Τάσιος: Οδικός τουρισμός δίνει ανάσα ζωής στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής

Τάσιος: Οδικός τουρισμός δίνει ανάσα ζωής στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής

Ο θεωρούμενος «φθηνός» οδικός τουρισμός, δίνει ανάσα ζωής στον τουρισμό της Χαλκιδικής, με το 61% των ξενοδοχείων να ανοίγει για τη σεζόν, δηλαδή περισσότερων από ότι στη Νότιο Ελλάδα αλλά και από το μέσο όρο της χώρας, που φθάνει μόλις στο 53%.

Το τριήμερο 3-5 Ιουλίου, η Χαλκιδική άνοιξε για τη φετινή, κουτσουρεμένη έστω, θερινή τουριστική σεζόν, με τις περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να δείχνουν «αποφασισμένες να το παλέψουν το πράγμα», προσβλέποντας στην κίνηση που θα δημιουργηθεί κυρίως από τον οδικό τουρισμό, από Βαλκάνιους  αλλά και Κεντροευρωπαίους.

Κινητικότητα για κρατήσεις τον Αύγουστο

Το σημαντικό είναι, ότι δείχνει να υπάρχει κάποια κινητικότητα από ξένους αλλά και Έλληνες, καθώς τα ξενοδοχεία έχουν αρχίσει να δέχονται τηλεφωνήματα και e-mails από πελάτες που σκέπτονται τελικά να δώσουν στους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους τη χαρά και την ξεκούραση των διακοπών. Κινητικότητα υπάρχει, εκδηλώνεται διστακτικά και όλα θα εξαρτηθούν για τη βόρειο Ελλάδα, από τα επιδημιολογικά στοιχεία και την πορεία του covid-19.

Όπως είπε o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων αλλά και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ.Γρηγόρης Τάσιος,το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, έγινε το οριστικό τεστ για τα παραθεριστικά συγκροτήματα αν και είναι πιθανό, ορισμένα ακόμη να ανοίξουν ως τις 10 του μήνα.

Κι’ όπως έδειξαν τα νούμερα, πιο πολλοί είναι οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής που αποφάσισαν να λειτουργήσουν για το υπόλοιπο του καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα, από τα 540 ξενοδοχεία της Χαλκιδικής άνοιξαν τα 330, δηλαδή το 61%, όταν στο σύνολο των 10.000 ξενοδοχείων της χώρας άνοιξαν τα 5.300, αντιστοιχώντας σε ποσοστό 53%.

Σε τούτη τη φάση, ο τουρισμός που φαίνεται ότι θα στηρίξει φέτος τη Χαλκιδική είναι ως επί το πλείστον ο οδικός, δηλαδή οι επισκέπτες από τις Βαλκανικές χώρες.

Οι Βαλκάνιοι «σώζουν» τη σεζόν

«Κατά μέσο όρο οι πληρότητες στα ξενοδοχεία που άνοιξαν, είναι για τον Ιούλιο κοντά στο 30%. Από τους τουρίστες που ήρθαν και αυτούς που περιμένουμε στις επόμενες ημέρες, το 90% είναι Βαλκάνιοι και κάποιοι λίγοι Κεντρωευρωπαίοι, Γερμανοί.

«Εάν δεν υπάρξουν πισωγυρίσματα και εννοώ εκδήλωση κρουσμάτων και ανησυχητική αύξηση, εκτιμώ ότι τον Αύγουστο, το ξενοδοχεία που λειτουργούν θα έχουν πληρότητες και άνω του 30%, στη Χαλκιδική», πρόσθεσε ο κ. Τάσιος αναγνωρίζοντας ότι τα πράγματα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Νότιας Ελλάδας, που εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τις αεροπορικές συνδέσεις, είναι πολύ δυσκολότερα, κάτι που φαίνεται και από τις πληρότητες που είναι μεταξύ 10%-20% σε όσες μονάδες άνοιξαν.

Αντλώντας από τις αρχικές παρατηρήσεις των πρώτων 24ώρων της τουριστικής κίνησης στη Χαλκιδική ο κ. Τάσιος (ιδιοκτήτης του  Philoxenia Hotel) είπε ότι τα ξενοδοχεία , που έχουν άλλωστε πάρει βεβαιώσεις υγειονομικού πρωτοκόλλου, είναι πανέτοιμα, αλλά και οι τουρίστες δείχνουν προσεκτικοί.

«Λαμβάνονται τα μέτρα προστασίας, τηρούνται οι αποστάσεις, οι πελάτες φορούν μάσκες και δείχνουν έτοιμοι και πρόθυμοι να ακολουθήσουν τις συστάσεις του προσωπικού».

Τάσιος: Οδικός τουρισμός δίνει ανάσα ζωής στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, φωτογραφία-1
Τάσιος: Οδικός τουρισμός δίνει ανάσα ζωής στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, φωτογραφία-2

Απασχόληση ξενοδοχοϋπαλλήλων

Ένα από τα θέματα που απασχολεί τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αφορά το προσωπικό, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, καθώς δεν ήταν δυνατή η επαναπρόσληψη ως πλήρους, όλων όσων εντάχθηκαν στο μέτρο της αναστολής.

«Θεωρούμε ότι η επέκταση, από πλευράς της κυβέρνησης,  του μέτρου της κάλυψης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, θα δώσει τη δυνατότητα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, να προχωρήσουν στην άρση της αναστολής για περισσοτέρους από τους υπαλλήλους που απασχολούσαν.

«Εν κατακλείδι», υπογράμμισε ο κ. Τάσιος, «από το πως θα πάει το υπόλοιπο της φετινής, έστω ψαλιδισμένης, τουριστικής σεζόν, σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά στοιχεία, θα εξαρτηθεί η πορεία του κλάδου το 2021 και εκεί θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας».

πηγή: grtimes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια