Διαμαρτυρία εργαζομένων στην Κοινωνική Πρόνοια σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Διαμαρτυρία εργαζομένων στην Κοινωνική Πρόνοια σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας είναι προγραμματισμένη για σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Στις 10:00, μέλη του Σωματείου Βάσης στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, θα συγκεντρωθούν στο υφυπουργείο Μακεδονίας- Θράκης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απώλεια θέσεων εργασίας και ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο τους.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν:

"Πρόγραμμα ESTIA: εξαθλίωση εργαζομένων και ωφελούμενων
Στις 16/6/2020 εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση και στις 17/6/2020 η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος με τις οποίες καθορίζονται οι όροι για την υλοποίηση του προγράμματος ESTIA II, τη συνέχεια του προγράμματος στέγασης κι ένταξης προσφύγων ESTIA. Το πρόγραμμα ESTIA χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ευρωπαϊκά κονδύλια και τα τελευταία 5 χρόνια έχει στεγάσει πάνω από 70000 πρόσφυγες, προσφέροντάς τους ταυτόχρονα μια σειρά άλλων παροχών και διευκολύνσεων προκειμένου να βοηθηθεί η ένταξή τους.

Οι 4 κυριότερες δυσμενείς αλλαγές αφορούν:

i) Tη μείωση κατά περίπου 35% - 45% της συνολικής χρηματοδότησης

ii) Tη ριζική μείωση προσωπικού και άρα προσφερόμενων υπηρεσιών & μειώσεις μισθών. Οι καινούργιες αναλογίες οδηγούν σε μείωση προσωπικού (άρα και απολύσεις) περίπου του 50% των εργαζόμενων στο πρόγραμμα ενώ λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση της χρηματοδότησης πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διατηρηθεί έστω και αυτό το 50% χωρίς οριζόντιες μειώσεις μισθών.

iii) Τη δραματική πτώση της ποιότητας στέγασης των ωφελούμενων καθώς μέχρι τώρα κατά μέσο όρο ζούσαν 6 άνθρωποι σε κάθε διαμέρισμα ενώ με το νέο πλαίσιο θα στοιβάζονται μέχρι 6 άνθρωποι σε κάθε διαθέσιμο δωμάτιο ενός σπιτιού. Διαπιστώνουμε έτσι πως επιχειρείται η μετατροπή του προγράμματος ESTIA από πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο σε πρόγραμμα δημιουργίας αποθηκών ψυχών.

iv) Την επέκταση των εξώσεων αφού με παλιότερη υπουργική απόφαση δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για παράταση της διαμονής, ούτε κάποια εναλλακτική πρόβλεψη για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ανίατες ή δυσίατες ασθένειες, επιζήσαντες έμφυλης βίας, θύματα βασανιστηρίων, καθώς και ωφελούμενους η παραμονή των οποίων στο πρόγραμμα επιβάλλεται για επιτακτικούς λόγους ανθρωπιστικής φύσεως. Στο νέο πρόγραμμα οι φορείς υλοποίησης εκβιάζονται να προχωρούν σε εξώσεις ωφελούμενων χωρίς καν να υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για αυτό.

Δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε αν αυτή η καταστροφική (για εργαζόμενους/ες και ωφελούμενους/ες) απόφαση οφείλεται στις ακροδεξιές εμμονές της κυβέρνησης, σε υλικά συμφέροντα ή σε συνδυασμό και των δύο. Ξέρουμε σίγουρα ότι ο επικοινωνιακός πόλεμος που διεξήχθη εναντίον των εργαζομένων σε ΜΚΟ το προηγούμενο διάστημα οδήγησε μεταξύ άλλων σε φυσικές επιθέσεις εναντίον συναδέλφων/ισσών που εργάζονται σε νησιά και τώρα οδηγεί σε χιλιάδες απολύσεις.

Είμαστε απόλυτα σίγουροι/ες ότι αν δεν κινητοποιηθούμε αυτή η πολλαπλή επίθεση ενάντια στα εργασιακά δικαιώματά μας θα συνεχιστεί. Έτσι κι αλλιώς δουλεύουμε σε έναν κλάδο όπου η επισφάλεια και οι δύσκολες συνθήκες εργασίας είναι στην καθημερινότητά μας. Το Σωματείο βάσης εργαζομένων στον χώρο της ψυχικής υγείας & κοινωνικής πρόνοιας θα παλέψει ενάντια στις απολύσεις στο ESTIA II και στην εξαθλίωση των ωφελούμενων. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε να παλεύουμε για την κατοχύρωση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων μας (όπως τις συμβάσεις αορίστου χρόνου ενάντια στο αίσχος των επαναλαμβανόμενων συμβάσεων ορισμένου χρόνου) κι όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτά.

Για αυτόν τον λόγο, σαν πρώτη κίνηση ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης καλούμε τους/τις συναδέλφους/ισσες που εργάζονται σε ΜΚΟ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης σε:

i) Στάση εργασίας την Πέμπτη 30/7/2020 από τις 9:00 ως τις 12:00.
ii) Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης την Πέμπτη 30/7/2020 στις 10:00.

Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στον χώρο της ψυχικής υγείας & κοινωνικής πρόνοιας"

 πηγή: thestival.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια