4 Εναλλακτικές προτάσεις για Σαββατοκύριακο στην καρδιά της πόλης

4 Εναλλακτικές προτάσεις για Σαββατοκύριακο στην καρδιά της πόλης

Μπορεί εν μέσω πανδημίας οι επιλογές εξόδου τα Σαββατοκύριακα να έχουν λιγοστέψει, αλλά υπάρχουν ακόμα ενδιαφέρουσες εναλλακτικές. Αντί να επιλέξεις μόνο την οδό του καφέ – μπαρ, γιατί να μην το πάρεις ως αφορμή για να ανακαλύψεις εκ νέου την πόλη, να απολαύσεις κάποιους κλασικούς καλοκαιρινούς θεσμούς και ίσως να μάθεις κάποιες πτυχές της όπως δεν τις ήξερες μέχρι τώρα; Επιλέξαμε τέσσερις προτάσεις που θα σε βγάλουν έξω από το πρωί μέχρι το βράδυ αυτό το Σαββατοκύριακο.

#Επισκέψου έναν μοναδικό αρχαιολογικό χώρο

4 Εναλλακτικές προτάσεις για Σαββατοκύριακο στην καρδιά της πόλης  , φωτογραφία-1

Το τελευταίο τέταρτο του 3ου αι. μ.Χ. και μετά από μια μεταβατική περίοδο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας με τους στρατιώτες-αυτοκράτορες ξεκινά ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός διοικητικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποσκοπούν στη σταθερότητα και διαιώνισή της. Μια από τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που επέβαλε ήταν η διοίκηση της αυτοκρατορίας από δύο αυγούστους και δύο καίσαρες. Στο τέλος του 3ου αι. μ.Χ. αύγουστοι είναι ο Διοκλητιανός με τον Μαξιμιανό, έχοντας ως βοηθούς τους καίσαρες Γαλέριο και Κωνστάντιο Χλωρό. Ο Γαλέριος καταγόταν από τη Δακία (τη σημερινή Σερβία), κατάφερε να αναρριχηθεί σε υψηλά αξιώματα μέσω της στρατιωτικής του σταδιοδρομίας και του γάμου του με την κόρη του Διοκλητιανού. Μετά την επιτυχή έκβαση της εκστρατείας εναντίον των Περσών επιλέγει το 299 μ.Χ. ως έδρα του τη Θεσσαλονίκη.

Ο Γαλέριος ξεκινάει, λοιπόν, ένα σημαντικό και, παράλληλα, μεγαλεπίβολο οικιστικό πρόγραμμα στις αρχές του 4ου αι. μ.Χ. Τα οικοδομήματα προορίζονταν, κυρίως, για προσωπική του χρήση. Το πρόγραμμα εντασσόταν σε μια προσπάθεια αναμόρφωσης της πόλης στα ανατολικά της όρια, που επέκτεινε για το σκοπό αυτό. Το συγκρότημα καταλάμβανε μια έκταση περίπου 150.000 τ.μ., τα κτήριά του ήταν διατεταγμένα σε ευθεία με άξονα από βορρά προς νότο, εκτεινόταν από τη Ροτόντα ως τη θάλασσα και από το ανατολικό τείχος της πόλης ως την περιοχή μεταξύ Πλατείας Ναυαρίνου – Αγίας Σοφίας και αποτελούσε το διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της πόλης. Το συγκρότημα περιελάμβανε τη Ροτόντα (ναός ή μαυσωλείο), τη θριαμβική αψίδα, το ανακτορικό σύνολο με προσαρτημένο σ’ αυτό το Οκτάγωνο, και τον Ιππόδρομο.

Το ανάκτορο του Γαλερίου βρίσκεται στην Πλατεία Ναυαρίνου της θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει ένα κεντρικό περιστύλιο, αίθριο πλαισιωμένο από στοές με ψηφιδωτά, βασιλική, οκτάγωνο και Νυμφαίο. Πρόκειται για ένα από τα βασικά τετραρχικά συγκροτήματα, με συχνότατη μνεία στη βιβλιογραφία και το μοναδικό στην Ελλάδα. Η ανασκαφική έρευνα των δεκαετιών του 1950 και 1960 έφερε στο φως το νοτιοανατολικό τμήμα του ανακτόρου. Αποκαλύφθηκε ένα κεντρικό περίστυλο αίθριο, το οποίο πλαισιωνόταν στις τρεις πλευρές του από δωμάτια. Στοές με ψηφιδωτά δάπεδα απομόνωναν το αίθριο από τα υπόλοιπα κτίσματα. Μετά από σεισμό τον 5ο αι. μ.Χ. καταστρέφονται η νότια και δυτική στοά και ανακατασκευάζονται τα δάπεδα με μαρμάρινες πλάκες και χονδροψηφιδωτό.

Ανατολικότερα και πριν τον ιππόδρομο υπήρχε ένα καμαροσκεπές διώροφο κτίσμα και μια μνημειακή βασιλική, η οποία λειτουργούσε ως αίθουσα για επίσημες ακροάσεις. Στο νοτιοανατολικό τμήμα του συγκροτήματος αποκαλύφθηκε ο χώρος λατρείας του συγκροτήματος, ένα Νυμφαίο. Στο νότιο τμήμα του κεντρικού περιστιλίου ανακαλύφθηκε το 1950 από τον Χ. Μακαρόνα μια οκταγωνική αίθουσα με λαμπρή εσωτερική διακόσμηση, πιθανόν διοικητικής φύσης. Οι πρόσφατες έρευνες στο σημείο αυτό αποκάλυψαν ότι το οκτάγωνο με το δίκογχο προθάλαμό του επικοινωνούσαν μέσω ενός προπύλου και ενός δεύτερου μεγάλου περιστυλίου με τη θάλασσα. Από αυτό το νότιο περιστύλιο προέρχεται ένα αριστούργημα της υστερορωμαϊκής τέχνης, ένα μικρό μαρμάρινο τόξο, το οποίο διαθέτει και προτομή του Γαλέριου.

Στο βόρεια του ανακτόρου υπήρχε το θριαμβικό τόξο του Γαλερίου, το οποίο διέθετε πληθώρα παραστάσεων και εξυμνούσε τους Τετράρχες αλλά και τις στρατιωτικές επιτυχίες του Γαλέριου. Πιθανόν να αποτελούσε μια μνημειακή πύλη, τη βόρεια είσοδο του ανακτορικού συγκροτήματος. Στον ίδιο άξονα, λίγο πιο βόρεια, κατασκευάστηκε ένα κυκλικό κτήριο, η Ροτόντα, πιθανόν ένας ναός όπου λάμβαναν χώρα οι επίσημες τελετές λατρείας. Ίδιας μορφής και λειτουργίας είναι και το Πάνθεον στη Ρώμη. Το ανατολικότερο τμήμα του συγκροτήματος συμπληρώνεται με τον Ιππόδρομο, ο οποίος αποτελούσε πόλο έλξης των πολιτών ως κέντρο ψυχαγωγίας και κοινωνικής δραστηριότητας. Σώζεται εντελώς αποσπασματικά. Εκεί έγινε η σφαγή των θεσσαλονικέων το 390 μ.Χ. μετά από διαταγή του αυτοκράτορα θεοδοσίου, γεγονός που σήμανε και το τέλος της λειτουργία του.

Από το 2002 τμήμα του ανακτορικού συγκροτήματος είναι επισκέψιμο χωρίς εισιτήριο, με έκθεση εποπτικού υλικού στο αίθριο, που αφορά στις αρχαιολογικές και αναστηλωτικές εργασίες που λαμβάνουν χώρα από το 1993 και εξής. Έχουν αναστηλωθεί μεγάλα τμήματά του (αίθριο, στοές, βασιλική) και έχουν αποκατασταθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους τα ψηφιδωτά και μαρμαροθετημένα δάπεδα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η αναστήλωση του Νυμφαίου και του Οκταγώνου.

*Ωράριο: Καθημερινά (εκτός Τρίτης): 8:00-20:00, Είσοδος: 8 ευρώ ενιαία είσοδος για τα δύο μνημεία της Αρχαίας Αγοράς και το Ανάκτορο του Γαλερίου μαζί, Τηλ. Πληροφοριών Εφορείας Αρχαιοτήτων: 2313 310400

#Άκου μουσικές με άρωμα Καραϊβικής στην πλατεία του Μεγάρου

4 Εναλλακτικές προτάσεις για Σαββατοκύριακο στην καρδιά της πόλης  , φωτογραφία-2

Έπειτα από τέσσερις μήνες έντονης μεν αλλά αποκλειστικά διαδικτυακής δραστηριότητας, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης επέστρεψε στις ζωντανές εκδηλώσεις και καλεί όλο το κοινό, που το τελευταίο διάστημα στερήθηκε τη συγκίνηση των συναυλιών, να απολαύσει ένα πρόγραμμα πλούσιο σε ποικιλία και περιεχόμενο. Οι υπέροχοι καλοκαιρινοί χώροι του Μεγάρου θα γεμίσουν με εξαίσιους ήχους γνωστών και αγαπημένων καλλιτεχνών.

4 Εναλλακτικές προτάσεις για Σαββατοκύριακο στην καρδιά της πόλης  , φωτογραφία-3

Αυτή την Παρασκευή 24/7 θα απολαύσουμε τους Aroma Caribe στην πλατεία ανάμεσα στα δύο κτίρια του Μεγάρου. Κέφι και διασκέδαση από το σχήμα που τα τελευταία 25 χρόνια κατάφεραν να καθιερωθούν ως οι πιο γνήσιοι εκφραστές της ελληνικής λάτιν και λάτιν τζαζ σκηνής.

*24 Ιουλίου 2020, πλατεία Μεγάρου Μουσικής, Ώρα έναρξης: 21.00, Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο), Τηλ. 2310 895 800

#Δες μια καλοκαιρινή προβολή κάτω από τα αστέρια

Καλοκαιρινή έξοδος Σαββατοκύριακου χωρίς θερινό σινεμά κάτω από τον έναστρο ουρανό δεν γίνεται. Σου προτείνουμε λοιπόν μια νέα άφιξη στις μεγάλες οθόνες, το «Έλα Όπως Είσαι» (Come As You Are) σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Γουόνγκ, που κατέφθασε στην μεγάλη οθόνη του αγαπημένου Σινέ Απόλλων.

4 Εναλλακτικές προτάσεις για Σαββατοκύριακο στην καρδιά της πόλης  , φωτογραφία-4

Η ταινία είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Asta Philpot και αποτελεί remake της βραβευμένης βέλγικης ταινίας «Hasta la Vista», που το 2011 κέρδισε το Βραβείο Κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ένα αντισυμβατικό road movie, στο οποίο το σεξ αποτελεί την αφορμή αλλά σίγουρα όχι την ουσία.

Ηθοποιοί: Γκραντ Ροζενμάγιερ, Χέιντεν Σζέτο, Ραβί Πατέλ, Γκαμπούρι Σιντίμπ, Ζανίν Γκαρόφαλο, Τζένιφερ Τζέλσεμα

*Σινέ Απόλλων, Σαρανταπόρου 4, Ώρες: Πέμπτη έως Κυριακή 22.45, Τετάρτη 21.00, Τηλ. 2310 828642

#Πιες κάτι δροσερό στην αυλή πλάι στα Τείχη

4 Εναλλακτικές προτάσεις για Σαββατοκύριακο στην καρδιά της πόλης  , φωτογραφία-5

Το bar με τις δύο αυλές και το κρυφό πέρασμα στο επιβλητικό τείχος που τις συνδέει, στην αρχή της Φράγκων, ένα από τα talk of the town του περσινού καλοκαιριού επέστρεψε. Με την ίδια δυναμική πλάι στα τείχη στήνει την ατμόσφαιρα όπου θα «πατήσουν» για να γραφτούν ξανά οι πιο must καλοκαιρινές ιστορίες στη Θεσσαλονίκη. Από νωρίς το πρωί έως αργά τη νύχτα σε ένα πεδίο όπου το μοντέρνο αγγίζει διακριτικά την ιστορία κάνοντας παιχνίδι με την αισθητική και με όλα εκείνα που ζητάς από ένα σύγχρονο meeting point. Εξαιρετικός καφές, brunch που συζητιέται, δροσερά κοκτέιλ και προσεγμένες μουσικές που ανοίγουν συζητήσεις, ωραίος κόσμος που εναλλάσσεται ανάμεσα σε αρωματικά φυτά και ιδιαίτερο φωτισμό δημιουργώντας αβίαστα ένα εθιστικό κράμα αστικού καλοκαιριού. Στην κάρτα του αναζητήστε το πολυσυζητημένο Beyond platter για δύο και αν είστε vegan, τo διάσημο beyond meat burger. Bonus Tip: Η αυλή του είναι φιλική από όλες τις απόψεις και περιμένει εσένα, την παρέα σου, την οικογένειά σου και το κατοικίδιο σου όπως είσαι. «Come as you are» και αφέσου στην ατμόσφαιρα που ξέρει πώς να φιλοξενεί τα καλοκαίρια μας σε αυτή την πόλη.

*Beyond The Walls, Φράγκων 2-4 & Ολυμπίου Διαμαντή, Τ. 2310 545400Πηγή: parallaximag.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια