Καστοριά: Ανησυχία και για όσους έρχονται παράνομα από Αλβανία

Ανησυχία επικρατεί για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην περιοχή της Καστοριάς, λόγω και των παράτυπων εισόδων στη χώρα μας, Αλβανών υπηκόων, που κυρίως αναζητούν απασχόληση ως εργάτες γης.

Μπορεί στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, οι φόβοι για την εξάπλωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, να αφορούν στους τουρίστες από τα Βαλκάνια, ωστόσο στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, η ανησυχία αφορά κυρίως στους Αλβανούς, ειδικά όσους περνούν παράτυπα τα σύνορα μας από διάφορα περάσματα και έτσι δεν μπορούν να ελεγχθούν υγειονομικά, αλλά ούτε και να γίνει σωστή ιχνηλάτηση, σε περίπτωση που προκύψει κάποιο κρούσμα.

Τα λιγότερο ή περισσότερο κρυφά περάσματα, είναι κοινό μυστικό στην περιοχή της Καστοριάς και οι ντόπιοι είναι συνηθισμένοι στο να προσλαμβάνουν κάποιον Αλβανό εργάτη – που μπορεί για διάφορους λόγους να πέρασε παράτυπα τα σύνορα – και τον οποίο ίσως να γνωρίζουν για χρόνια.

Τα νέα δεδομένα ωστόσο με την πανδημία του κορωνοϊού, άλλαξαν κάπως τα δεδομένα, ειδικά από τη στιγμή που τα κρούσματα στην Αλβανία, αυξάνονται ανησυχητικά τις τελευταίες μέρες. Στη γειτονική χώρα η κατάσταση καθημερινά επιδεινώνεται και τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όριά τους και με τον τελευταίο 24ωρο απολογισμό να κάνει λόγο για 82 νέα κρούσματα.

Στη δε Καστοριά, από τις 24 Ιουνίου μέχρι χθες, τα κρούσματα αυξήθηκαν και έφτασαν τα 27, με τρία από τα άτομα να προέρχονται από την περιοχή της Κοζάνης.

Τι αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης υγείας

Όπως ανέφερε στο GRTimes.gr ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Ηλίας Τοπαλίδης, κάποια από τα κρούσματα σχετίζονται με τους Αλβανούς εργάτες γης, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να ξέρει τον ακριβή αριθμό, καθώς υπηρεσιακά και επιχειρησιακά, υπεύθυνος για το θέμα είναι ο ΕΟΔΥ.

«Ένα από τα προβλήματα που αφορούν στην ιχνηλάτηση των τελευταίων κρουσμάτων, είναι ότι κάποιοι, ενδεχομένως έχουν έρθει στην περιοχή από τα βουνά και έτσι δεν είναι καταγεγραμμένοι» αναφέρει.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη υγείας «το τελευταίο διάστημα και για περίπου δύο μήνες, ζήσαμε μια αυστηρότητα με την πανδημία και με το που χαλάρωσαν τα μέτρα, έχουμε πλέον πολλά εισαγόμενα κρούσματα, είτε αυτά είναι αλλοδαποί, είτε είναι Έλληνες που ήταν στο εξωτερικό και επέστρεψαν στη χώρα για κάποιον λόγο, πχ για διακοπές. Στην περιοχή τα «ορφανά» κρούσματα είναι πολύ λίγα».

Λόγω της κατάστασης με την πανδημία, ο κ. Τοπαλίδης επισημαίνει πως πλέον οι αγρότες – παραγωγοί, δείχνουν μια προτίμηση φέτος στους Έλληνες εργάτες γης, οι οποίοι είναι «δυσεύρετοι» και όπου υπάρχει η δυνατότητα, απασχολούνται μόνο Έλληνες.

Ο κ. Τοπαλίδης πάντως, εμφανίζεται καθησυχαστικός, λέγοντας πως η κατάσταση μέχρι στιγμής στη Δυτική Μακεδονία είναι απολύτως ελεγχόμενη και πως σε αυτό βοηθάει και η λειτουργία του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας που εγκαταστάθηκε μετά από παρεμβάσεις της Περιφέρειας και έτσι τα αποτελέσματα για τα τεστ κορωνοϊού, βγαίνουν πολύ γρήγορα, ώστε να απομονώνονται άμεσα, όσοι βρίσκονται θετικοί.

Η κατάσταση στο Τοιχιό Καστοριάς

Από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, οπότε και βρέθηκαν τέσσερα ασυμπτωματικά κρούσματα, στο χωριό Τοιχιό, που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη της Καστοριάς, δεν υπήρξε κανένα άλλο νέο κρούσμα, εκτός από ένα παιδάκι .

Στο συγκεκριμένο χωριό, που φημίζεται για τα πολύ νόστιμα μήλα που παράγει, ζουν μόνιμα περίπου 700 κάτοικοι και λόγω των αναγκών για εργατικά χέρια, περίπου 300 εργάτες γης έρχονται κάθε χρόνο.

Όπως αναφέρει στο GRTimes.gr η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κατερίνα Πηγατσιώτη, μετά τα τέσσερα πρώτα κρούσματα και τις έρευνες που έκανε ο ΕΟΔΥ στην περιοχή, βρέθηκε μόνο ένα θετικό κρούσμα που αφορούσε σε παιδάκι που πήγαινε στον παιδικό σταθμό, χωρίς κανένας άλλο άτομο από την οικογένεια του, να βρεθεί θετικό. «Όλα τα υπόλοιπα δείγματα, που ήταν 27, βρέθηκαν αρνητικά» τονίζει η κα. Πηγατσιώτη, προσθέτοντας πως ένα άλλο περιστατικό που αφορούσε σε εργάτη και που είχε κριθεί ως ύποπτο, αποδείχτηκε πως δεν είχε ποτέ τον covid-19.

«Υπάρχει τρομερή παραπληροφόρηση σχετικά το θέμα και διακινούνται πολλά πράγματα πολλές φορές, που δεν ισχύουν και αυτό είναι ίσως πιο ανησυχητικό από τον κορωνοϊό. Στη δική μας κοινότητα και στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει ανησυχία, όπως παρουσιάζεται και όλοι λειτουργούμε, όπως λειτουργούσαμε» δηλώνει η πρόεδρος της κοινότητας.

Αναφέρει ακόμη ότι από τα τέσσερα ασυμπτωματικά κρούσματα στην περιοχή, τα δύο είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με αρκετά υποκείμενα νοσήματα, είναι σε καραντίνα, αλλά είναι σε πολύ κατάσταση, χωρίς να εμφανίσουν μέχρι στιγμής κανένα σύμπτωμα.

Αρνητικό τελικά το ύποπτο κρούσμα στο Μαυροχώρι

Αρνητική βρέθηκε στο δεύτερο τεστ στο οποίο υποβλήθηκε, η γυναίκα που είχε βρεθεί προχθές θετική και καταγράφηκε αρχικά ως κρούσμα, στο Μαυροχώρι του Δήμου Καστοριάς. Αρνητικά βρέθηκαν και όλα τα μέλη της οικογένειας της.

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο GRTimes.gr o πρόεδρος της κοινότητας, Βασίλης Μιρκόπουλος, πρόκειται για μια γυναίκα που ετοιμαζόταν να κάνει επέμβαση ρουτίνας στο νοσοκομείο της Πτολεμαϊδας. Στη διάρκεια του προ εγχειρητικού ελέγχου, είχε βρεθεί αρχικά θετική, ωστόσο στο δεύτερο τεστ, τα αποτελέσματα του οποίου βγήκαν την Παρασκευή, έδειξε πως είναι αρνητική στον κορωνοϊό.

«Είχαν ακουστεί διάφορα, τελικά όμως δεν έχουμε κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στο χωριό μας» λέει ο κ. Μιρκόπουλος.

Όσον αφορά στους αλλοδαπούς εργάτες γης, ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος αναφέρει ότι οι παραγωγοί του χωριού, προσλαμβάνουν Αλβανούς εργάτες με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και μάλιστα κάποιοι από αυτούς ζουν πλέον μόνιμα στο χωριό με τις οικογένειες τους.

Καταλήγοντας, δηλώνει ότι υπάρχει μια ανησυχία για όσους περνούν παράνομα τα σύνορα, μήπως και είναι φορείς του ιού. «Ο κόσμος προσέχει. Τηρεί τα μέτρα, προσέχουν όταν ψωνίζουν, οι ηλικιωμένοι φορούν μάσκα. Η ανησυχία είναι έχουμε εισαγόμενα κρούσματα από όσους έρχονται παράνομα στη χώρα», λέει χαρακτηριστικά.

πηγή: grtimes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Κοινωνία
Και δεύτερο κρούσμα κορωνοϊού εντοπίστηκε στον ΠΑΟΚ, την ώρα που σήμερα η αποστολή της ομάδας αναμενόταν να αναχωρήσει σήμερα στο Πήλιο για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας με φόντο τους ευρωπαϊκούς αγώνες και τη νέα σεζόν. Το περασμένο Σάββατο, είχε ακυρωθεί η προπόνηση του ΠΑΟΚ καθώς είχε υπάρξει ύποπτο σύμπτωμα και μια μέρα μετά, ο Μίροσλαβ Στοχ, είχε αποκαλύψει πώς είναι θετικός στο κορωνοϊό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όλοι οι παίκτες της ομάδας αλλά κα...
Διάφορα
Μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες σε 21 δημοτικούς χώρους στο δήμο Θεσσαλονίκης, όπου προβλέπεται να δημιουργηθούν υπαίθρια πάρκιγνκ, στα οποία θα μπορούν οι δημότες να σταθμεύουν δωρεάν με στόχο να δοθεί μια «ανάσα» στο διαχρονικό «βραχνά» της έλλειψης χώρων στάθμευσης στην πόλη. Η σχετική μελέτη είναι έτοιμη και όπως αναφέρει μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο κ. Δημήτρης Μήτρου, Τεχνικός Σύμβουλος του δημάρχου Θ...
Κοινωνία
Εντατικούς ελέγχους πραγματοποιούν σε όλη τη χώρα Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό χθες, Δευτέρα 3 Αυγούστου, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια οι ακόλουθες παραβάσεις: 346 για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως: (91) στην Αττική, (45) στην Κεντρική Μακεδονία, (38) στη Θεσ...
Διάφορα
Έκτακτη ενημέρωση για τον κορωνοϊό θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα. Έντονη ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται καθημερινά στην χώρα μας. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη ενημέρωση για την πανδημία, από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς και από τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τον COVID-19, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Η ενημέρωση θα...
Περιστατικά
Θετική στον κορωνοϊό διαγνώσθηκε εργαζόμενη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα κλήθηκε σε εφημερία στα επείγοντα περιστατικά καθώς το προσωπικό του νοσοκομείου δεν επαρκεί. Πρόκειται για μια εργαζόμενη, ηλικίας περίπου 45 ετών, η οποία μετά από εφημερία στα επείγοντα περιστατικά, το περασμένο Σάββατο, παρουσίασε έντονους πονοκεφάλους και ζήτησε να υποβληθεί σε τεστ για Covid-...
Κοινωνία
Σε προειδοποιητική στάση εργασίας προχωρούν την ερχόμενη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ. Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κινητοποίηση καθώς όπως αναφέρουν δεν εφαρμόζονται άρθρα της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η στάση εργασίας θα γίνει από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί της επόμενης. «Σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο πήρε απόφαση να προχωρήσουμε σε προειδοποιητική στάση εργασίας την Δευτέρα από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί. Τα θέματα γι...
Διάφορα
Αυστηρότερα είναι τα μέτρα για τον νέο κορωνοϊό στον δήμο Θεσσαλονίκης, μετά το κρούσμα σε εργαζόμενου στην καθαριότητα του δήμου. Η είσοδος στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης γίνεται αυστηρά με μάσκα. Όποιος δεν έχει μάσκα δεν εισέρχεται στον χώρο. Η θερμόμετρηση γίνεται εντατικά σε όλους από την προηγούμενη εβδομάδα σε όλα τα κτίρια του δήμου, τα οποία επισκέπτεται το κοινό. Όλοι οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το κοινό φοράνε μάσκα,...
Περιστατικά
Θετική στον κορωνοϊό βρέθηκε μία υπάλληλος στην Α’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης (Στρ. Μπραντούνα). Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλοι τέσσερις εργαζόμενοι ανέβασαν πυρετό και αναμένεται να υποβληθούν στο τεστ. Η Α’ ΔΟΥ σήμερα είναι κλειστή, προκειμένου να γίνει απολύμανση του χώρου. «Πρέπει να γίνει το αυτονόητο. Να υποβληθούν σε εξετάσεις όλοι οι συνάδελφοι και να εφαρμοστούν μέχρι κεραίας τα μέτρα που προβλέπονται από το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Σε κάθε περίπτωση προέχει η υ...
Πολιτισμός
Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, μία από τις πιο σύγχρονες και επιτυχημένες τραγουδίστριες της γενιάς της, θα βρεθεί στη σκηνή του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, την Τετάρτη 5 Αυγούστου, στις 21.30. Η Ελεωνόρα μας προσκαλεί να ενώσουμε τις ενέργειες μας μέσα από τα τραγούδια που θα επιλέξει να μας πει, έτσι ώστε να πλημμυρίσουμε από χαρά, αισιοδοξία και φως. Μαζί της επί σκηνής θα βρίσκονται οι εξαιρετικοί συνεργάτες μουσικοί: Δημήτρης Μπαρμπαγάλας / κιθάρες Μιχάλης Καπη...