Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακή μέθοδος αποκατάστασης βλαβών των αρθρώσεων

Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακή μέθοδος αποκατάστασης βλαβών των αρθρώσεων

Εντυπωσιακά διαγνωστικά και θεραπευτικά αποτελέσματα για τις παθήσεις των αρθρώσεων επιτυγχάνονται με τη νανο-αρθροκόπηση. Πρόκειται για μια διαδερμική τεχνική ταχύτατης αποκατάστασης η οποία μπορεί να εφαρμοστεί για παθήσεις σε μεγάλες αρθρώσεις του γόνατος (μηνίσκος) αλλά και σε μικρότερες, όπως η ποδοκνημική, ο αγκώνας και η πηχεοκαρπική . Η νανο-αρθροσκόπηση ενδείκνυται ιδιαίτερα για αθλητές προκειμένου να επιτευχθεί τάχιστη, ανώδυνη και άριστη αποκατάσταση, καθώς και σε άτομα με στενές αρθρώσεις (για να αποφευχθούν οι βλάβες χόνδρων και συνδέσμων από τους ιατρικούς χειρισμούς), όπως και σε παιδιά και εφήβους. Ως διαγνωστικό και χειρουργικό εργαλείο ταυτόχρονα, είναι μοναδικό για ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία (φέρουν στο σώμα τους βηματοδότη ή υλικά που μαγνητίζονται). Πρωτοποριακές νανο- αρθροσκοπήσεις πραγματοποιούνται αποκλειστικά στην Α΄ Ορθοπεδική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, με το μοναδικό σύστημα nanoscope του οίκου Arthrex, στην Ελλάδα.

«Η Α΄ Ορθοπεδική Κλινική, ξεκίνησε πρώτη στην Ελλάδα και διαθέτει ήδη εμπειρία νανο-αρθροσκοπήσεων με εξαιρετικά αποτελέσματα στους ασθενείς της», τονίζει ο ορθοπεδικός χειρουργός Κωνσταντίνος Δημητρακάς και εξηγεί γιατί η νέα τεχνική υπερέχει έναντι των άλλων:

«Το νανο-αρθροσκόπιο, έχει σύστημα κάμερας- εύκαμπτης οπτικής διαμέτρου μόλις 1,9 χιλιοστών με εύρος οπτικού πεδίου 120 μοίρες καθώς και νάνο-εργαλεία διαμέτρου 2 χιλιοστών. Συνεπώς, κοινές επεμβάσεις όπως η αρθροσκοπική μηνισκεκτομή, διενεργούνται χωρίς ούτε τις μικρές χειρουργικές τομές για τις αρθροσκοπικές πύλες. Η κάμερα και τα εργαλεία εισάγονται διαδερμικά στην άρθρωση, σαν βελόνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται ο σχηματισμός ουλώδους ιστού, ο οποίος σε κάποιους ασθενείς είναι επώδυνος. Επιπλέον, το μικρό μέγεθος των νάνο-εργαλείων μειώνει δραστικά τον κίνδυνο ιατρογενών βλαβών από τον χειρισμό εργαλείων ενώ σε συνδυασμό με το πολύ μεγάλο οπτικό πεδίο, μας επιτρέπει με ευκολία να φθάνουμε σε σημεία των αρθρώσεων που πριν, ήταν δυσπρόσιτα».

Επίσης, λόγω της ελάχιστης επεμβατικότητας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά περίπτωση και μόνο με τοπική αναισθησία της πάσχουσας άρθρωσης ή σε συνδυασμό με ελαφρά καταστολή και χωρίς ίσχαιμη περίδεση. Αυτό εξασφαλίζει στον ασθενή, πρωτίστως τον αθλητή αλλά όχι μόνο, ότι μπορεί να εξέλθει από το Ιατρικό Διαβαλκανικό λίγες ώρες μετά την επέμβαση, πολλές φορές χωρίς βακτηρίες, χωρίς οίδημα, χωρίς ράμματα και να έχει μια πιο γρήγορη και ανώδυνη αποκατάσταση. Επιπρόσθετα, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε εύκολα και για second-look αρθροσκοπήσεις προκειμένου να ελέγξουμε για παράδειγμα μια προηγηθείσα συρραφή μηνίσκου ή ένα χειρουργείο αποκατάστασης χόνδρου ή ακόμα και σαν επικουρικό εργαλείο σε επεμβάσεις τραύματος (έλεγχος αρθρικής επιφάνειας σε αποκατάσταση κατάγματος κνημιαίου πλατώ). Είμαστε βέβαιοι ότι με την εξέλιξη αυτής της επαναστατικής τεχνολογίας και των νάνο-εργαλείων, σύντομα στην Α΄ Ορθοπεδική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού θα πραγματοποιούνται και πολύ πιο σύνθετες επεμβάσεις μέσω βελονών (needle arthroscopy)», καταλήγει ο κ. Δημητρακάς.

Πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια