Κορονοϊός: Εκρηκτικό μείγμα στη Θεσσαλονίκη - 24 κρούσματα σε ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου

Κορονοϊός: Εκρηκτικό μείγμα στη Θεσσαλονίκη - 24 κρούσματα σε ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου

Η χαλάρωση των ατομικών μέτρων προστασίας από τους πολίτες και η μαζική είσοδος Βαλκάνιων τουριστών αποτέλεσαν ένα εκρηκτικό μείγμα για τη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως για τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα μέσα στον Ιούλιο να αυξηθούν σημαντικά τα κρούσματα COVID-19 και οι ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Αυτή τη στιγμή στα δύο νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη, το ΑΧΕΠΑ και το «Παπανικολάου», νοσηλεύονται 24 ασθενείς με COVID-19, 18 άτομα στο πρώτο και άλλα έξι στο δεύτερο. Από αυτούς, ευτυχώς, μόνον οι δύο νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και οι υπόλοιποι στους απλούς θαλάμους για τον κορονοϊό, χωρίς, τουλάχιστον μέχρι στιγμής η κατάστασή τους να εμπνέει ανησυχία.  Μέσα στον Ιούλιο ο επιπολασμός της νόσου και η επιβάρυνση στις μονάδες νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό ακολουθούν σημαντικές αυξητικές τάσεις, αφού στο τέλος του Ιουνίου στα δύο νοσοκομεία αναφοράς για τον ιό της Θεσσαλονίκης δε νοσηλεύονταν περισσότερα από τρία - τέσσερα άτομα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντική μερίδα των νοσηλευομένων αποτελούν Βαλκάνιοι τουρίστες. Μάλιστα, στο τέλος Ιουνίου και στις αρχές του Ιουλίου στο ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, Χαράλαμπο Κοροξενό, οι περισσότεροι από τους νοσηλευόμενους ήταν Βαλκάνιοι τουρίστες, με την κατάσταση να αντιστρέφεται και να αυξάνονται οι Έλληνες νοσηλευόμενοι όσο περνούσαν οι μέρες.

«Είναι γεγονός ότι με την είσοδο των Βαλκάνιων τουριστών αυξήθηκε σημαντικά η διασπορά της νόσου και ο αριθμός των νοσηλευομένων. Αυτό μπορούμε να το πούμε με σιγουριά. Είχαμε και έχουμε στο νοσοκομείο μας νοσηλευομένους από διάφορες βαλκανικές χώρες, Μάλιστα, τις πρώτες μέρες του Ιουλίου οι περισσότεροι από τους νοσηλευόμενους ήταν Βαλκάνιοι και πλέον έχουν αυξηθεί οι Έλληνες. Έχουν γίνει όλες οι ενέργειες και πιστεύω ότι το νοσοκομείο μας θα αντέξει, ακόμα κι αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα. Είναι γεγονός ότι ο φόρτος εργασίας στο νοσοκομείο μας αυξήθηκε μέσα στον Ιούλιο», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Κοροξενός.

«Με την είσοδο των Βαλκάνιων τουριστών αυξήθηκε ο επιπολασμός της νόσου. Για παράδειγμα, στη Ρουμανία είχαν μαζικά κρούσματα και πολλοί ασθενείς με κορονοϊό από τη συγκεκριμένη χώρα ήρθαν εδώ. Η συνομιλία μαζί τους χωρίς την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας δημιουργεί νέα κρούσματα. Το καλοκαίρι φέρνει χαλάρωση κι ενισχύει τον επιπολασμό της νόσου και γι' αυτό είναι απαραίτητο να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας. Η μάσκα βοηθάει πάρα πολύ και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τη φοράμε στο... πηγούνι. Βλέποντας κάποιον να φοράει μάσκα, αμέσως επηρεαζόμαστε και τηρούμμε αποστάσεις. Χρειάζεται προσοχή με τα αντισηπτικά. Δίνουν την ψευδαίσθηση της αντισηψίας, νομίζουμε ότι είμαστε απόλυτα ασφαλείς και κάνουμε κινήσεις που δεν πρέπει, όπως να βάζουμε τα χέρια μας στο πρόσωπο. Ο επιπολασμός της νόσου αυξήθηκε και είναι σημαντικό να έχουμε όσο γίνεται λιγότερα ορφανά κρούσματα. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των ορφανών κρουσμάτων είναι χαμηλός», τονίζει στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Θεσσαλονίκης και γιατρός στο επάγγελμα, Χάρης Αηδονόπουλος.

«Οι Βαλκάνιοι επιβάρυναν το ιικό φορτίο»

Το γεγονός ότι οι Βαλκάνιοι τουρίστες προκάλεσαν σε κάποιο βαθμό επιβάρυνση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας αναφέρει στο ethnos.gr και ο καθηγητής Λοιμοξιολογίας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» και διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανειστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Κιουμής. «Δεν αποδεικνεύεται ότι οι Βαλκάνιοι τουρίστες έφεραν τον ιό, ωστόσο, πέρασαν πολλοί τα σύνορα που είχαν τον ιό και κάποιοι δεν εντοπίστηκαν. Είναι γεγονός ότι οι Βαλκάνιοι σε κάποιο βαθμό επιβάρυναν το ιικό φορτίο στη χώρα μας, όμως δεν είναι απόλυτο ότι οι άνθρωποι αυτοί ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Το μεγαλύτερο ποσοστό της ευθύνης εντοπίζεται στη χαλάρωση των ατομικών μέτρων προστασίας, όπως ακριβώς συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναμένουμε αύξηση της επιβάρυνσης στο νοσκομείο μας», τονίζει ο κ. Κιουμής.

Πηγή: ethnos.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια