«Περιπολία» με τους ποδηλάτες αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης

«Περιπολία» με τους ποδηλάτες αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης

Ένα ανήλικο παιδί φεύγει από τα χέρια των γονέων του και χάνεται στον χώρο της έκθεσης βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Αμέσως σημαίνει συναγερμός και δίνεται εντολή από το κέντρο της Άμεσης Δράσης προς όλους τους σταθμούς για αναζητήσεις. Τότε, ποδηλάτες αστυνομικοί που περιπολούν στον χώρο της έκθεσης, το εντοπίζουν σε ελάχιστα λεπτά και το παραδίδουν στους γονείς του.

Το παραπάνω συμβάν σημειώθηκε πέρυσι και είναι μόνο ένα από τα δεκάδες περιστατικά σχεδόν καθημερινά που καλούνται και αντιμετωπίζουν με επιτυχία οι ποδηλάτες αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι περιπολούν καθημερινά στο ιστορικό – εμπορικό κέντρο της πόλης και έχουν καταφέρει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Το GRTimes.gr με την εκπομπή «Journalista», βρέθηκε μαζί τους και τους ακολούθησε στην απογευματινή τους βάρδια.

Η περιπολία και οι έλεγχοι

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, οι ποδηλάτες αστυνομικοί που ανήκουν στο Γραφείο Εποχούμενων Περιπολιών του Τμήματος Περιπολιών, αφού τσεκάρουν την κατάσταση των οχημάτων τους, ξεκινούν το δρομολόγιό τους από τον ποδηλατόδρομο της Πλατείας Αριστοτέλους. Μόλις λίγα λεπτά αργότερα, χωρίς να απομακρυνθούν πολύ, εντοπίζουν μια ύποπτη παρέα νεαρών να κινούνται πεζοί και τη σταματούν επί τόπου για έλεγχο. «Καλησπέρα, τα έγραφα σας παρακαλώ» λέει αρχικά ο ένας εκ των τριών αστυνομικών, ωστόσο, αντιλαμβανόμενος στη συνέχεια ότι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τα ελληνικά, τους απευθύνεται στην αγγλική γλώσσα.

«Περιπολία» με τους ποδηλάτες αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης, φωτογραφία-1

Ολοκληρώνοντας τον έλεγχο, ξεκινούν να κατηφορίζουν προς την Λεωφόρο Νίκης και στη συνέχεια κατευθύνονται για την Μεγάλου Αλεξάνδρου, από το πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας. Πρόκειται για ένα τυπικό δρομολόγιο που ακολουθούν κατά τη διάρκεια της περιπολίας τους, όπως εξηγεί ο  Αστυνομικός Υποδιευθυντής και Προϊστάμενος στο Τμήμα Περιπολιών, Αχιλλέας Ποτούλης. «Κατά τη διάρκεια αυτής, διενεργούν ελέγχους ύποπτων ατόμων, καθώς και προσαγωγές αυτών σε συντρέχουσες περιπτώσεις. Επιπρόσθετα, εφόσον διαπιστώσουν οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη-αδίκημα, επιλαμβάνονται και διενεργούν συλλήψεις, εφαρμόζοντας πάντοτε τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας», αναφέρει στη συνέχεια.

Μάλιστα, πριν από τρεις εβδομάδες, όπως θα πει αργότερα ο ένας ποδηλάτης αστυνομικός, σημειώθηκε μια επεισοδιακή σύλληψη με αίσιο τέλος και πρωταγωνιστή τον ίδιο. Αναφερόμενος στο χρονικό αυτής, όπως θα ακούσετε να λέει στο βίντεο που ακολουθεί, όλα ξεκίνησαν όταν – όπως στην παραπάνω περίπτωση – σταμάτησαν μαζί με τον συνάδελφό του δύο άτομα, στην Πλατεία Αριστοτέλους. Τότε, αφού διαπίστωσαν ότι ο ένας δεν έφερε μαζί του τα νόμιμα έγραφα, επιχείρησαν να τον προσαγάγουν και να τον μεταφέρουν στο Α.Τ. που βρίσκεται μόλις 100 μέτρα μακριά.

«Αντιληφθήκαμε από τις κινήσεις του ότι ήταν λίγο περίεργος. Ξαφνικά με σπρώχνει, τρέπεται σε φυγή και μπαίνει μέσα στην αγορά. Αυτόματα «καβαλάω» το ποδήλατο και ξεκινάω την καταδίωξη. Ο ίδιος έφυγε μέσα στα στενά, και όπως ήταν αυτονόητο – λόγω του ποδηλάτου – τον έφτασα στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου με Εγνατία. Εκεί, χάρη και στη βοήθεια ενός διανομέα που αντιλήφθηκε το σκηνικό, μπήκε μπροστά του και τον έκλεισε, κατάφερα να του περάσω χειροπέδες, ύστερα από περίπου πέντε λεπτά καταδίωξης» περιγράφει και συμπληρώνει πως το παράδοξο ήταν, όπως αντιλήφθηκαν όταν πλέον τον οδήγησαν στο τμήμα, ότι έφερε μαζί του τα απαραίτητα έγραφα, ωστόσο, ήταν προκλητικός απέναντί τους.

Η εξυπηρέτηση κατοίκων και τουριστών – «Όπλο» η συνεργασία

Οι ποδηλάτες αστυνομικοί, πριν μεταφερθούν στις 26.01.2019 στο Τμήμα Περιπολιών υπηρετούσαν οργανικά στο Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης και εκτελούσαν υπηρεσίες εποχούμενης περιπολίας με ποδήλατα, από τον Σεπτέμβριο του 2015 που ξεκίνησε ο θεσμός της συγκεκριμένης αστυνόμευσης. Ερωτώμενος ο κ. Ποτούλης, για τις αρμοδιότητες των αστυνομικών πέρα από τα περιστατικά που χρειάζεται να επέμβουν άμεσα, διευκρινίζει ότι «πέρα από τα θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος, επιπλέον, δίνουν κατάλληλες οδηγίες και απαραίτητες πληροφορίες τόσο στους πολίτες που επισκέπτονται την πόλη και αφορούν θέματα τουριστικού ενδιαφέροντος όσο και στους μόνιμους κατοίκους».

«Περιπολία» με τους ποδηλάτες αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης, φωτογραφία-2

Ο ίδιος σημειώνει πως, οι πέντε ποδηλάτες αστυνομικοί που στελεχώνουν την υπηρεσία και μοιράζονται σε δύο βάρδιες, συνεργάζονται με τις ομάδες των πεζών περιπολιών όλων των Υπηρεσιών της Γ.Α.Δ.Θ. (Τάξης, ασφάλεια κ.α) που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο της αλληλοσυμπληρωματικής δράσης. Όπως επίσης, με το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος Θεσσαλονίκης, κυρίως επί θεμάτων παρεμπορίου στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.

«Εκτός από τα παραπάνω, η δραστηριότητα των αστυνομικών με ποδήλατα, είναι σημαντική καθώς στους 18 μήνες λειτουργίας έχουν πραγματοποιήσει 4.900 ελέγχους ύποπτων ατόμων, 140 προσαγωγές, 115 συλλήψεις για διάφορα ποινικά αδικήματα όπως για παράβαση του Νόμου περί αλλοδαπών, για παρεμπόριο, περί τελωνειακού κώδικα (λαθραία τσιγάρα) και για κλοπές», συμπληρώνει.

«Περιπολία» με τους ποδηλάτες αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης, φωτογραφία-3

Η εκπαίδευση

Οι αστυνομικοί που στελεχώνουν τη δράση των εποχούμενων περιπολιών με τη χρήση ποδηλάτων, έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα Εμφανούς Αστυνόμευσης με χρήση του συγκεκριμένου οχήματος, από το αρμόδιο Τμήμα Εκπαίδευσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Όπως εξηγεί ο κ. Ποτούλης, «τα γνωστικά αντικείμενα που έχουν εκπαιδευτεί είναι για θέματα τουριστικής αστυνομίας και τουριστικού δικαίου, θέματα προστασίας ζώων συντροφιάς, ελέγχου καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, κώδικα οδικής κυκλοφορίας κ.α. Επίσης, οι ποδηλάτες αστυνομικοί έχουν γνώσεις αγγλικής γλώσσας και γνωρίζουν επαρκώς τα θέματα τουριστικού ενδιαφέροντος».

«Περιπολία» με τους ποδηλάτες αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης, φωτογραφία-4

Η ανταπόκριση των πολιτών

«Η ανταπόκριση και τα μηνύματα των πολιτών είναι θετικά καθότι έχουν αποδεχτεί και «αγκαλιάσει» τον θεσμό της εποχούμενης αστυνόμευσης με ποδήλατα. Από τη μέχρι στιγμής δραστηριοποίηση των περιπολιών, κατά την άποψη της Υπηρεσίας μας, εξάγονται θετικά συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητά του, καθώς έχουν επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, οι αρχικοί στόχοι της άμεσης εξυπηρέτησης επισκεπτών και μόνιμων κατοίκων» αναφέρει ο  Αστυνομικός Υποδιευθυντής και Προϊστάμενος στο Τμήμα Περιπολιών.

«Περιπολία» με τους ποδηλάτες αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης, φωτογραφία-5

«Το αστυνομικό προσωπικό που εκτελεί τα καθήκοντά του, διακρίνεται για τον επαγγελματισμό, την ευγένεια, το ζήλο και την ευσυνειδησία. Έχει τη δυνατότητα να κινείται ευέλικτα και με σχετική ταχύτητα, με αποτέλεσμα να καταφθάνει στα συμβάντα ή περιστατικά γρήγορα, να συνδράμει και να βοηθά τους πολίτες που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα» τονίζει ο κ. Ποτούλης, συμπληρώνοντας πως «καθημερινά υπάρχουν θετικά σχόλια των πολιτών (καταστηματαρχών, κατοίκων, τουριστών) τόσο για την άμεση και αποτελεσματική αστυνόμευση στο ιστορικό – εμπορικό κέντρο της πόλης, όσο και για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας».

πηγή: grtimes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια