«Καμπανάκι» λοιμωξιολόγων για δεύτερο «κύμα» και κλείσιμο Προμαχώνα

«Καμπανάκι» λοιμωξιολόγων για δεύτερο «κύμα» και κλείσιμο Προμαχώνα

Την ανησυχία του ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, τον Αύγουστο θα έχουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξέφρασε σήμερα ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς.

«Αν συνεχίσουμε έτσι, τον Αύγουστο θα έχουμε δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Δεν αποκλείονται τα τοπικά lockdowns στα νησιά. Αν δηλαδή σε ένα νησί αυξηθούν πάρα πολύ τα κρούσματα τι θα γίνει;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζανάς μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του Σκάι, ενώ πρόσθεσε ότι τα χθεσινά 50 κρούσματα «χτυπάνε όχι ένα, αλλά πολλά καμπανάκια».

Ζήτησε δε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων μιλώντας για καθολικούς ελέγχους και «διαβατήρια υγείας» σε όλες τις πύλες εισόδου, αλλά και στον γενικό πληθυσμό σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είναι «μικτό».

«Επειδή δεν μπορεί η χώρα να ζήσει χωρίς τουρίστες, θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα ώστε να είναι ακίνδυνοι. Το πρώτο θέμα για τους τουρίστες είναι ο έλεγχος στις πύλες εισόδου. Είναι θέμα κυβερνητικών αποφάσεων, αλλά οι λοιμωξιολόγοι θα επιθυμούσαμε να γίνεται καθολικός έλεγχος όχι μόνο στα χερσαία σύνορα, αλλά σε όλες τις πύλες εισόδου. Θα επιθυμούσαμε να υπήρχε ένα διαβατήριο υγείας. Με τους τουρίστες που έρχονται και μπορεί να είναι θετικοί και οι περισσότεροι από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί, αλλά μεταδίδουν, πηγαίνουν σε κάποιο μέρος, δεν κάθονται το 24ωρο που απαιτείται μέσα, διασπείρουν ενδεχομένως στην κοινότητα και εκεί υπάρχει το πρώτο πρόβλημα με τα εισαγόμενα», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος.

Το δεύτερο πρόβλημα, όπως είπε, είναι ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν διάσπαρτα κρούσματα και εξέφρασε την αντίθεσή του τόσο με τα πανηγύρια -σημειώνοντας ότι θα ‘πρεπε να μην επιτρέπονται- όσο και με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας και με την «απελευθέρωση» του αριθμού ατόμων στα τραπέζια.

«Εφόσον δεν έχουμε εμβόλια, φάρμακα, είναι αναγκαία η πρόληψη. Τήρηση των αποστάσεων στα 1,5-2 μέτρα», κατέληξε ο κ. Λαζανάς.

Ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξελίξεις είναι και ο καθηγητής μικροβιολογίας, Άλκης Βατόπουλος. Μιλώντας στο Open TV, ανέφερε πως οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν να κλείσει ο Προμαχώνας, ενώ σε μείζον πρόβλημα αναδεικνύονται και τα πανηγύρια του καλοκαιριού, με την επιστημονική κοινότητα να ζητά άμεση λήψη μέτρων.

Ο κ. Βατόπουλος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο του κορωνοϊού με τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών κατά το άνοιγμα των συνόρων και επισημαίνει την προσοχή που θα πρέπει να επιδειχθεί στα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει να υιοθετήσουν τα μέτρα δημόσιας υγείας.

Δείτε τι είπε στο OPEN TV ο κ. Βατόπουλος:

πηγή: grtimes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια