Απολογισμός Ζέρβα: «Χρυσή» ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη

Απολογισμός Ζέρβα: «Χρυσή» ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη

Απολογισμό τετραμήνου κάνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, τρεις ημέρες πριν από την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα την παρουσίαση του απολογισμού πεπραγμένων έτους 2019 της σημερινής δημοτικής αρχής

«Μπορεί να αναφέρεται σε ένα χρονικά περιορισμένο διάστημα, αυτό του τελευταίου τετραμήνου του 2019, αλλά καταδεικνύει τα γρήγορα αντανακλαστικά, τη μεθοδικότητα και την επιμέλεια που δείξαμε στα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας. Είναι μία τυπική αλλά και ουσιαστική αποτύπωση του έργου και των προσπαθειών που έλαβαν χώρα σε αυτό το διάστημα με στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις», αναφέρει αρχικά ο κ. Ζέρβας, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως «η δημοτική περίοδος που διανύουμε αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη, ευκαιρία που δεσμεύομαι ότι δεν θα χαθεί».

«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές της άνοιξης του 2019 πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα θεσμικό πλαίσιο – εκλογικό νόμο που κινητροδοτούσε την αυτόνομη κάθοδο πολλών συνδυασμών, αποτρέποντας ευρύτερες προγραμματικές και πολιτικές συγκλίσεις. Εμείς, από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε και εν πολλοίς πετύχαμε να δομήσουμε μία αυτοδιοικητική ατζέντα και να αναδείξουμε σειρά ζητημάτων που απασχολούν την πόλη για πολλά χρόνια. Προσπαθήσαμε να καταστήσουμε αυτή την ατζέντα σημείο αναφοράς σε ένα πολυδιασπασμένο πολιτικό σκηνικό διεκδικώντας την ψήφο των Θεσσαλονικέων και δίνοντας, προεκλογικά ακόμη τις βασικές κατευθύνσεις της νέας αποδοτικής λειτουργίας του Δήμου μας» αναφέρει. «Απαντήσαμε με επάρκεια στον διαφαινόμενο κίνδυνο «ακυβερνησίας» λόγω των αριθμητικών και πολιτικών δεδομένων που προέκυψαν από την κάλπη του Ιουνίου και διαμορφώσαμε ένα νέα διοικητικό σχήμα με συνεργασίες και συγκλίσεις, χωρίς να χαθεί ο ελάχιστος ωφέλιμος πολιτικός χρόνος, χωρίς να διαπιστωθεί κενό εξουσίας», σημειώνει.

Επιπλέον, κάνει λόγο «στις προσπάθειες αναδιοργάνωσης της καθαριότητας, τις πρόδρομες ενέργειες μίας διοικητικής μεταρρύθμισης και αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τον πολίτη, την προσπάθεια ανασυγκρότησης των δημοτικών ΜΜΕ της ΔΕΠΘΕ, την ανασύνταξη και ανάπτυξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας καθώς και σειρά άλλων πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στη βελτίωση της καθημερινότητας στο αστικό περιβάλλον». «Εισαγάγαμε στο δημόσιο διάλογο την «ευταξία» ως μία ευρύτερη έννοια ομπρέλα που εμπεριέχει όλα όσα χρήζουν βελτίωσης και ταυτόχρονα με σειρά πρωτοβουλιών αναδεικνύουμε τη σημασία του δημοσίου χώρου», τονίζει.

Διαβάστε αναλυτικά όσα αναφέρει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, στη συνέχεια:

Οι φιλοδοξίες της πόλης πρέπει να αποτυπώνονται στο αστικό περιβάλλον και για το λόγο αυτό καταβάλαμε – και συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση- κάθε δυνατή προσπάθεια αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο είτε την επανεκκίνηση έργων και παρεμβάσεων που λιμνάζουν χρόνια και είχαν εγκαταλειφτεί είτε την ένταξη νέων, υπερτοπικής σημασίας που με την υλοποίησή τους θα αλλάξουν τη ζωή σε ολόκληρες περιοχές της πόλης.

Πέραν αυτών, ήδη από το πρώτο αυτό τετράμηνο της θητείας υπηρετούμε με τρόπο συστηματικό μία νέα αντίληψη που θέλει το Δήμο Θεσσαλονίκης να παρεμβαίνει με τρόπο οργανωμένο και αποφασιστικό σε πλειάδα ζητημάτων που εκ πρώτης δεν ανήκουν στις αυστηρά προσδιορισμένες αρμοδιότητές του αλλά που παράλληλα αποτελούν μείζονες προκλήσεις για τη ζωή στην πόλη. Φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα της ολοκλήρωσης του Μετρό Θεσσαλονίκης και την αναδιάταξη των αστικών συγκοινωνιών, συγκεκριμένα του ΟΑΣΘ – σε Ειδικές Συνεδριάσεις με συμμετοχή φορέων της πόλης ώστε αφενός να υπάρξει θεσμική ενημέρωση και αφ’ ετέρου να προκύψουν δεσμευτικές προτάσεις επίλυσης και διαχείρισης των θεμάτων αυτών.

Επιπρόσθετα εργαστήκαμε στην κατεύθυνση αναβάθμισης των εορταστικών χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων καθώς θέλαμε να σηματοδοτήσου με την έναρξη ενός νέου μετά-κρισιακού κύκλου στην οικονομία και την κοινωνική ζωή της πόλης και να δώσουμε νέα πνοή στην εμπορική και τουριστική κίνηση καθιστώντας την και χειμερινό προορισμό. Προσεγγίσαμε την υπόθεση αυτή με νέα εντελώς φιλοσοφία και σχεδιασμό, κάναμε συμμέτοχους όλους σχεδόν τους φορείς της πόλης, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αποδείξαμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι σε θέση να διοργανώσει και να υποστηρίξει με αρτιότητα events που αφήνουν συγκεκριμένο αποτύπωμα και παράλληλα ενισχύουν μια νέα συλλογική αυτοπεποίθηση καθώς προσομοιάζουν με αντίστοιχα ευρωπαϊκών μητροπόλεων.

Υποσχέθηκα από την πρώτη στιγμή πως θα είμαι ο Δήμαρχος «που θα κάνει τη δουλειά» θέλοντας να σηματοδοτήσω τη στροφή στην καθημερινότητα. Σε θέματα που καθορίζουν εν πολλοίς την καθημερινότητα του δημότη, κατοίκου και επισκέπτη της πόλης. Αυτή η στροφή έχει γίνει αντιληπτή σε πολλά πεδία αλλά αναγνωρίζω ότι απαιτείται ακόμη αρκετή δουλειά. Υποσχέθηκα πολλή και συστηματική δουλειά πάνω σε κατευθύνσεις και στρατηγικές επιλογές και αυτό κάνουμε πράξη μαζί με τους συνεργάτες μου. Σε ύστερο χρόνο, όταν θα
συμπληρωθεί ένα ικανό χρονικό διάστημα, θα αποτυπωθεί σε έναν πληρέστερο απολογισμό έργου η τήρηση μεγάλου μέρους των προεκλογικών δεσμεύσεων.

Υποσχέθηκα πως βασικό μας μέλημα είναι να επανεντάξουμε τη Θεσσαλονίκη σε όλους τους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους χάρτες αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όχι όμως μένοντας σε άυλες έννοιες και φιλοσοφικές συζητήσεις. Ένταξη που θα φέρει απτά και μετρήσιμααποτελέσματακαικυρίωςθααποτυπώνεταιστηζωή των ανθρώπων.

Ταυτόχρονα όμως ως νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης αντιλαμβάνομαι τον ρόλο αυτό ως ψηφίδα μιας ευρύτερης πολιτικής διεργασίας. Σε πλείστα όσα θέματα είχε παρατηρηθεί μία ψυχική απόσταση ανάμεσα στο θεσμό και τους πολίτες. Θέματα που άπτονται της παράδοσης, της εθνικής συγκρότησης, της αντίληψης για την Ιστορία. Είναι θέματατων οποίων η εργαλειακή χρήση επέφερε διχασμό στην πόλη και περιττές διαμάχες. Η Θεσσαλονίκη είναι πόλη ανοιχτή, αναδεικνύει το πολυπολιτισμικό της παρελθόν -μνημεία πολλών περιόδων άλλωστε είναι ζωντανοί μάρτυρες αυτού είναι πόλη ευρωπαϊκή με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο πεδίο των λειτουργιών αλλά είναι ταυτόχρονα πόλη ελληνική, πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Μέλημά μου είναι να ενώσουμε την πόλη, να ενώσουμε τις δυνάμεις ώστε να διεκδικήσουμε και να προδιαγράψουμε ένα καλύτερο μέλλον και όχι να διχάσουμε.

Συμπολίτες, Η νέα διοίκηση του Δήμου και εγώ ως Δήμαρχος θα εργαστούμε για όλα αυτά, απαιτείται όμως και η ενεργή συμμετοχή όλων. Για να καταφέρουμε να φτάσουμε στα επίπεδα που όλοι θέλουμε, απαιτείται η συμμόρφωση με τους κανόνες. Με κανόνες που μαζί πρέπει να καθορίσουμε. Τα προβλήματα και οι προκλήσεις της πόλης είναι πολλά. Είναι όμως εφικτή και ρεαλιστική η βελτίωση, είναι εφικτή και ρεαλιστική η εξέλιξη και ο μετασχηματισμός της πόλης. Η δημοτική περίοδος που διανύουμε αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη, ευκαιρία που δεσμεύομαι ότι δεν θα χαθεί.

Το έντυπο του απολογισμού είναι διαθέσιμο εδώ

πηγή: thessaloniki.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια