Χαλκιδική: Κορωνοϊός χτύπησε την αγορά ακινήτων

Χαλκιδική: Κορωνοϊός χτύπησε την αγορά ακινήτων

Θολό είναι το τοπίο στην κτηματαγορά της Χαλκιδικής εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μπορεί να υπάρχει προσφορά αλλά και αγοραστικό ενδιαφέρον κυρίως για παραθεριστικές κατοικίες, ωστόσο οι αγοραπωλησίες είναι «παγωμένες» λόγω των δυσκολιών στις μετακινήσεις αλλά και τη γενική αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα της οικονομίας.

Σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες, η αγορά κινείται με πτώση στην καλύτερη περίπτωση κατά 30%-40%, καθώς ακόμα και κλεισμένες συμφωνίες με ξένους αγοραστές είναι «στον αέρα», καθώς οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα και να διεκπεραιώσουν τις διαδικασίες που απαιτούνται.

«Είναι μία ζόρικη περίοδος. Τα προβλήματα του κορωνοϊού έχουν μεταφερθεί και στο real estate. Οι συνάδελφοι στα παραλιακά μέρη είχαν πάρα πολλά ραντεβού αυτό το διάστημα, περισσότερο με Σέρβους αλλά και με άλλους πελάτες, τα οποία ακυρώθηκαν και χάλασαν οι δουλειές», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής, Γρηγόρης Στιβαχτάρης και πρόσθεσε:

«Το πρόβλημα είναι οι αγοραστές. Υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον κυρίως από ξένους, οι οποίοι αγοράζουν μικρά και μεγάλα παραλιακά σπίτια κυρίως στο πρώτο πόδι, από την Καλλικράτεια και κάτω, γιατί το δεύτερο πόδι, παρόλο που έχει ζήτηση έχει λίγα διαθέσιμα σπίτια, όπως και το τρίτο πόδι, το οποίο έχει μία αύξηση, αλλά δε διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές όπως η Κασσάνδρα, που έχει το 70% των παραθεριστικών κατοικιών».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Κώστας Καρούλης, επισήμανε πως «υπάρχει προσφορά σε πώληση ακινήτων, ίσως λίγο πιο αυξημένη λόγω της εποχής κατά περιοχή, το κομμάτι όμως της ζήτησης είναι πολύ μπερδεμένο. Γιατί κάποιοι που θέλουν να αγοράσουν δεν μπορούν λόγω της υφιστάμενης κατάστασης, ενώ άλλοι που θα ήθελαν περιμένουν για να δουν τι θα γίνει».

Ενδιαφέρον κυρίως από Βαλκάνιους

Αγοραστικό ενδιαφέρον φαίνεται πως υπάρχει κατά κύριο λόγο από Βούλγαρους, καθώς επίσης από Ρουμάνους, Σκοπιανούς, Σέρβους και Ρώσους.

«Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό υπάρχει, αν και είναι πολύ μειωμένο και ακόμα και για δουλειές που τις έχουμε συμφωνημένες υπάρχει επιφυλακτικότητα. Το αν θα μετατεθούν, ακυρωθούν ή διεκπεραιωθούν μέσω κάποιου πληρεξούσιου έχει να κάνει καθαρά με το είδος του ακινήτου, με το προφίλ του πελάτη.

Έχουμε το κλείσιμο των συνόρων που μας πάει πίσω ειδικά σε σχέση με τους Βαλκάνιους. Οι Βούλγαροι είναι μία κατηγορία που έστω και με δυσκολία προχωράει. Από εκεί και πέρα υπάρχουν προβλήματα με Γερμανούς, Άγγλους με τις πτήσεις. Κι επειδή αυτό όσο περνά ο καιρός δυσκολεύει, η τάση της αγοράς γίνεται περισσότερο πτωτική. Όσο δυσκολεύει η μετακίνηση του όποιου υποψήφιου πελάτη, παγώνει και το ενδιαφέρον του αντίστοιχα», τόνισε ο κ. Κώστας Καρούλης.

Στο «παιχνίδι» και οι Έλληνες

Ενδιαφέρον όμως φαίνεται πως υπάρχει και από τους Έλληνες. «Υπάρχει ενδιαφέρον για παραθεριστικές κατοικίες και από Έλληνες, γιατί υπάρχουν διαμερίσματα διαθέσιμα σε πολύ καλές τιμές και καθημερινά γίνονται και εκπτώσεις. Η τιμή για ένα διαμέρισμα κυμαίνεται από 30.000 έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με το σημείο», τόνισε ο κ. Στιβαχτάρης.

Από την πλευρά του, ο κ. Καρούλης ανέφερε πως οι Έλληνες ενδιαφερόμενοι αγοραστές είναι αυτοί που κυρίως περιμένουν να δουν τι θα γίνει στο επόμενο στάδιο. «Είναι πολλοί που περιμένουν ότι θα πέσουν οι τιμές, κάτι που, βέβαια, κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει. Αντίστοιχα, υπάρχει μία τάση των πολιτών να πουλήσουν τώρα που είναι καλή εποχή.

Κανείς, όμως, δεν ξέρει πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές. Αν αύριο ανακοινωθεί ότι ανοίγουν τα σύνορα, τότε το σκηνικό θα αλλάξει άρδην. Αν δεν ανοίξουν τα σύνορα, θα είμαστε σε νερά αχαρτογράφητα», είπε χαρακτηριστικά.

Πωλήσεις επιχειρήσεων

Προφανώς λόγω της οικονομικής συγκυρίας φαίνεται πως υπάρχει μία τάση για πώληση και επιχειρήσεων, ξενοδοχειακών μονάδων και ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων.

«Υπάρχει τάση για πώληση ξενοδοχειακών μονάδων και ενοικιαζόμενων, αλλά από την άλλη υπάρχει και ζήτηση. Το ενδιαφέρον δε σταμάτησε να υπάρχει λόγω της κατάσταση. Εφόσον υπάρχει το ενδιαφέρον στο επαγγελματικό – επενδυτικό κομμάτι, δεν έπεσαν οι τιμές», ανέφερε ο κ. Καρούλης.

«Αυτά που πουλιούνται δίνονται με το σκεπτικό τι θέλω να πάρω και όχι με τι ισχύει στην αγορά. Οι τιμές είναι πολύ υψηλές, ενώ οι τιμές της αγοράς είναι πολύ χαμηλές», συμπλήρωσε ο κ. Στιβαχτάρης.

πηγή: grtimes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια