Ζέρβας: Σήμερα βεβηλώνεται η Αγιά Σοφιά

Ζέρβας: Σήμερα βεβηλώνεται η Αγιά Σοφιά

Την ελπίδα η Αγιά Σοφιά να αποδοθεί και πάλι «σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο» σαν έναν Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτισμού εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας υπογραμμίζοντας πως σήμερα βεβηλώνεται η Αγιά Σοφιά με τη μετατροπή της σε τζαμί.

Παράλληλα, επισήμανε πως οι κινήσεις της Τουρκίας τόσο για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας όσο και στο «μέτωπο» των προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο δεν θορυβούν μόνο τη χώρα μας αλλά όλο τον πολιτισμένο κόσμο και την Ευρώπη.

Ο κ. Ζέρβας υπενθύμισε ότι ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης με φήφισμά του κατήγγειλε και καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη, προκλητική αυτή απόφαση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

«Η υπεράσπιση του περίλαμπρου αυτού μνημείου και των αξιών που ακτινοβολεί σε όλη την οικουμένη είναι πρώτα απ’ όλα δικό μας χρέος τόσο ως κληρονόμων της βυζαντινής παράδοσης όσο όμως και ως πολιτών του κόσμου.

Ιδιαίτερα η πόλη της Θεσσαλονίκης με ιστορία παράλληλη και διασυνδεμένη με αυτήν της Κωνσταντινούπολης, που συντίθεται από σειρά ιστορικών τραγωδιών του ελληνισμού, υποδοχέας προσφύγων και φιλόξενος τόπος δημιουργίας πολλών λαών διατρανώνει την αντίθεσή της στην απόφαση αυτή που επιχειρεί να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του μνημείου και να το καθυποτάξει σε αναθεωρητικές ιστορικές και γεωπολιτικές προσεγγίσεις», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Θεσσαλονίκης.

Δείτε τις δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβα για την Αγιά Σοφιά:

πηγή: grtimes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια