Ουρανούπολη: Οικονομικό κραχ από την απώλεια των Ρώσων

Ουρανούπολη: Οικονομικό κραχ από την απώλεια των Ρώσων

Κρίση στην τοπική οικονομία της Ουρανούπολης αλλά και ευρύτερης περιοχής γύρω από το Άγιον Όρος έχει προκαλέσει η απώλεια των Ρώσων τουριστών, που λόγω των μέτρων της πανδημίας δεν μπορούν να επισκεφτούν σε έναν από τους αγαπημένους τους προορισμούς.

Οι Ρώσοι, στην πλειονότητά τους υψηλού επιπέδου τουρίστες, είναι βασικοί «αιμοδότες» όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ξενοδοχείων, εστιατορίων και εμπορικών καταστημάτων, καθώς αποτελούν το 60% με 70% του συνόλου των τουριστών της περιοχής.

Πλέον, οι επιχειρηματίες περιμένουν το άνοιγμα των συνόρων με τη Ρωσία την 1η Αυγούστου, προκειμένου να περισώσουν ό,τι μπορούν από τη φετινή σεζόν.

«Στην Ουρανούπολη, επειδή είχαμε πολλούς Ρώσους λόγω και του Αγίου Όρους, έχουν φτιαχτεί μαγαζιά γύρω από τους συγκεκριμένους πελάτες. Μαγαζιά που φτιάχτηκαν να λειτουργούν όλο τον χρόνο με το αντίστοιχο προσωπικό, αφού και οι Ρώσοι έρχονται συνεχώς για θρησκευτικό τουρισμό. Βέβαια, δεν έρχονταν μόνο για το Άγιον Όρος, ενώ όσοι πήγαιναν εκεί άφηναν στην περιοχή την οικογένειά τους.

Επιπλέον, πολλά ξενοδοχεία δούλευαν περισσότερο με ρωσικά τουριστικά πρακτορεία και τώρα δεν έχουν πελάτες», είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ουρανούπολης, Χρήστος Τσακούλης.

Μείωση εσόδων κατά 80%

Αυτή τη στιγμή, τόσο τα εμπορικά καταστήματα κάθε είδους, όσο και τα εστιατόρια και τα καταλύματα της Ουρανούπολης έχουν μείωση της τάξης του 80%. Ζημιά, εξάλλου, έκανε στην περιοχή το γεγονός ότι το Άγιον Όρος είχε συμπεριληφθεί στην κόκκινη ζώνη στον χάρτη του κορωνοϊού, συμπαρασύροντας όλη τη γύρω περιοχή.

«Πίστευα ότι από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα ανεβούμε. Τώρα λέμε να βγάλουμε τα έξοδά μας τον Αύγουστο, να φτάσουμε τουλάχιστον στο 50% του τζίρου», τόνισε και πρόσθεσε πως οι επαγγελματίες της Ουρανούπολης τηρούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, γεγονός που καθιστά τον προορισμό απολύτως ασφαλή.

Υψηλού επιπέδου τουρίστες

Οι Ρώσοι τουρίστες είναι υψηλού οικονομικού επιπέδου, γι’ αυτό και οι επαγγελματίες της Ουρανούπολης επένδυσαν σχεδόν αποκλειστικά σε αυτούς.

«Οι Ρώσοι που έρχονται σε μας λόγω της γειτνίασης με το Άγιον Όρος είναι από τη μεσαία τάξη και πάνω. Έχουμε και κάποιους ελάχιστους μαζικούς τουρίστες, αλλά οι περισσότεροι είναι οι λεγόμενοι VIP.

Ένα μικρό ποσοστό είναι σε all inclusive, αλλά δεν είναι χαμηλό το επίπεδό τους. Και βέβαια, σε ένα μεγάλο ποσοστό ξοδεύουν πάρα πολύ σε εστίαση, κάνουν κρουαζιέρες, ιστιοπλοΐα, σπα, ψωνίζουν αγιορείτικα προϊόντα, έρχονται δηλαδή για να απολαύσουν διακοπές όπως τις ονειρεύονται», είπε η διευθύντρια Marketing και Eπικοινωνίας του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, Άννα Πάππα.

Πρόβλημα και με τους Βαλκάνιους

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στα ξενοδοχεία και της ευρύτερης περιοχής, όπως των Νέων Ρόδων. Μάλιστα, για κάποιες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που δουλεύουν αποκλειστικά με Ρώσους, φαίνεται πως υπάρχει κίνδυνος ακόμα και να κλείσουν τον Αύγουστο, αν δεν ανοίξουν τα σύνορα.

Μεγάλο πρόβλημα όμως έχουν και τα καταλύματα, που δε δούλευαν με τη ρωσική, αλλά με τη βαλκανική αγορά.

«Τα καταλύματα έχουν πληρότητα από 10 μέχρι 20%. Το θέμα είναι ότι οι ακυρώσεις είναι πάρα πολλές κι ενώ στα τέλη Ιουλίου και στον Αύγουστο περιμέναμε καλύτερα πράγματα, φαίνεται πως θα είναι χειρότερα. Και δεν ξέρω πώς θα βελτιωθεί αυτή η κατάσταση, κυρίως σε ό,τι αφορά τους Βαλκάνιους, που είναι το 80% με 90% των πελατών. Επίσης, δεν ξέρουμε τι θα γίνει και με τους Έλληνες», ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου ενοικιαζόμενων Νέων Ρόδων, Αβραάμ Ενεχηλίδης.

Ο ίδιος επισήμανε ότι μετά το κλείσιμο των συνόρων για τους Σέρβους, οι μόνοι –λιστοστοί- τουρίστες είναι από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η καθιέρωση από σήμερα της υποχρεωτικής προσκόμισης αρνητικού τεστ κορωνοϊού είναι μεγάλο μειονέκτημα, καθώς θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για πολλούς Βαλκάνιους, ειδικά όσους ζουν σε πόλεις που δε διαθέτουν πιστοποιημένα εργαστήρια ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

«Θα έπρεπε από την αρχή να είναι στανταρισμένη η διαδικασία και να μην αλλάζει, για προετοιμαστούν οι πελάτες και να μην κλείνουν δωμάτια τα οποία ακυρώνουν στη συνέχεια. Ευελπιστούμε ότι τουλάχιστον δε θα χειροτερέψει η κατάσταση», τόνισε.

Το πρόβλημα της… μονοκαλλιέργειας

Σύμφωνα με την κ. Πάππα το πρόβλημα είναι ότι οι περιοχές γύρω από το Άγιον Όρος στόχευσαν στη σιγουριά συγκεκριμένων αγορών, που ωστόσο εξαιτίας των γεγονότων αποδείχτηκαν αβέβαιες.

«Οι μονοκαλλιέργειες είναι πολύ κακό πράγμα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα μπορούσαν οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες να ασχοληθούν στη διάρκεια της χρονιάς με το διαδίκτυο, ώστε να γεμίζουν μόνοι τους τα ξενοδοχεία και να μη βασίζονται μόνο στα τουριστικά πρακτορεία. Αν έχεις λίγο από όλες τις αγορές, κάτι θα έχεις. Με τον τρόπο αυτόν θα είχαν ενδεχομένως λιγότερους πελάτες, αλλά περισσότερα έσοδα», επισήμανε, τονίζοντας πως ο ΠΟΤ στοχεύει στο άνοιγμα και άλλων αγορών με την προβολή διάφορων μορφών τουρισμού.

πηγή: grtimes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια