Προβληματισμοί και παρατηρήσεις για τη νέα μορφή της Καλαποθάκη

Προβληματισμοί και παρατηρήσεις για τη νέα μορφή της Καλαποθάκη

H διαμόρφωση του πεζόδρομου της Καλαποθάκη από ιδιώτη περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Εξήντα οκτώ θέματα περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της αυριανής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Η συνεδρίαση θα γίνει εκ νέου μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω κορωνοϊού, αν και φαντάζει κάπως παράταιρο, την ώρα που στα μπιτς μπαρ και στις παραλίες επικρατεί πανζουρλισμός, εδώ (όπως και σε άλλα βεβαίως δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια), να συσκέπτονται εξ αποστάσεως.

Όμως αλλού θέλω να σταθώ, όσον αφορά την εν λόγω συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, μου κέντρισε την προσοχή το θέμα Νο 10 το οποίο αφορά τη διαμόρφωση του πεζόδρομου της Καλαποθάκη από ιδιώτη. Ναι, πράγματι, το έργο το έχει σχεδιάσει ιδιώτης και θα το κατασκευάσει με δικά του έξοδα και το δημοτικό συμβούλιο καλείται απλώς να εγκρίνει την πρόταση του ιδιώτη.  

Πρόκειται για τον επιχειρηματία ο οποίος είχε ζητήσει πριν από περίπου τεσσεράμισι χρόνια να ανασταλεί η λειτουργία του πεζόδρομου της Καλαποθάκη, στο τμήμα από την οδό Βενιζέλου έως την οδό Κομνηνών, προκειμένου να μπορούν να εισέρχονται σε αυτόν βαρέα οχήματα, για την κατασκευή ξενοδοχείου, στον αρ. 7-9. Η τότε διοίκηση Μπουτάρη είχε δώσει το ok υπό την προϋπόθεση ότι μόλις τελειώσει το έργο (είχε δοθεί προθεσμία δύο ετών, αλλά υπερδιπλασιάστηκε) ο επιχειρηματίας θα αποκαταστήσει τον πεζόδρομο, ιδίοις εξόδοις.

Διάβασα προσεκτικά το σχέδιο απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, όπως και την συνοδευτική τεχνική έκθεση του ιδιώτη, μαζί και με τα σχέδια του συνεργάτη του, μηχανικού. Το πρώτο πράγμα που παρατήρησα είναι ότι με την προτεινόμενη παρέμβαση ο πεζόδρομος μετατρέπεται ουσιαστικά σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης “με την προτεινόμενη διαμόρφωση εξασφαλίζεται η πρόσβαση οχημάτων στον υπάρχοντα υπόγειο αλλά και στον ισόγειο χώρο στάθμευσης της οικοδομής στην διεύθυνση Καλαποθάκη 7-9”, δηλαδή του νεόδμητου ξενοδοχείου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καθ' όλο το 24ωρο και από τις δύο πλευρές του υποτιθέμενου πεζόδρομου θα διέρχονται οχήματα σχετιζόμενα με το ξενοδοχείο (ΙΧ, ταξί, μικρά λεωφορεία, οχήματα τροφοδοσίας κ.ο.κ.). Θα μπορούν, ωστόσο, να διέρχονται και οποιαδήποτε άλλα οχήματα καθώς η διέλευση θα είναι ελεύθερη. Συνεπώς, καίτοι τυπικά η Καλαποθάκη, σε εκείνο το τμήμα της, παραμένει υπό το προηγούμενο καθεστώς, ουσιαστικά μετατρέπεται ντε φάκτο σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.

Το δεύτερο που μου έκανε εντύπωση είναι η χάραξη του ελεύθερου διαδρόμου, πλάτους 3,5 μέτρων για την ανεμπόδιστη διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστική κ.λπ.). Στο μεγαλύτερο μέρος του δρόμου, ο διάδρομος αυτός είναι οριοθετημένος ακριβώς στο κέντρο, σε εκατέρωθεν απόσταση 2,75 μέτρων από τις οικοδομικές γραμμές. Όμως σε ένα συγκεκριμένο σημείο εκτρέπεται προς το βόρειο τμήμα, υπερδιπλασιάζοντας, από τα 2,75, στα 5,5 μέτρα τον ζωτικό χώρο, σε ένα πλάτος του δρόμου περίπου 20 μέτρων.

Η εξήγηση που δίνεται, και από την πλευρά του δήμου, είναι ότι, αυτό έγινε προκειμένου να διευκολυνθεί το υπαίθριο πάρκινγκ του ξενοδοχείου. Ωστόσο, το γεγονός ότι αυτή η... ευρυχωρία γίνεται έμπροσθεν ακριβώς από γνωστό bar restaurant, δίνοντάς του τη δυνατότητα ανάπτυξης πολύ περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από επιχειρηματίες οι οποίοι διαθέτουν επίσης καταστήματα εστίασης στον ίδιο δρόμο. Δηλαδή κάποια καταστήματα θα έχουν ζωτικό χώρο πλάτους 2,75 μέτρων ενώ το συγκεκριμένο, θα διαθέτει διπλάσιο.

Η τελευταία παρατήρηση αφορά το πράσινο. Αν διάβασα σωστά τα υποβληθέντα σχέδια, το πράσινο θα είναι μάλλον προστατευόμενο είδος, σε σχέση με ό,τι ξέραμε έως και πριν από τεσσεράμισι χρόνια. Μακάρι να τα διάβασα λάθος, αλλά, ας αναμένουμε καλύτερα το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό θα το δούμε προς το τέλος του χρόνου καθώς οι εργασίες προγραμματίζονται να ξεκινήσουν την 1η Νοεμβρίου με χρόνο περαίωσης τους δύο μήνες.

Δείτε αναλυτικά το πλήρες διάγραμμα στη Γκάλερι.

cmUDU6A24hlUQiV16Bnk.jpg
cmUDU6A24hlUQiV16Bnk.jpg

Καλαποθάκη

πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια