Πιο καθαρή ακτή και πιο καθαρός βυθός στην Καλαμαριά

Πιο καθαρή ακτή και πιο καθαρός βυθός στην Καλαμαριά

Μετά την δράση που έγινε από την Περιβαλλοντική Οργάνωση iSea” και εθελοντές

Πιο καθαρή είναι από χθες η Καλαμαριά μετά τον καθαρισμό της ακτής , αλλά και τον υποβρύχιο καθαρισμό από τα απόβλητα του βυθού.

Από τις 9 έως τις 11 το πρωί ομάδα από την Περιβαλλοντική Οργάνωση “iSea” προέβη στον καθαρισμό του βυθού στην περιοχή της Αρετσούς στο πλαίσιο του προγράμματος για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος «Προσφέρω. Οκτώ εθελοντές δύτες της Οργάνωσης «iSea» βούτηξαν στην περιοχή από το λιμανάκι που δένουν τις βάρκες τους οι ψαράδες μέχρι το Λούνα Παρκ. Και προσπάθησαν να απομακρύνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όγκο στερεών απορριμμάτων.

Κάθε λογής- στερεά απορρίμματα, όπως πλαστικά μπουκάλια, γυαλιά ηλίου, μεταλλικά κουτιά, συσκευή κινητού, σακούλες,  κρεμάστρες,  σκοινιά,  ήταν μερικά από τα ευρήματα που ανέσυραν οι δύτες και τα οποία μεταφέρθηκαν με μέριμνα του Δήμου σε ειδικούς χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων.

akti.jpg

Φωτογραφία από παλαιότερο καθαρισμό

Παράλληλα εθελοντές πολίτες καθάρισαν την ακτή από ξηράς, στην ίδια περιοχή.

«Η σημερινή αυτή δράση είναι σημαντική για τον τόπο μας. Εμείς στην Καλαμαριά πρέπει να είμαστε ευτυχείς που ο Δήμος μας διαθέτει μεγάλη ακτογραμμή και  έχουμε την  υποχρέωση με σεβασμό  να την προστατεύουμε και να τη διατηρούμε καθαρή. Αυτό εξάλλου αποτελεί́ έκφραση κουλτούρας και  αξιών για το σεβασμό του περιβάλλοντός μας», δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Γιάννης Δαρδαμανέλης. Παράλληλα ευχαρίστησε τους  εθελοντές δύτες και την περιβαλλοντική οργάνωση «iSea»  που συμμετείχαν στον καθαρισμό και επισήμανε ότι «η άμεση και θετική́ ανταπόκριση όλων μας  είναι η απόδειξη ότι μπορούμε να διατηρήσουμε σε υψηλό́ επίπεδο την οικολογική́ μας συνείδηση και να συμβάλλουμε έμπρακτα στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος».

katharismos.jpg

Στις εργασίες καθαρισμού ήταν παρόντες και παρακολούθησαν η Αντιδήμαρχος 4Τεχνικών Υπηρεσιών, Ναταλία Παντελίδου και  ο συνεργάτης του Δημάρχου, Απόστολος Ματσαρίδης.

«Λόγω του κορωνοϊού αποφασίσαμε να κάνουμε και τον υποβρύχιο καθαρισμό», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η Αναστασία Χαρίτου εκ μέρους της «iSea». Ανέφερε πως η Περιβαλλοντική Οργάνωση πραγματοποιεί κυρίως παράκτιους καθαρισμούς με στόχο να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία κάθε φορά, ενώ η επιλογή των σημείων γίνεται συνήθως με τις υποδείξεις των εκάστοτε δήμων ή των συλλόγων με τους οποίους συνεργάζεται.

Στην περίπτωση της Αρετσούς, μάς είπε πως «η μαρίνα έχει σκάφη αλιευτικά και αναψυχής. Παράλληλα υπάρχει αυξημένη κίνηση στην στερεά και αρκετά απορρίμματα από την γύρω περιοχή καταλήγουν στη θάλασσα. «Συνήθως βλέπουμε πολλά πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης και μπουκάλια που είναι πολύ πιθανό να προέρχονται από ανθρώπους που συχνάζουν στην περιοχή. Επίσης συχνά αντικρίζουμε και λάδια από τα σκάφη», ανέφερε με δεδομένο ότι πριν λίγο καιρό προέβησαν σε αντίστοιχο καθαρισμό στην άλλη πλευρά της μαρίνας.

Αναφορικά με το παράκτιο καθαρισμό τόνισε πως θα γίνει με την βοήθεια εθελοντών. Τα αντικείμενα που θα βρεθούν κατά τις δύο δράσεις θα καταγραφούν ώστε να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς επιβαρύνεται η περιοχή και για το ποια είναι η πηγή της ρύπανσης τοπικά. Εξάλλου στόχος είναι να προκύψει ένας ευρύτερος σχεδιασμός για το μέλλον.

Στους καθαρισμούς που έχουν κάνει μέχρι σήμερα έχουν εντοπίσει και αντικείμενα όπως ρούχα, παιχνίδια, σε περιοχές που εκβάλουν ποταμοί, φυσίγγια, εξαρτήματα από μπάρμπεκιου (ψησταριές και σχάρες).

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια