Θεσσαλονίκη: Κινηματογραφική αποφοίτηση…με «πρεμιέρα»

Θεσσαλονίκη: Κινηματογραφική αποφοίτηση…με «πρεμιέρα»

Νεανικά χαμόγελα συγκεντρωμένα στα προαύλια σχολείων. Περήφανοι γονείς που λαχταρούν να ακούσουν το όνομα του παιδιού τους. Δάσκαλοι και καθηγητές έτοιμοι να αποχαιρετήσουν την φετινή «φουρνιά» μαθητών. Η αποφοίτηση –ορόσημο για την μετάβαση στην ενήλικη ζωή- άλλαξε «μορφή».

Κρατώντας μπαλόνια και ντυμένοι με το κατάλληλο dress code, οι απόφοιτοι της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής αποχαιρέτησαν -για πάντα- την μαθητική τους θητεία σε κλίμα πρωτοφανών συνθηκών. Η πανδημία του κορωνοϊού έθεσε νέους κανόνες για τη διεξαγωγή των αποφοιτήσεων, προξενώντας αρκετά εμπόδια και απώλειες τόσο για τους μαθητές όσο και για τους αρμόδιους φορείς, καθηγητές, δασκάλους. Η Έλλη Κωνσταντίνου, διευθύντρια του τμήματος Επικοινωνίας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College, μιλάει για την καινοτόμο δράση της ΑΓΣ για την φετινή αποφοίτηση.

«Υπήρξε προφανώς ένας βαθύς προβληματισμός για την αποφοίτηση, για το τι θα γίνει. Δεν είχε κυκλοφορήσει το σχετικό ΦΕΚ, το οποίο στην πορεία επέτρεψε τη πραγματοποίηση των αποφοιτήσεων κάτω από αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας. Έτσι λοιπόν αρχίσαμε να σκεφτόμαστε πως θα πραγματοποιήσουμε μια αποφοίτηση η οποία με κάποιο τρόπο να μπορεί να τους προσφέρει τη χαρά αυτού του σημαντικού γεγονότος» αναφέρει η κα. Κωνσταντίνου.

Προσομοίωση της τελετής

Η απάντηση στον προβληματισμό αυτόν δόθηκε μέσω…διαδικτύου. 80 απόφοιτοι έλαβαν μέρος στην πρώτη ψηφιακή αποφοίτηση με τους γονείς να χειροκροτούν, να συγκινούνται, να αγκαλιάζονται πίσω από τις οθόνες των υπολογιστών. Η διαδικασία είχε ως εξής: 15 μέρες πριν την προβολή της αποφοίτησης, 50 από τους απόφοιτους πραγματοποίησαν την τελετή υπό συνθήκες…κινηματογράφησης. Παρουσιάζονταν, κατέβαιναν τα σκαλιά και κατέληγαν στον αύλειο χώρο όπου θα ήταν όλοι μαζί περιτριγυρισμένοι από κάμερες που συνέλαβαν το γεγονός.

Πρωτόγνωρη εμπειρία που όμως «αν και τα παιδιά δεν πήρανε μαζί τους την ανάμνηση μιας πραγματικής τελετής, πήραν ένα βίντεο που άλλος δεν θα έχει απ’ όλες τις προηγούμενες χρονιές» τόνισε η κα. Κωνσταντίνου. Οι θεατές έλαβαν μάλιστα και προσκλήσεις για την «πρεμιέρα» της αποφοίτησης. «Πήραμε διάφορες ιδέες από το τι συνέβη στο εξωτερικό και τις προσαρμόσαμε σε αυτό που μπορούσε να πραγματοποιηθεί με τις συνθήκες που έχουμε, με τους ανθρώπους που έχουμε και με τα μέσα που έχουμε. Δεν θέλαμε να μπούμε στη λογική ενός livestreaming που θα το έκανε πολύ πιο σύνθετο και δεν υπήρχε και λόγος εφ’ όσον είχαμε την άδεια για να γίνει σε ανοιχτό χώρο η αποφοίτηση» συμπληρώνει.

Η κα. Κωνσταντίνου καταλήγει: «Ήταν θέμα δίκης μας απόφασης το γεγονός ότι δεν μπορούμε να καλέσουμε ένα πλήθος κόσμου από όλη την Ελλάδα να μετακινηθεί και να έρθει προς τα εδώ με όλους αυτούς τους κίνδυνους που ενέχει όλη η διαδικασία, θα ήταν αρκετά ανεύθυνο από τη πλευρά μας. Επιπλέον, η γεωγραφική διασπορά των νέων είναι ένας ακόμη λόγος που πήραμε αυτή την απόφαση».

αποφοιτηση-αγσ
αποφοιτηση-αγσ
αποφοιτηση-αγσ-ιεκ
αποφοιτηση-αγσ-ιεκ

Από την αποφοίτηση…στην ορκωμοσία

Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και για την πρώτη αποφοίτηση του νεοσύστατου ΙΕΚ της σχολής από την οποία αποφοίτησαν 50 νέοι. Τι οδηγίες έχουν δοθεί όμως για τα πανεπιστήμια της χώρας;

Με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και μετά από δημοσίευση ΦΕΚ, δίνεται η δυνατότητα για δια ζώσης ορκωμοσίες με τη συμμετοχή όσων ορκίζονται, των μελών ΔΕΠ του κάθε τμήματος και μέχρι δυο άτομα, συγγενείς του κάθε ορκιζόμενου/-ης σε ανοιχτό χώρο.

Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, υπογραμμίζει, σχετικά με τον τρόπο εξαγωγής των ορκωμοσιών ότι «σε κάθε περίπτωση, ως ΑΠΘ, το συζητήσαμε με τους κοσμήτορες. Οι περισσότερες από τις εξεταστικές των τμημάτων τελειώνουν περί τα τέλη Ιουλίου, που σημαίνει ότι οι ορκωμοσίες θα γίνουν αρχές-μέσα Αυγούστου, που το καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο να πραγματοποιηθούν τότε.

Επειδή οι κοσμήτορες θεώρησαν ότι είναι δύσκολο να εφαρμοσθεί στην πράξη μια τέτοια διαδικασία -και για τον αριθμό ατόμων που θα συγκεντρωθούν – η όλη διαδικασία θα συνεχίσει ως είχε μέχρι τώρα. Αυτός δηλαδή ο οποίος ολοκληρώνει τις σπουδές του, μπορεί να παραλάβει το αντίγραφο πτυχίου χωρίς τη διαδικασία της ορκωμοσίας. Ουσιαστικά περνάει από τη γραμματεία του τμήματός του και λαμβάνει το αντίγραφο. Δίνεται και η δυνατότητα, αν επιθυμεί να συμμετέχει στην ορκωμοσία που θα πραγματοποιηθεί όταν ξεκινήσουν κανονικά και παραδοσιακά οι διαδικασίες».

Δεν είναι λίγοι όμως οι φοιτητές που θέλουν, παρά την αναβολή της τυπικής διαδικασίας των ορκωμοσιών, να αποθανατίσουν στο φωτογραφικό φακό τη στιγμή-σημείο αναφοράς για την ολοκλήρωση των σπουδών. Και αυτή η στιγμή δεν είναι άλλη παρά την φωτογραφία έξω στον προαύλειο χώρο της αίθουσας τελετών του ΑΠΘ, μπροστά από το άγαλμα του Αριστοτέλη. Που όπως αναφέρει ο πρύτανης, ο κάθε απόφοιτος μπορεί να παρευρεθεί και να βγάλει φωτογραφίες με τη παρέα του, τους συγγενείς και φίλους.

Δείτε παρακάτω βίντεο από την αποφοίτηση των μαθητών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

πηγή: grtimes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια