Μοντέλο Υμηττού για τη διάσωση του Σέιχ Σου - Καταστράφηκαν πάνω από 70.000 πεύκα

Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την ίδρυση του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) ο οποίος δημιουργήθηκε με αφορμή τις αντιδράσεις 11 Δήμων σε επιμέρους σχεδιασμούς χάραξης κατασκευής της Αττικής Οδού-χωρίςπροηγούμενη γνωμοδότησή τους- και είκοσι χρόνια μετά την περαιτέρω αναβάθμιση του φορέα από τον μακροβιότερο πρόεδρό του (2003-2015), τον σημερινό υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να αποκτήσει το δικό της Σύνδεσμο για να προστατέψει τον μεγαλύτερο πνεύμονα της πόλης, το Σέιχ Σου, που απειλείται-ανοιχτά- από το φλοιοφάγο σκαθάρι.

Τρεις δήμοι, Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών, Πυλαίας-Χορτιάτη, καταθέτουν την προσεχή Τρίτη 30 Ιουνίου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόταση ίδρυσης Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Σέιχ Σου σε μια περίοδο εξελίσσεται η σοβαρότερη περιβαλλοντική καταστροφή που βιώνει η περιοχή της Θεσσαλονίκης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1997, η οποία είχε αποτεφρώσει 16.600 στρέμματα δασικής έκτασης και είχε στερήσει για χρόνια από την πόλη και τους κατοίκους, τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας. Είκοσι δύο χρονιά μετά κι ενώ η λειτουργία του δάσους έχει αποκατασταθεί πλήρως στις καμένες εκτάσεις, το φλοιοφάγο σκαθάρι απειλεί εδώ και 4 χρόνια το σύνολο του Σέιχ Σου προσβάλλοντας μια έκταση 3500 στρεμμάτων, στην οποία έχει κριθεί αναγκαίο να κοπούν περισσότερα από 70.000 πεύκα.

Την προσεχή Τρίτη ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης Σωκράτης Δημητριάδης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση για το θέμα με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, καταθέτοντας και επίσημα την πρόταση των τριών δήμων της Θεσσαλονίκης. Στόχος του Συνδέσμου θα είναι η προστασία του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου από φυσικές και ανθρωπογενείς αιτίες, η περιβαλλοντική - αισθητική αναβάθμιση του και η ευαισθητοποίηση των πολιτών.

«Η προστασία του περιαστικού δάσους Σέιχ Σου, του βασικού πνεύμονα της πόλης μας θα πρέπει να αποτελεί ύψιστη  προτεραιότητα. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από  ένα ολιστικό και οργανωμένο σχέδιο προστασίας και ανάπτυξης και μόνο μέσα από την ενεργή συμμετοχή όλων και περισσότερων συμπολιτών μας» δήλωσε μεταξύ άλλων στο ethnos.gr  ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης. 

Οι αρμοδιότητες του Συνδέσμου 

Μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμος θα εκτελεί έργα και εργασίες προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης κυρίως στη ζώνη μίξης των δασικών εκτάσεων με τον οικιστικό ιστό για λόγους αντιπυρικής προστασίας των πολεοδομικών συγκροτημάτων ενώ θα συμβάλλει και στη συντήρηση και καθαρισμό του δασικού οδικού δικτύου. Στις αρμοδιότητες του Συνδέσμου θα είναι η απομάκρυνση ξερών χόρτων, σκουπιδιών και κάθε εύφλεκτης ύλης, η συντήρηση των υφιστάμενων συστημάτων πυρόσβεσης και πυροφυλακίων και η τοποθέτηση νέων συστημάτων πυρόσβεσης (πχ. δικτύου εκτόξευσης νερού με πυργίσκους). Παράλληλα, θα πραγματοποιεί εθελοντικές αναδασώσεις και στοχευμένες φυτεύσεις, εκπαιδεύσεις και σεμινάρια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε σχολεία και συλλόγους. 

Πως θα λειτουργεί-Η χρηματοδότηση

Σύμφωνα με το σχεδιασμό των τριών δήμων της Θεσσαλονίκης ο  Σύνδεσμος θα είναι ΝΠΔΔ,  θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Νόμου για τους ΟΤΑ και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, που θα αποτελείται από εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους ή Δημάρχους, εκπροσώπους με πληθυσμιακή αναλογία των τριών Δήμων Μελών.

Η χρηματοδότηση των έργων και των δράσεων του Συνδέσμου θα εξασφαλισθεί μέσω της  ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης) από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των  Δήμων. Η χρηματοδότηση αυτή θα είναι επιπλέον αυτής  που διατίθεται μέσω της αντίστοιχης ΣΑΤΑ για την πυροπροστασία των Δήμων. Πρόκειται για μια διαδικασία που ήδη εφαρμόζεται για την προστασία και ανάπλαση των δασώνΥμηττού και Πεντέλης όπου από το 1992 έχουν ιδρυθεί οι ανάλογοι Σύνδεσμοι με βασικό  επιχειρησιακό τους βραχίονα τις Εθελοντικές Ομάδες που είναι εγγεγραμμένες  στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. 

Σύμφωνα με τους δήμους Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών και Πυλαίας-Χορτιάτη οι πόροι αυτοί είναι απαραίτητοι «τόσο για να εξασφαλίζεται ότι οι εθελοντές έχουν τα μέσα να επιτελούν ορθά και με ασφάλεια το έργο τους, όσο και για να παύσει η στρεβλή κατάσταση κατά την οποία οι άνθρωποι που προσφέρουν εθελοντικό έργο, καλούνται παράλληλα να το υποστηρίζουν με δικούς τους οικονομικούς πόρους».

Μεταξύ άλλων μέσω της χρηματοδότησης θα καλύπτονται η προμήθεια και συντήρηση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού οχημάτων, μηχανολογικού και πυροσβεστικού εξοπλισμού και εποπτικών μέσων, έξοδα κίνησης οχημάτων, αναλώσιμων λειτουργίας και παγίων εξόδων λειτουργίας επιχειρησιακής βάσης. «Η ίδρυση και  λειτουργία του Συνδέσμου θα καλύψει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών αυτών αφού θα εξασφαλίσει πρόσθετους οικονομικούς πόρους και θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ουσιαστική  αναβάθμιση  του Εθελοντισμού σε θέματα Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλονίκη» συμπλήρωσε ο κ. Δημητριάδης. 

Ανυπολόγιστη η ζημιά στο Σέιχ Σου 

Η εκκαθαριστική επιχείρηση με ξύλευση κι απομάκρυνση των ξεραμένων δέντρων από συνεργεία υλοτόμων, που ξεκίνησε πέρυσι τον Μάιο, δεν στάθηκε μέχρι τώρα ικανή να ανακόψει τη βλαπτική πορεία μετάδοσης του φλοιοφάγου εντόμου. Η ζημιά που έχει προκαλέσει το φλοιοφάγο είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί στο δάσος της Θεσσαλονίκης. Η περυσινή εκτίμηση που έβαλε στο δάσος τα συνεργεία των υλοτόμων για να αφαιρέσουν τα προσβεβλημένα δέντρα και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα  έκανε λόγο για προσβεβλημένες περιοχές σε μια έκταση 3.500 στρεμμάτων, στην οποία έπρεπε να κοπούν περισσότερα από 70.000 πεύκα.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενισχύοντας τις προσπάθειες για τον καθαρισμό, διέθεσε ποσό 500.000 ευρώ, το οποίο, όπως ανέφερε, πρόσφατα, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης δρ Ιωάννης Σάββας, έχει εξαντληθεί χωρίς να καλύψει το σύνολο των απαιτούμενων εργασιών. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι χωρίς δαπάνη του Δημοσίου, εγκρίθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν μέχρι τον ερχόμενο μήνα οι υλοτομικές εργασίες σε 10 τμήματα του δάσους, τα οποία δεν είχαν καεί το 1997 και σήμερα συνεχίζουν να εργάζονται 35 δασεργάτες. Οι εργασίες θα συνεχισθούν για έναν ακόμα χρόνο τουλάχιστον, ενώ ήδη έχει κινηθεί η ίδια διαδικασία για ακόμη τρία τμήματα του δάσους. Νεότερες εκτιμήσεις πάντως αυξάνουν την έκταση των προσβεβλημένων σημείων εντός 10.000 στρεμμάτων, έκταση που αποτελεί περίπου το 1/3 του περιαστικού πράσινου πνεύμονα.

Πηγή: ethnos.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Διάφορα
Ισχυρή καταιγίδα έπληξε τα μεσάνυχτα την περιοχή της Θεσσαλονίκης, ειδικότερα περιοχές εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος. Πυροσβεστική και Αστυνομία ήταν επί ποδός, ενώ αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια τεσσάρων ατόμων η οποία εγκλωβίστηκαν με το όχημα τους λόγω της υψηλής στάθμης των υδάτων στην περιοχή της Λίμνης Βόβλης. Άμεσα στήθηκε επιχείρηση και τρεις πυροσβέστες με ένα όχημα κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τα τέσσερα άτομα και να τα μεταφέρουν σε ασφαλές...
Κοινωνία
Σε καραντίνα οκτώ άτομα που διέμεναν στον ίδιο θάλαμο Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ένας νεαρός στρατιώτης, ο οποίος υπηρετεί σε χωριό της Αλεξανδρούπολης. Ο 19χρονος οποίος βρισκόταν σε άδεια ορκωμοσίας διαγνώστηκε θετικός στο ιό και νοσηλεύεται στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα οκτώ άτομα που διέμεναν στον ίδιο θάλαμο με τον 19χρονο και στα οποία δόθηκε άδεια ορκωμοσίας, μπήκαν σε καραντίνα και πρόκειται ν...
Διάφορα
Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 25 έως 31 βαθμούς Βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά, εξαιρουμένης της Θράκης, αναμένονται την Κυριακή 5 Ιουλίου. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Άνεμοι έως 7 μποφόρ ανοικτά του Θερμαϊκού. Πιο αναλυτικά, βροχές και καταιγίδες αναμένονται έως το πρωί στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία ενώ στη τα φαινόμενα θα επεκταθούν στο Ιόνιο και σε όλα τα ηπειρωτικά, με εξαίρεση τη Θράκη. Πιθανότητα χαλαζοπτώσ...
Διάφορα
Διακοπή της ηλεκτροδότησης είναι προγραμματισμένη για σήμερα σε περιοχή της Θεσσαλονίκης. Χωρίς ρεύμα θα μείνει από τις 09:00 μέχρι τις 11:00 περιοχή της Ευκαρπίας και συγκεκριμένα πίσω από το ΤΙΤΑΝ οι: ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ, ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΟΕ, ΑΜΑΞΟΤΕΧΝΙΚΗ, ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΟΤΑ, ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΟΤΑ, ΒΑΛΔΟΠΟΥΛΟΣ & COSMOTE. πηγή: ΔΕΔΔΗΕ
Υγεία
Η Αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, πραγματοποιεί για τέταρτη συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη την καθιερωμένη πλέον διήμερη ενημερωτική εκδήλωση για την προστασία από τα κουνούπια, σε συνεργασία με τον ανάδοχο του επίγειου έργου καταπολέμησης κουνουπιών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Ιουλίου και την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020 στην...
Διάφορα
Διακοπές στην ηλεκτροδότηση στην περιοχή της Ευκαρπίας, πίσω από το ΤΙΤΑΝ στον δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης έχουν προγραμματιστεί για αύριο Κυριακή.  Οι διακοπές θα σημειωθούν από τις 9 το πρωί έως τις 11, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο ΔΕΔΔΗΕ.  Πηγή: makthes.gr
Πολιτισμός
Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλ...
Πολιτισμός
Με… αντισηπτικά, σημάδια στο έδαφος για να τηρούνται οι αποστάσεις και ηλεκτρονικά εισιτήρια προκειμένου να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των επισκεπτών και ο συνωστισμός θα πραγματοποιηθεί η 85η ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «Βεράντα Αριστοτέλους» του Radio North 98 Fm ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε., Κυριάκος Ποζρικίδης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο αριθμός των επισκεπτών της 85ης ΔΕΘ θα ανέλθει σε 100.000, ενώ ο αριθμός των εκθετώ...
Πολιτισμός
Σε Μνημόνιο Συνεργασίας προχώρησαν η Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ), Βούλα Πατουλίδου και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ/EKETA) Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης. Το ΙΜΕΤ αποτελεί έναν διεθνώς αναγνωρισμένο και καταξιωμένο φορέα έρευνας στον τομέα της Βιώσιμης Κινητικότητας και των Νέων Τεχνολογιών -που έχει εντάξει στα αντικείμενα έρευνάς το...