Η κρυφή «αυτοσχέδια» εκκλησία της Θεσσαλονίκης

Η κρυφή «αυτοσχέδια» εκκλησία της Θεσσαλονίκης

Αν και βρίσκεται σε έναν πολυσύχναστο κεντρικό δρόμο της Καλαμαριάς, αποτελεί τμήμα του ισογείου μιας πολυκατοικίας κτισμένη πλαγίως και έτσι δεν είναι ορατή με την πρώτη ματιά.

Πρόκειται για μια από τις πιο περίεργες εκκλησίες της πόλης και είναι αφιερωμένη στην Παναγία την Γλυκοφιλούσα, μια εικόνα που διασώζεται στο Άγιο Όρος και είναι ξακουστή για τα θαύματα της. Η Γλυκοφιλούσα είναι πάντα σε προτομή και αριστεροκρατούσα, με το πρόσωπό της πολύ κοντά στο πρόσωπο του Ιησού. Άλλη παραλλαγή της εικόνας της Γλυκοφιλούσας είναι αυτή όπου ο Χριστός είναι μισοξαπλωμένος στην αγκαλιά της μητέρας του και με το λυγισμένο προς τα πάνω μικρό χέρι του θωπεύει το κάτω μέρος του προσώπου της.

Η κρυφή «αυτοσχέδια» εκκλησία της Θεσσαλονίκης  , φωτογραφία-1

Λέγεται πως ο ιδιοκτήτης της οικοδομής επί της οδού Πόντου, στο νούμερο 120, αποφάσισε στον ισόγειο χώρο να δημιουργήσει ο ίδιος μια εκκλησία, αν και δεν ήταν πιστός. Τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστά. Η συγκεκριμένη οικοδομή βρίσκεται σε εγκατάλειψη, το ίδιο και το εκκλησάκι. Το όνομα της εκκλησίας φαίνεται να είναι γραμμένο στο χέρι. Τα παράθυρα είναι χαρακτηριστικές αλουμινοκατασκευές της δεκαετίας του 1980, συρόμενες, που κάθε καινούργιο σπίτι εκείνη την εποχή είχε στα μπαλκόνια και τα εξοχικά. Η σιδερένια κύρια είσοδος μπλε χρώματος, κλειδωμένη εδώ και χρόνια, έχει πάνω της αυτοκόλλητα που γράφουν Καλό Πάσχα, καθώς και μια εικόνα του εσταυρωμένου. Το καμπαναριό στηρίζεται σε μια αυτοσχέδια κατασκευή σαν σκάλα και ο σταυρός στην κορυφή μοιάζει να είναι στερεωμένος σε ένα μικρό τρούλο από καπνοδόχο σόμπας που παραπέμπει και σε σουρωτήρι.

Ο χώρος δεν είναι προσβάσιμος και εσωτερικά είναι άδειος. Άγνωστο αν έχουν τελεστεί λειτουργίες. Ο ιδιοκτήτης δεν ζει πια εδώ και χρόνια και τα σημάδια εγκατάλειψης είναι εμφανή.Πηγή:  parallaximag.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια