Στους κήπους της Βίλας Αλλατίνι η προτομή του Μωυσή Αλλατίνι (βίντεο, φωτ.)

Στους κήπους της Βίλας Αλλατίνι η προτομή του Μωυσή Αλλατίνι (βίντεο, φωτ.)

Στο Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τοποθετήθηκε η μπρούτζινη προτομή του Μωυσή Αλλατίνι στους κήπους της βίλας Αλλατίνη.

Τα αποκαλυπτήρια έκαναν σήμερα το πρωί ο Λοράν Ντασώ, απόγονος της γνωστής οικογένειας Αλλατίνι και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ.Τζιτζικωστας πριν από οκτώ χρόνια, είχε ξεναγήσει τον ίδιο, τη μητέρα του, Νικόλ Ντασώ και τα αδέλφια του, Τιερί και Μαρί Ελέν Ντασώ, στη βίλα Αλλατίνι. "Σας καλωσορίζουμε στο σπίτι σας" είπε ο κ. Τζιτζικώστας, καθώς η οικογένεια είχε χτίσει τη βίλα, έδρα της Περιφέρειας, το 1888.

«Είναι μια σημαντική ημέρα για τους κατοίκους της πόλης καθώς σήμερα πραγματοποιούμε μια ξεχωριστή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Θεσσαλονίκη και την πλούσια ιστορία της. Είναι ιδιαίτερη η τιμή και η συγκίνησή μου καθώς σήμερα θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια για το γλυπτό του Μωυσή Αλλατίνι», είπε ο κ. Τζιτζικώστας, αναφερόμενος και στην ιστορία του Μωυσή Αλλατίνι που «υπήρξε αδιαμφισβήτητα μια εξέχουσα και επιφανής προσωπικότητα της πόλης. Μεγάλος μαικήνας και φιλάνθρωπος, έθεσε γενναιόδωρα την περιουσία και την τεχνογνωσία του στην υπηρεσία της Θεσσαλονίκης και των κατοίκων της. Τιμούμε μια εξέχουσα προσωπικότητα, έναν σπουδαίο επιστήμονα, επιχειρηματία και πρωτοπόρο της εποχής του. Έναν ξεχωριστό άνθρωπο που με την πολύπλευρη δράση του συνέβαλε σημαντικά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης του 19ου αιώνα», τόνισε.

Ο κ. Ντασώ, από την πλευρά του ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Τζιτζικώστα και είπε πως τα σημερινά αποκαλυπτήρια αποτελούν φόρο τιμής σε έναν καταπληκτικό άνθρωπο και ουμανιστή. «Ευχαριστώ κ. περιφερειάρχη που διατηρήσατε το 'σπίτι μας' όπως μας είπατε κι όπως το αισθανόμαστε σε καλή κατάσταση, ζωντανό. Ο Μωυσής γεννήθηκε, έζησε, έφυγε για να μορφωθεί και επέλεξε τελικά τη γη του Πλάτωνα για να ζήσει, την Ελλάδα. Στο βάθος είμαστε όλοι παιδιά της Ελλάδας, είναι το λίκνο μας, αυτό που ενώνει όλη την Ευρώπη. Αισθάνομαι Γάλλος, όσο και Θεσσαλονικιός», τόνισε ο κ. Ντασώ.

Το παρών έδωσε και ο πρόξενος της Γαλλίας Φιλίπ Ρέι ο οποίος αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία του με τον περιφερειάρχη και τόνισε πως αποτελεί εξαιρετική τιμή για τον ίδιο, που τα αποκαλυπτήρια της προτομής συμπίπτουν με την αποχώρησή του από τη Θεσσαλονίκη. «Η κατοικία Αλλατίνι αποτελεί ορόσημο της Θεσσαλονίκης για περισσότερο από έναν αιώνα. Είναι η πιο διάσημη κατοικία της 'Συνοικίας των Εξοχών', κέντρο επιρροής και ισχύος διαχρονικά», σημείωσε.

Στην εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια της προτομής παραβρέθηκαν ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλίτικου Συμβουλίου Δαβίδ Σαλτιέλ, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κ.ά.

protomi-mwisi-allatini-peifereia1.jpg
protomi-mwisi-allatini-peifereia1.jpg
protomi-mwisi-allatini-peifereia2.jpg
protomi-mwisi-allatini-peifereia2.jpg

Πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια