Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι ισχύει με την περικοπή σε δώρα και επικουρικές

Σε 900 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό για την καταβολή των αναδρομικών που θα λάβουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, η απόφαση αφορά 1.766.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και 496.000 συντάξεις του δημοσίου.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Βρούτσης είπε ότι η κυβέρνηση συμμορφώνεται απόλυτα στην απόφαση και θα δώσει αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους που έχει περικοπεί η κύρια σύνταξή τους και όχι μόνο στους 250.000 ενάγοντες και απαιτούντες.

Στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης πως η απόφαση δεν αφορά μόνο τις κύριες αλλά και τις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα, ο κ. Βρούτσης επέμεινε ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορά τις κύριες συντάξεις.

Στις επικρίσεις ότι εκείνοι που μένουν εκτός είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει απόλυτα την απόφαση του ΣτΕ και δεν μπορεί να πει τίποτα παραπάνω σε αυτό το θέμα.

Ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι την Τετάρτη κατατέθηκε η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, ενώ για τον δημόσιο τομέα θα ακολουθήσει αντίστοιχη διάταξη, μόλις εκδοθεί απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στο ερώτημα εάν θα μπορεί κάποιος που θα εισπράξει τα αναδρομικά αυτά, να διεκδικήσει επιστροφή σε επικουρικές και δώρα, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση αυτή, θέλει να τελειώσει μια για πάντα με δικαστικές εκκρεμότητες με τις αντισυνταγματικές αμφισημίες με το ασφαλιστικό».

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που περιλαμβάνεται στην τροπολογία που κατατέθηκε για τα αναδρομικά των συνταξιούχων επισημαίνεται ότι η δαπάνη για την καταβολή των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ αφορούν τους συνταξιούχους του δημοσίου και θα υπάρξει σχετική νομοθετική πρόβλεψη, μόλις εκδοθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για την καταβολή των αναδρομικών ο εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς, αναφέρει εξής:

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών ύψους 1,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Τα συνολικά αναδρομικά που αφορούν τις περικοπές των νόμων 4093/2012 (περικοπή σύνταξης στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.000 μεικτά και περικοπή δώρων και επιδομάτων) και 4051/2012 (περικοπή κύριων συντάξεων πάνω από 1300 ευρώ) ανέρχονται στο ποσό των 3,9 δισ. ευρώ.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε, θα καταβληθούν εντός εξαμήνου 900 δισ. ευρώ μόνο στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις. Δεν προβλέπεται καταβολή για τις περικοπές των δώρων και των επιδομάτων ούτε για τις επικουρικές συντάξεις, παρόλο που οι αποφάσεις του ΣτΕ το 2015 τις είχαν κρίνει αντισυνταγματικές.

Στην πράξη δεν θα λάβουν αναδρομικά οι συνταξιούχοι που λάμβαναν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης , δηλαδή όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Μέσα στην τροπολογία προβλέπεται ότι με την καταβολή των αναδρομικών των κύριων συντάξεων, αποσβήνεται κάθε απαίτηση των συνταξιούχων για δώρα, επιδόματα και επικουρικές συντάξεις, με εξαίρεση όσους έχουν προσφύγει δικαστικά.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση που μέχρι πρότινος μιλούσε για συνολική λύση χωρίς δικαστικά έξοδα, με την τροπολογία «σπρώχνει» τους συνταξιούχους να καταθέσουν αγωγές εντός εξαμήνου και μέχρι την καταβολή των αναδρομικών των κύριων συντάξεων.

Τι νόημα είχε η πιλοτική δίκη όταν πάλι οι συνταξιούχοι πρέπει να προσφύγουν για να διεκδικήσουν τις περικοπές στα διοικητικά δικαστήρια;

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν αποτελεί εκτέλεση της πρόσφατης δικαστικής απόφασης. Συνεπώς και οι συνταξιούχοι που θα λάβουν αναδρομικά και οι συνταξιούχοι που δεν θα λάβουν, πρέπει να προσφύγουν δικαστικά πριν την εκταμίευση των ποσών, ώστε να διεκδικήσουν τις περικοπές δώρων και επικουρικών συντάξεων.

Ελπίζω άμεσα η κυβέρνηση να διορθώσει το λάθος και να ολοκληρώσει την ορθή εφαρμογή της δικαστικής απόφασης καταβάλλοντας το σύνολο των αναδρομικών του 11μηνου χωρίς εξαιρέσεις και στο σύνολο των δικαιούχων. Και για να απονεμηθεί δικαιοσύνη και για να μην μπουν οι συνταξιούχοι σε έξοδα.

πηγή: cnn.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Διάφορα
Τα καλά νέα είναι ότι οι επιλογές για ελαφριά σνακ που μπορούμε να καταναλώνουμε τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες δίπλα στο κύμα είναι πολλές, αρκεί μια μικρή οργάνωση της τσάντας που θα πάρουμε μαζί μας. Οι παρακάτω εύκολες προτάσεις θα καλύψουν όλες τις προϋποθέσεις για σωστή οργάνωση της διατροφής στην παραλία: Φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Πάρτε μαζί σας πλυμένα κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, μπανάνα ή sticks από αγγούρι και καρότο. Πέρα από τις βιταμίνες κα...
Οικολογία
Ο καλλιτέχνης Όλαφουρ Έλιασον καλεί τα παιδιά να μιλήσουν για το περιβάλλον. "Δίνεις φωνή στον πλανήτη μέσω αυτών που πρόκειται να τον κληρονομήσουν", εξηγεί. Εφαρμογή διευρυμένης πραγματικότητας που επιτρέπει στα παιδιά να εναποθέσουν, ψηφιακά, τα πρόσωπά τους στο περιβάλλον τους και να έχουν φωνή στις συζητήσεις για την κλιματική κρίση δημιούργησε ο καλλιτέχνης Όλαφουρ Έλιασον (Olafur Eliasson). Η Earth Speakr είναι μέρος συλλογικού έργου τέχνης, το οποί...
Πολιτισμός
Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από την τελευταία ανακοίνωση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού, σχετικών με τις συναυλίες και τις γενικότερες παραστάσεις, ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου, γνωστοποιεί και διευκρινίζει.   Η ανακοίνωση που αναφέρει ότι αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων, δεν αφορά τις οργανωμένες συναυλίες με καθήμενου...
Διάφορα
Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού και κοπής πρασίνου κατά μήκος της Περιφερειακής Oδού, στην κεντρική διαχωριστική νησίδα, στην κατεύθυνση προς δυτικά. Οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν από τη Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020 έως και την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, με ώρα έναρξης στις 10.00 π.μ. Ήδη  έχει  γίνει  η  σχετική  συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ώστε ν...
Διάφορα
Συνάντηση εργασίας του προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου και του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη με τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη Την ανάγκη της δημιουργίας και υπογραφής ενός διευρυμένου ως προς τους άξονές του πλαισίου συνεργασίας-μνημονίου του ΟΑΕΔ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς εταίρους και φορείς του επιχειρείν, και το οποίο θα χαρακτηρίζεται από σταθερό και μόνιμο θεσμικό χαρακτήρα, όπως επίσης τη διεύρυνση υπαρχόντων προγραμμάτων...
Υγεία
Η πανδημία του κορωνοϊού επανέρχεται στο προσκήνιο και πλέον, υπάρχουν κάποιες μικρές κινήσεις που θα πρέπει να κάνει κάθε οδηγός ή επιβάτης του αυτοκινήτου, που θα τον προφυλάξουν ακόμη περισσότερο στο ενδεχόμενο να κολλήσουν τον ιό και να τον μεταδώσουν. Όπως λοιπόν συμβουλεύει το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών των Η.Π.Α., το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει κάποιος πριν μπει σε ένα αυτοκίνητο είναι να πλύνει τα χέρια του ή να τα καθαρίσ...
Κοινωνία
Έχασε την μάχη με τη ζωή μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία φιλοξενούνταν στον οίκο ευγηρίας «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης και βρέθηκε την Τετάρτη θετική στον κορονοϊό. Η ηλικιωμένη νοσηλεύονταν στο ΑΧΕΠΑ και είναι το πρώτο θύμα  από τον οίκο ευγηρίας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 219. Στο μεταξύ μετά τον επανέλεγχο των ηλικιωμένων στο γηροκομείο επιβεβαιώθηκαν ακόμη έξι θετικά κρούσματα την Πέμπτη, φτάνοντας συνολικά τα 42. Τη...
Εκπαίδευση
Νέα «βόμβα» στην ομαλή λειτουργία της Εκπαίδευσης και στο άνοιγμα των σχολείων από Σεπτέμβριο, φαίνεται να βάζει ο κορωνοϊός. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Βασίλη Κανέλλη, διευθυντή σύνταξης του in.gr, τις οποίες μετέδωσε το Mega, στο τραπέζι της κυβέρνησης έχει πέσει η πρόταση από την πλευρά των λοιμωξιολόγων, να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως το υπουργείο Παιδείας είχε αποφασίσει. Τα νέα δεδομένα, με την εκρηκτική αύξηση των...
Διάφορα
Εφτασε και πάλι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, μετά την αναστροφή που είχε κάνει νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Oruc Reis άλλαξε ξανά κατεύθυνση το πρωί και κινούνταν νοτιοδυτικά, εντός της κυπριακής ΑΟΖ και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX. «Το Oruc Reis θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή έως τις 23 Αυγούστου. Η απαίτηση μιας θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το νησί (σ.σ.: Καστ...