», σημειώνει.

Όπως επισημαίνει στη συνέχεια, οι συγκεκριμένοι χώροι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και μόλις δοθεί εντολή από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα λειτουργήσουν. Όσον αφορά τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τη λειτουργία των χώρων, δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας, είναι, μεταξύ άλλων, να αποφεύγονται οι ανεμιστήρες, να λειτουργούν τα κλιματιστικά με τις περσίδες προς τα πάνω και σε συνδυασμό με ανοιχτά παράθυρα για να γίνεται ανανέωση του αέρα. Παράλληλα, θα τηρούνται απόλυτα όλα τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, όπως είναι η χρήση μάσκας κλπ..

Μαρτύριο ο καύσωνας για τους αστέγους – Έτοιμοι οι κλιματιζόμενοι χώροι, φωτογραφία-1

Τι να κάνουμε όταν έχει καύσωνα και συναντάμε αστέγους

Ερωτώμενη για το τι πρέπει να κάνουμε όταν εντοπίζουμε άστεγους ανθρώπους σε ημέρες με πολύ υψηλή θερμοκρασία, όπως αυτές που διανύουμε, η κα. Γούνη, συμβουλεύει να τους πλησιάζουμε με ανθρωπιά και να τους ρωτάμε αρχικά αν χρειάζονται κάποια βοήθεια. Στη συνέχεια, μπορούμε να τους προσφέρουμε ένα μπουκαλάκι νερό ή κάποιο ρόφημα για να ενυδατωθούν. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, σε περίπτωση που δούμε κάποιον άνθρωπο ζαλισμένο ή να μην είναι καλά στην υγεία του, θα πρέπει να καλέσουμε άμεσα το 166.

Επιπλέον, τηλεφωνική γραμμή έκτακτης βοήθειας της ομάδας Streetwork της ΑΡΣΙΣ, λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-22:00. Σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης μπορείτε να καλείτε στην τηλεφωνική γραμμή έκτακτης βοήθειας και σαββατοκύριακο 11:00-15:00. Για οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης ή διαβιούν σε συνθήκες αστεγίας μπορείτε να καλείτε στο 6945426330 (τηλεφωνική γραμμή έκτακτης βοήθειας) όπου εξειδικευμένο προσωπικό θα απαντά στα ερωτήματα και θα καταγράφει την αναφορά ώστε να σχεδιαστεί η αντίστοιχη παρέμβαση.

πηγή: grtimes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια