Χαλκιδική: Μουδιασμένοι οι επιχειρηματίες της εστίασης - Με μειωμένο προσωπικό εστιατόρια και μπαράκια

Με αποστάσεις, αντισηπτικά στα τραπέζια, μάσκες ή ασπίδες προσώπου στους υπαλλήλους, αλάτι και πιπέρι μίας χρήσεως, χάρτινα τραπεζομάντηλα και υποτονική κίνηση «έσπασε» το προσωρινό λουκέτο που επέβαλε ο κορωνοϊός, στον κλάδο της εστίασης στη Χαλκιδική.Ιδιοκτήτες γνωστών εστιατορίων και cocktail bars στην περιοχή, είναι απογοητευμένοι μετά το πέρας της πρώτης εβδομάδας από το άνοιγμα των επιχειρήσεων τους και ορισμένοι από αυτούς κάνουν λόγο για «μια 100% χαμένη χρονιά».

Η προσέλευση του κόσμου στη Χαλκιδική δε θυμίζει σε τίποτα τα ένδοξα καλοκαίρια, τότε που η απόλαυση, τα πολυήμερα parties με άφθονο αλκοόλ και ο συνωστισμός ήταν καθημερινότητα. Η μετακίνηση των τουριστών από άλλα κράτη δεν είναι ακόμη ελεύθερη, καθώς προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα διαφύλαξης της δημόσιας υγείας. 

BHMATA.jpg
BHMATA.jpg

Η προσαρμογή χαρακτηρίζεται σχετικά εύκολη στην περιοχή, ωστόσο τα ταμεία των επιχειρήσεων δε φάνηκε να γεμίζουν την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας τους. Μερικοί επιχειρηματίες της περιοχής αναγκάστηκαν να απολύσουν ορισμένους υπαλλήλους, αλλά δηλώνουν πως σε περίπτωση που «ανοίξει» η δουλειά θα γίνει άμεσα η πρόσληψή τους. Άλλοι πάλι επιλέγουν τη λίγο δυσκολότερη οδό. «Εγώ δουλεύω με 20 άτομα και δεν έχω απολύσει κανέναν. Τηρούνται όλα τα μέτρα. Θα είναι τεράστιο πλήγμα η καθυστέρηση των τουριστών. Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες: η χρονιά είχε καταστραφεί και δε γίνεται σε δύο μήνες, όση δουλειά και να έχεις, να καλύψεις όλη τη σεζόν», τόνισε o ιδιοκτήτης του εστιατορίου θαλασσινών «Μαρίνα», στη Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής, Κωνσταντίνος Κανακάρης

Την ίδια στιγμή, στα «5 βήματα στην Άμμο», στη Συκιά Σιθωνίας, από τα 10 άτομα που εργάζονταν εκεί, σήμερα οι πελάτες εξυπηρετούνται μόλις από τρεις εργαζόμενους.

«Από 10 άτομα τώρα έχω 2-3. Αν ανοίξει η δουλειά θα τους προλάβω», δήλωσε ο Ιωακείμ Ντέμπλας, ιδιοκτήτης του μαγαζιού και πρόσθεσε: «Θα ήταν καλύτερο για μία χρονιά να μην ανοίγαμε για να ήμασταν πιο ασφάλειες. Όταν βάζεις κάποιον χωρίς έλεγχο δεν μπορείς να ξέρεις τι θα συμβεί».

Πέρα από τις αποστάσεις και τα αντισηπτικά, όπως αναφέρει ο ίδιος, χρειάστηκε να γίνουν και άλλες αλλαγές, όπως, για παράδειγμα, να αντικατασταθεί το αλάτι και το πιπέρι στα τραπέζια της επιχείρησης με τα αντίστοιχα μιας χρήσεως.

AMMOS.jpg
AMMOS.jpg

Ο περιορισμός του προσωπικού, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι μονόδρομος και για τον Νίκο Ηλιάδη, ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Ψαράς», στο Πόρτο Κουφό. «Πέρυσι είχα 14 άτομα φέτος έχω 6-7» είπε και τόνισε την ανάγκη να γίνονται έλεγχοι ώστε να μη δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ όσων είναι τυπικοί και όσων δεν τηρούν τα μέτρα. «Προσπαθήσαμε να τηρήσουμε τα μέτρα, ότι ακούσαμε από την τηλεόραση και διαβάσαμε στο internet. Έχουμε αγοράσει αντισηπτικά μαντηλάκια, έχουμε βάλει αντισηπτικό και στις τουαλέτες. Εμείς τηρούμε όλα τα μέτρα αλλά τα υπόλοιπα μαγαζιά δεν τα τηρούν κι αν δεν τα τηρούν δε θα τηρήσω και εγώ», ξεκαθάρισε.

Ευτυχώς για τον καταναλωτή, οι τιμές σε ταβέρνες και εστιατόρια στη Χαλκιδική δε φαίνεται να παίρνουν την αύξουσα, μιας και σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, προτεραιότητά τους είναι να προσελκύσουν τους πελάτες τους.

Μάλιστα, η επιχείρηση του κ. Κανακάρη, είναι μία από αυτές μου έκανε μειώσεις στο τιμοκατάλογό της. «Έχουμε μειώσει τις τιμές για να προσελκύσουμε τους καταναλωτές και βασιζόμαστε στους Έλληνες τουρίστες. Η κυβέρνηση βάζει πλάτες παντού δεν είναι τραγικά τα μέτρα. Το θέμα είναι πώς θα καταναλώσει ο Έλληνας. Αν θα στρώσει ο καιρός κάτι μπορεί να γίνει μέχρι και τον Αύγουστο, αλλά δε γίνεται με δύο μήνες να καλύψεις τους υπόλοιπους. Πας για λιγότερη ζημιά και όχι για κέρδος», είπε.

ESTIASI.jpg
ESTIASI.jpg

Στα ίδια επίπεδα με το 2019 παραμένουν οι τιμές και στα «5 βήματα στην άμμο», παρόλο που ο κ. Ντέμπλας σημείωσε ότι αν δεν αυξηθεί η κίνηση στο μαγαζί του μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, είναι αναπόφευκτο το λουκέτο.

«Έχω κρατήσει τις ίδιες τιμές αλλά αν δω ότι δεν υπάρχει κίνηση ίσως κλείσω μέσα στο καλοκαίρι», ανέφερε.

Όμως, αύξηση στο κουβέρ της τάξεως 30%-40% βλέπουν ήδη από την περασμένη Δευτέρα, οι πελάτες στον «Ψαρά».

«Έχω αυξήσει στο 30%-40% την τιμή στο κουβέρ γιατί τα αντισηπτικά κοστίζουν. Ήταν χάλια την πρώτη βδομάδα, δε βγάλαμε ούτε τα λειτουργικά έξοδα αλλά δεν μπορείς να μείνεις και κλειστός. Μας στοίχισε που δε μας άνοιξαν το Σαββατοκύριακο», τόνισε ο κ. Ηλιάδης.

PSARAS.jpg
PSARAS.jpg

Σε ότι αφορά τη μοιρασιά της πίτας, οι επιχειρηματίες ποντάρουν τον Έλληνα και ήταν κάτι το οποίο συνέβαινε κάθε χρόνια. Τη φετινή, πολύ ιδιαίτερη σεζόν, το ποσοστό στήριξης στους Έλληνες τουρίστες είναι μεγαλύτερο.

«Ποντάρουμε στον Έλληνα και στους βαλκάνιους. Οι περισσότεροι πελάτες είναι Έλληνες. Φέτος, ποντάρουμε στο 90% στους Έλληνες τουρίστες. Τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν στο 70%, με το υπόλοιπο 30% να αφορά στη στήριξη στους ξένους», τόνισε ο κ. Ηλιάδης.

Με…καθυστέρηση τα openings στα cocktail bars σε Νικήτη και Καλλιθέα Χαλκιδικής

Μπορεί να πέρασε ήδη σχεδόν μια εβδομάδα από την μέρα που άνοιξε ο κλάδος της εστίασης, ωστόσο τα cocktail bars στη Χαλκιδική καθυστέρησαν να υποδεχτούν τους πελάτες τους.

Το Barcarolla στη Νικήτη, είναι ένα από αυτά τα μαγαζιά και προγραμμάτισε το opening του για την ερχόμενη Παρασκευή 5 Ιουνίου, τηρώντας όλα τα μέτρα που προβλέπονται προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.

«Θα λάβουμε όλα τα μέτρα για το άνοιγμα του καταστήματος. Θα μπούνε πιο αραιά τα τραπεζοκαθίσματα, θα μπουν αντισηπτικά σε εξωτερικούς χώρους και πριν τις τουαλέτες και το προσωπικό θα κάνει ένα σεμινάριο για το πώς θα πρέπει να προσέχει την υγιεινή», αναφέρει  ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Βασίλης Πετρίδης.

SPITAKI.jpg
SPITAKI.jpg

Μόλις χθες, Παρασκευή, έκανε ένα διαφορετικό opening σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, το Spitaki Coctail Bar στην Καλλιθέα της Χαλκιδικής. Όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης του, Γιάννης Κέδες: «έχουμε βάλει στην είσοδο του μαγαζιού αντισηπτικό και στις τουαλέτες, που είχε ούτως ή άλλως, εμείς το χρησιμοποιούσαμε από πάντα. Θέλουμε ο πελάτης να νιώθει τα χέρια του ότι είναι τελείως καθαρά, είναι θέμα ψυχολογίας», είπε.

Δυστυχώς το Barcarolla, τη φετινή σεζόν, θα δουλέψει με μειωμένο προσωπικό, λόγω της κατάσταση που έφερε ο κορωνοϊός στην εστίαση αλλά και την κοινωνία γενικότερα.

«Ξεκινάμε με λιγότερα άτομα και βλέπουμε στην πορεία πώς θα κυλήσει. Δε θα είναι τραγωδία η φετινή σεζόν, θα εξελιχθεί κάπως καλά και δεν θα είναι καταστροφική η εξέλιξη», τόνισε ο κ. Πετρίδης.

Αντίθετα, στην επιχείρησή του, ο κ. Κέδες επέλεξε να μοιράσει το προσωπικό μεταξύ των δύο επιχειρήσεων που διαθέτει σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

«Δεν απέλυσα κανέναν αλλά πήρα τους μισούς από την επιχείρησή μου στη Θεσσαλονίκη και τους έφερα εδώ στη Χαλκιδική. Διατήρησα τον αριθμό του προσωπικού μου χωρίς να πάρουμε κάποια βοήθεια από το κράτος από επιλογή. Είχαμε κάνει μία πρόβλεψη και ήμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κρίση», τόνισε ο ίδιος. Όσοι για τις τιμές; Αναμένεται μια "μικρή και φυσιολογική αύξηση". «Κατά 90% δουλεύουμε με Έλληνες, πάντα δουλεύω με Έλληνες. Φέτος θα βουλιάξει η Χαλκιδική, θα πάει πολύ καλά γιατί όλοι οι Θεσσαλονικείς θα έρθουν εδώ. Είναι ο πιο κοντινός προορισμός, όχι ο πιο φθηνός», είπε δίνοντας έναν τόνο αισιοδοξίας στη Χαλκιδική που παρακολουθεί μουδιασμένη την τουριστική σεζόν να ανοίγει δειλά δειλά.

πηγή: thestival.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Υγεία
Η καθιστική καθημερινή ζωή μας και οι αγχωτικοί ρυθμοί της δουλειάς, σε συνδυασμό με το αλκοόλ και τα ζαχαρώδη snacks, διευκολύνουν τη δημιουργία του κοιλιακού λίπους που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία. Επιπλέον, μας κάνει να νοιώθουμε άβολα και μπορεί να μειώσει την αυτοεκτίμησή μας. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την απώλεια αυτού του λίπους. Το αδυνάτισμα απαιτεί πάντα κάποια προσπάθεια, δέσμευση και επιμονή. Η επιτυχής υιοθέτηση ορισμέν...
Πολιτική
Τη θέση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί αυστηρούς όρους, που θα παραπέμπουν σε μνημόνια και τρόικα, σχετικά με το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας εκφράζει σε συνέντευξη του στους Financial Times o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών – μελών για το πακέτο βοήθειας, αρχής γενομένης από την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός, σημειώνει χα...
Πολιτισμός
Στην «καρδιά» του campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μερικά μέτρα κάτω από τη γη, ο χρόνος δεν προσδιορίζεται από περιοδικά φυσικά φαινόμενα, αλλά μετράται με τις αισθήσεις. Η μυρωδιά που διαχέεται σε έναν χώρο 1.300 τετραγωνικών μέτρων, στο δεύτερο υπόγειο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, διεγείρει την περιέργεια: Είναι το άρωμα των παλαιών βιβλίων; Είναι μια ... ευχάριστη εκδοχή της κλεισούρας; «Ω, ώστε έτσι μυρίζει η ιστορία!», είναι η αναπά...
Διάφορα
Εντονη κακοκαιρία πλήττει από χθες τη Βόρεια Ελλάδα, με την Πτολεμαΐδα να ντύνεται στα… λευκά Ιούλη μήνα! Οπως φαίνεται στις εικόνες του kozan.gr, η χαλαζόπτωση στην Πτολεμαΐδα ήταν τόσο έντονη, που η πόλη κυριολεκτικά άσπρισε. Οι αυλές των σπιτιών στο Δροσερό Εορδαίας έχουν καλυφθεί από το χαλάζι ενώ καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν και στην Ολυμπιάδα. Δείτε το βίντεο και τις εικόνες του kozan.gr: Πηγή : thes.gr
Οικονομία
Τα χειρότερα σενάρια φαίνεται να επιβεβαιώνονται για τον τουρισμό της Χαλκιδικής, εφόσον η «βουτιά» στον τζίρο είναι δραματική μέχρι στιγμής και στα καταστήματα αλλά και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, σύμφωνα με έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. Η έρευνα που έγινε για τις ανάγκες του επιμελητηρίου, φέρνει στην επιφάνεια το μέγεθος του προβλήματος στον τουρισμό, σε μια περιοχή που παραδοσιακά ήταν μια «τουριστική ατμομηχανή». Όπ...
Υγεία
Ιάματα της φύσης μέσα σε ένα μοναδικής ομορφιάς περιβάλλον Τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας, με αναβαθμισμένες κτιριακές υποδομές και παρεχόμενες υπηρεσίες, ξεκίνησε την 1η Ιουλίου η λειτουργία του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων του δήμου Καβάλας, με μια μικρή καθυστέρηση σε σχέση με άλλες χρονιές, εξαιτίας των απαγορευτικών μέτρων λόγω κορονοϊού. Πλέον, ωστόσο, το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων -επίσημα αναγνωρισμένο μέλος του Συνδέσμου Ιαματικών Π...
Περιστατικά
Μετά από μια δύσκολη επιχείρηση που διήρκεσε πάνω από 3 ώρες, οι πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της Ελληνικής Αστυνομίας εξουδετέρωσαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, που τοποθέτησαν τα ξημερώματα άγνωστοι σε ΑΤΜ στη Νικήτη, επί της επαρχιακής οδού Σιθωνίας. Η κυκλοφορία σταδιακά αποκαθίσταται, καθώς από τη 1 το μεσημέρι η αστυνομία είχε κλείσει την επαρχιακή οδό Μουδανιών - Νικήτης, λίγο έξω από τον οικισμό, 500 μέτρα από τα φανά...
Διάφορα
Τα βιβλία τον συντροφεύουν από πολύ μικρή ηλικία και κάθε φορά που τελειώνει ένα απ’ αυτά κάνει μια μικρή περίληψη -εν είδει ενός άτυπου ημερολογίου ανάγνωσης- δοκιμάζοντας τις συγγραφικές του ικανότητες (και δη στην αγγλική αφού είναι μαθητής αγγλικού σχολείου). Γι’ αυτό και στο άκουσμα του παγκόσμιου διαγωνισμού ποίησης του ιδρύματος «Never Such Innocence», με έδρα το Λονδίνο, για παιδιά της ηλικίας του, ο 13χρονος μαθητής Δημοσθένης- Δημήτρης Δεσποτίδης...
Σπορ
Η Διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το Υγειονομικό Πρωτόκολλο που ορίζουν οι αρμόδιοι φορείς Η οργανωτική επιτροπή του ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ RUN ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ανακοινώνει την ημερομηνία της διεξαγωγής του 4ου Αγώνα, στις 23 Αυγούστου 2020, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Η Διοργάνωση περιλαμβάνει 2 Αγώνες: 1. Λαϊκό Δρόμο Υγείας 5,2 χλμ με Τρέξιμο ή Δυναμικό Περπάτημα. Ώρα Εκκίνησης 10.00 2. Αγώνα Βουνού - Πόλης RUN 14,6 χλμ – Ώρα Εκκίνησης 10.15. Η Εκκίνηση και ο Τερμ...