Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Σε ποιους δημοφιλείς προορισμούς μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ως είθισται, αποτελεί το πρώτο επίσημο τριήμερο σύντομων διακοπών και αποδράσεων για το καλοκαίρι. Υπό κανονικές συνθήκες, τέτοιες μέρες, δημοφιλείς προορισμοί, τα ελληνικά νησιά και τα καλοκαιρινά θέρετρα «βουλιάζουν» από επισκέπτες. Τα πλοία αναχωρούν από τα λιμάνια με πληρότητες που αγγίζουν το 100%, το ίδιο και τα αεροπλάνα που απογειώνονται από τα αεροδρόμια ενώ η κίνηση στις εθνικές οδούς είναι ιδιαίτερα αυξημένη. 

Ωστόσο, στη μετά κορονοϊό εποχή, το σκηνικό αλλάζει άρδην! Μπορεί το υπουργείο Τουρισμού να θέτει ως προτεινόμενες ημερομηνίες για την επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων, αρχικά την 1η Ιουνίου για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας (σ.σ. και των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων) και την 15η για το άνοιγμα των υπολοίπων τουριστικών καταλυμάτων, όμως στους κύκλους των ξενοδόχων και όλων όσοι εμπλέκονται με τον τουρισμό κυριαρχεί η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια, με πολλά ερωτηματικά, ασάφειες και κενά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας,είναι ξεκάθαρος: «Ο τουρισμός δεν θα βγει από τη... μηχανική υποστήριξη μια εβδομάδα νωρίτερα από την προαναγγελθείσα ημερομηνία που ανοίγουν τα πρώτα καταλύματα κι ως εκ τούτου, δεν θα ανοίξουν μια εβδομάδα νωρίτερα για το τριήμερο τουΑγίου Πνεύματος. Όσοι ήλπιζαν, λοιπόν, ότι θα βρουν εποχιακό κατάλυμα εκείνο το τριήμερο μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσουν». 

Στο απόλυτο σκοτάδι

«Όσο δεν ορίζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν ξέρουμε ποιες αγορές θα "ανοίξουν", πότε θα ξεκινήσουν οι πτήσεις, πότε θα ανοίξουν τα σύνορα, πώς να ανοίξουμε;», αναρωτιούνται οι επιχειρηματίες των καταλυμάτων και προσθέτουν: «Βρισκόμαστε στο απόλυτο σκοτάδι!». Στην έρευνα του ethnos.gr σχετικά με το άνοιγμα ξενοδοχείων και εποχιακών καταλυμάτων, διαπιστώσαμε ότι οι περισσότεροι δεν έχουν ξεκαθαρίσει και δεν έχουν λάβει τις τελικές τους αποφάσεις για το εάν τελικά θα λειτουργήσουν φέτος ή θα προτιμήσουν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους με κατεβασμένα τα ρολά. «Θα μελετήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία, μέχρι στιγμής, δεν έχουν οριστικοποιηθεί και εντός της εβδομάδας θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για το εάν και πότε θα ανοίξουμε» τονίζουν ξενοδόχοι στο ethnos.gr που διατηρούν επιχειρήσεις σε ελληνικά νησιά.

Βόλος – Πήλιο: Σε θάλασσα και βουνό

Σε ποσοστό 40% θα ανοίξουν ξενοδοχεία για την περίοδο του Αγίου Πνεύματος στο Πήλιο, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των μονάδων 12μηνης λειτουργίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων ΜαγνησίαςΓιώργο Ζαφείρη, θα ανοίξουν στην Πορταριά – τουλάχιστον 5 καταλύματα-, στο Ανατολικό Πήλιο, όπως στην Τσαγκαράδα, σε Ζαγορά αλλά και στο Νότιο Πήλιο ενώ στον Βόλο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μας, επικρατέστερο σενάριο για άνοιγμα είναι στα μέσα Ιουνίου. «Αβαντάζ για εμάς είναι ότι το Πήλιο είναι γνωστό στους Ελληνες» αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Ζαφείρης. Οι αγορές που δουλεύει η περιοχή είναι η Αυστρία, Γερμανία, Νορβηγία, Ισραήλ, Κύπρος, Βαλκάνια και Ελλάδα.

Πάρος - Γραφικοί οικισμοί, λευκά σπίτια και γαλάζιες παραλίες 

Πριν τις 15 Ιουνίου, δεν προβλέπεται να ανοίξουν τα εποχιακά καταλύματα στο νησί, πληροφορεί το ethnos.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων ΠάρουΜάνια Αμπατζή, προσθέτοντας ότι 2-3 ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας στην Παροικία, «ίσως να ανοίξουν. Τα υπόλοιπα, και κυρίως τα μικρότερα, που είναι και πιο ευέλικτα, θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Ιουνίου» αναφέρει η πρόεδρος των ξενοδόχων. 

Η ίδια διευκρινίζει ότι οι τελικές αποφάσεις σχετικά με το πόσα ξενοδοχεία θα ανοίξουν φέτος στην Πάρο και Αντίπαρο, θα παρθούν εντός της εβδομάδας, «χρειάζεται να υπάρχει ασφάλεια, να εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι για να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι». Οι τιμές για φέτος, στο σύνολο των περίπου 150 ξενοδοχείων σε Πάρο και Αντίπαρο, με τις 7.000 κλίνες, θα κυμανθούν ανάλογα την κατηγορία του κάθε καταλύματος. «Είναι ελεύθερη αγορά, και ο καθένας χρεώνει ανάλογα το προϊόν που διαθέτει» λέει η πρόεδρος των ξενοδόχων, επισημαίνοντας και τα αυξημένα κόστη λειτουργίας που θα προστεθούν φέτος λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό. Οι αγορές που δουλεύει το νησί είναι Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, ΗΠΑ, εθνικότητες που έχουν πληγεί έντονα από την πανδημία, ενώ σχετικά με την ελληνική αγορά, «είχαμε πολλούς πριν την οικονομική κρίση του 2009’ έκτοτε περιορίστηκαν» λέει η κυρία Αμπατζή.

Ορεινός όγκος Χαλκιδικής – Αρώματα από έλατα

Στη Χαλκιδική, η οποία για άλλη μια χρονιά κατέκτησε την 1η θέση σε Γαλάζιες Σημαίες, στην Προ του Αθω Περιοχή τα περισσότερα ξενοδοχεία αναμένεται να ανοίξουν την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, στον ορεινό της όγκο, από Αρναία μέχρι Νεοχώρι, Παλαιοχώρι, Βαρβάρα, Μεγάλη Παναγιά, αλλά και Ταξιάρχη στους πρόποδες του Χολομώντα, όπως ενημερώνει το ethnos.grη διευθύντρια μάρκετινγκ του Προαθωνικού Οργανισμού ΤουρισμούΜαρία Πάππα «η περιοχή διαθέτει μικρές μονάδες και ξενώνες, οι οποίοι θα ανοίξουν όλοι». Η περιοχή (σ.σ. ο ορεινός όγκος) διαθέτει περί τις 600 κλίνες ενώ σε ό,τι αφορά τις τιμές, κυμαίνονται μεταξύ 60 – 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Οσο για τις ξενοδοχειακές μονάδες, που ως επί το πλείστον, είναι συγκεντρωμένες στην Ουρανούπολη (σ.σ. από εκεί αναχωρούν τα πλοιάρια για τις μονές του Αγίου Ορους της δυτικής πλευράς), «τώρα είναι όλα στο μηδέν» λέει χαρακτηριστικά η κα. Πάππα και συμπληρώνει «ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουμε σε διακρατικές συμφωνίες, εάν δεν ανοίξουν οι πτήσεις, τα σύνορα, γενικότερα υπάρχει ασάφεια». «Βρισκόμαστε στο απόλυτο σκοτάδι» επισημαίνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής«Ο Αριστοτέλης»Δημήτρης Χαδαλής διευκρινίζοντας ότι δεν θα ανοίξουν για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. «Να ανοίξουμε και να βρεθούμε να πληρώνουμε πρόστιμα; Και πώς θα προλάβουμε να εκπαιδευτούμε μέχρι τις 15 Ιουνίου;» αναφέρει και συμπληρώνει «είμαστε στον αέρα!».

Ιωάννινα – Στην πόλη και το βουνό

Σχεδόν τα μισά – στο σύνολο των περίπου 80 ξενοδοχείων που λειτουργούν τόσο στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων όσο και στον ορεινό όγκο- θα επαναλειτουργήσουν – τουλάχιστον για αρχή- από την 1η Ιουνίου, «με προσωπικό ασφαλείας, ενώ κάποια δεν θα ανοίξουν όλες τους τις πτέρυγες» ενημερώνει το ethnos.gr ο πρόεδρος των ξενοδόχων ΙωαννίνωνΣπύρος Σουρέλης. Αντίστοιχη θα είναι και η εικόνα στον ορεινό όγκο των Ιωαννίνων, τόσο στα Ζαγοροχώρια όσο και στα Τζουμέρκα, αφού τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες είναι 12μηνης λειτουργίας.

Προορισμοί στα Ζαγοροχώρια με καταλύματα που θα είναι ανοιχτά (και) για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι στο Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, στην Αρίστη, στο Μονοδένδρι, στη Βίτσα, στους Κήπους, στο Τσεπέλοβο κτλ. Στα Τζουμέρκα, θα λειτουργούν ξενώνες στα Πράμαντα, στην Πλάκα αλλά και στο Συρράκο, στους Καλαρρύτες, στο Προσήλιο κτλ. Ηδη, υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες κρατήσεις, «κυρίως από Ελληνες, ενώ σε αναμονή βρίσκονται κάποια καταλύματα για μικρά γκρουπάκια από Ελλάδα και Ισραήλ» επισημαίνει στο ethnos.gr ο κ. Σουρέλης. 

Οι τιμές στα ξενοδοχεία της πόλης κυμαίνονται από 40 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και φτάνουν τα 80 ευρώ, ανάλογα πάντα με τον τύπο του καταλύματος.

Μονεμβάσια - Εντός και εκτός της Καστροπολιτείας   

«Ο δήμος Μονεμβασίας είναι από τους μεγαλύτερους σε έκταση δήμους της Ελλάδας, που σημαίνει ότι οι περιοχές είναι αραιοκατοικημένες» αναφέρει στο ethnos.gr η πρόεδρος της Τουριστικής Προβολής του δήμου ΜονεμβασίαςΚατερίνα Τσαφατίνου. Τα μικρά ξενοδοχεία και οι ξενώνες 12μηνης λειτουργίας, τα οποία είναι και πιο εύκολα διαχειρίσιμα, βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων, θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου, στα δε πλεονεκτήματα της περιοχής, η κα. Τσαφατίνου αναφέρει τα μηδαμινά κρούσματα στην περιοχή, την οδική πρόσβαση αλλά και τη μεγάλη γκάμα στη διαμονή. «Δεν είναι μόνο η Μονεμβασιά, είναι και η Νεάπολη, η Πλύτρα, η Ελιά, ο Αρχάγγελος, το Κυπαρίσσι, ο Μαραθιάς, ο Ξιφιάς, το Πορί» αναφέρει η πρόεδρος κα. Τσαφατίνου προσθέτοντας τη συντόμευση της διαδρομής μεταξύ Μονεμβασιάς και Πούντας, όπου με το φεριμπότ περνάει ο επισκέπτης στην Ελαφόνησο σε μόλις 10 λεπτά της ώρας.

Όσο για τις τιμές στα καταλύματα, «είναι για όλα τα βαλάντια, από 50 ευρώ και ανάλογα το κατάλυμα μπορεί να φτάσουν και τα 300 ευρώ» επισημαίνει η πρόεδρος της Τουριστικής Προβολής του δήμου Μονεμβασίας.

Λίμνη Πλαστήρα – Υδροποδήλατο και κανό

«Έχουμε χάσει τη μισή περίοδο για εμάς το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, το Πάσχα και η Πρωτομαγιά ήταν που δουλεύαμε καλά» αναφέρει στο ethnos.gr ο Δημήτρης Χαραλαμπίδηςιδιοκτήτης του κέντρου υπαίθριων δραστηριοτήτων Tavropos με έδρα του στα Καλύβια Πεζούλας. Ο κ. Χαραλαμπίδης, ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 1995, επανακκίνησε την εταιρία του πριν δυο εβδομάδες. «Η κίνηση είναι πολύ περιορισμένη, κυρίως δουλεύουμε με κατοίκους από την Καρδίτσα και λίγο από τη γύρω περιοχή» εξηγεί.

Κανό, υδροποδήλατο και ποδήλατο βουνού είναι οι δραστηριότητες που έχει ενεργοποιήσει, προς το παρόν, «τηρούμε τις ασφάλειες, απολυμαίνουμε τα σωσίβια, αλλά την τοξοβολία δεν την κάνουμε» λέει. Τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα της περιοχής είναι 12μηνης λειτουργίας και όπως μας ενημερώνει ο κ. Χαραλαμπίδης, «δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για το εάν θα ανοίξουν και πόσοι» προσθέτοντας ότι «σίγουρα θα ανοίξει το ξενοδοχείο στο Μουζάκι που απέχει 16 χλμ. από την λίμνη, και έχει εύκολη πρόσβαση».

Πάργα – Μεσαιωνικά κάστρα και γαλαζοπράσινα νερά

Αδιευκρίνιστη παραμένει, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, για το εάν θα λειτουργήσει από την 1η Ιουνίου, κάποια ξενοδοχεία στην Πάργα, παραθαλάσσια κωμόπολη, βορειοδυτικά του νομού Πρέβεζας. «Κανένα κατάλυμα στην περιοχή δεν είναι 12μηνης λειτουργίας, ωστόσο περίπου 10 ξενοδοχεία στο ιστορικό κέντρο της Πάργας πληρούν τις προϋποθέσεις, ώστε να ανοίξουν», ενημερώνει το ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάργας Ευθύμιος Παππάς λέγοντας ότι αναμένουν από μέρα σε μέρα κάποιες διευκρινίσεις είτε από την Περιφέρεια είτε από την κεντρική διοίκηση.

Το πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο που κάθε καλοκαίρι κατακλύζεται από τουρίστες, κυρίως από τις Σκανδιναβικές χώρες, από Μεγάλη Βρετανία και Κεντρική Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία κτλ.), «φέτος θα έχουμε απώλειες στη σεζόν της τάξεως του 60-70%» αναφέρει ο κ. Παππάς. Οι περίπου 500 επιχειρηματίες στην περιοχή που διαθέτουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα και βίλες θα επικεντρωθούν στον εγχώριο τουρισμό, «οι Ελληνες απορροφούν ένα 10%-12%» αναφέρει ο κ. Παππάς, όπου με προωθητικές κινήσεις επιθυμούν να το φτάσουν στο 20%. Επιπρόσθετα, δουλεύουν και με Βαλκάνιους από Ρουμανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία. Οι τιμές στα καταλύματα θα κυμαίνονται από 50 – 250 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Πηγή: ethnos.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Υγεία
Η καθιστική καθημερινή ζωή μας και οι αγχωτικοί ρυθμοί της δουλειάς, σε συνδυασμό με το αλκοόλ και τα ζαχαρώδη snacks, διευκολύνουν τη δημιουργία του κοιλιακού λίπους που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία. Επιπλέον, μας κάνει να νοιώθουμε άβολα και μπορεί να μειώσει την αυτοεκτίμησή μας. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την απώλεια αυτού του λίπους. Το αδυνάτισμα απαιτεί πάντα κάποια προσπάθεια, δέσμευση και επιμονή. Η επιτυχής υιοθέτηση ορισμέν...
Πολιτική
Τη θέση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί αυστηρούς όρους, που θα παραπέμπουν σε μνημόνια και τρόικα, σχετικά με το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας εκφράζει σε συνέντευξη του στους Financial Times o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών – μελών για το πακέτο βοήθειας, αρχής γενομένης από την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός, σημειώνει χα...
Πολιτισμός
Στην «καρδιά» του campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μερικά μέτρα κάτω από τη γη, ο χρόνος δεν προσδιορίζεται από περιοδικά φυσικά φαινόμενα, αλλά μετράται με τις αισθήσεις. Η μυρωδιά που διαχέεται σε έναν χώρο 1.300 τετραγωνικών μέτρων, στο δεύτερο υπόγειο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, διεγείρει την περιέργεια: Είναι το άρωμα των παλαιών βιβλίων; Είναι μια ... ευχάριστη εκδοχή της κλεισούρας; «Ω, ώστε έτσι μυρίζει η ιστορία!», είναι η αναπά...
Διάφορα
Εντονη κακοκαιρία πλήττει από χθες τη Βόρεια Ελλάδα, με την Πτολεμαΐδα να ντύνεται στα… λευκά Ιούλη μήνα! Οπως φαίνεται στις εικόνες του kozan.gr, η χαλαζόπτωση στην Πτολεμαΐδα ήταν τόσο έντονη, που η πόλη κυριολεκτικά άσπρισε. Οι αυλές των σπιτιών στο Δροσερό Εορδαίας έχουν καλυφθεί από το χαλάζι ενώ καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν και στην Ολυμπιάδα. Δείτε το βίντεο και τις εικόνες του kozan.gr: Πηγή : thes.gr
Οικονομία
Τα χειρότερα σενάρια φαίνεται να επιβεβαιώνονται για τον τουρισμό της Χαλκιδικής, εφόσον η «βουτιά» στον τζίρο είναι δραματική μέχρι στιγμής και στα καταστήματα αλλά και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, σύμφωνα με έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. Η έρευνα που έγινε για τις ανάγκες του επιμελητηρίου, φέρνει στην επιφάνεια το μέγεθος του προβλήματος στον τουρισμό, σε μια περιοχή που παραδοσιακά ήταν μια «τουριστική ατμομηχανή». Όπ...
Υγεία
Ιάματα της φύσης μέσα σε ένα μοναδικής ομορφιάς περιβάλλον Τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας, με αναβαθμισμένες κτιριακές υποδομές και παρεχόμενες υπηρεσίες, ξεκίνησε την 1η Ιουλίου η λειτουργία του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων του δήμου Καβάλας, με μια μικρή καθυστέρηση σε σχέση με άλλες χρονιές, εξαιτίας των απαγορευτικών μέτρων λόγω κορονοϊού. Πλέον, ωστόσο, το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων -επίσημα αναγνωρισμένο μέλος του Συνδέσμου Ιαματικών Π...
Περιστατικά
Μετά από μια δύσκολη επιχείρηση που διήρκεσε πάνω από 3 ώρες, οι πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της Ελληνικής Αστυνομίας εξουδετέρωσαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, που τοποθέτησαν τα ξημερώματα άγνωστοι σε ΑΤΜ στη Νικήτη, επί της επαρχιακής οδού Σιθωνίας. Η κυκλοφορία σταδιακά αποκαθίσταται, καθώς από τη 1 το μεσημέρι η αστυνομία είχε κλείσει την επαρχιακή οδό Μουδανιών - Νικήτης, λίγο έξω από τον οικισμό, 500 μέτρα από τα φανά...
Διάφορα
Τα βιβλία τον συντροφεύουν από πολύ μικρή ηλικία και κάθε φορά που τελειώνει ένα απ’ αυτά κάνει μια μικρή περίληψη -εν είδει ενός άτυπου ημερολογίου ανάγνωσης- δοκιμάζοντας τις συγγραφικές του ικανότητες (και δη στην αγγλική αφού είναι μαθητής αγγλικού σχολείου). Γι’ αυτό και στο άκουσμα του παγκόσμιου διαγωνισμού ποίησης του ιδρύματος «Never Such Innocence», με έδρα το Λονδίνο, για παιδιά της ηλικίας του, ο 13χρονος μαθητής Δημοσθένης- Δημήτρης Δεσποτίδης...
Σπορ
Η Διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το Υγειονομικό Πρωτόκολλο που ορίζουν οι αρμόδιοι φορείς Η οργανωτική επιτροπή του ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ RUN ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ανακοινώνει την ημερομηνία της διεξαγωγής του 4ου Αγώνα, στις 23 Αυγούστου 2020, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Η Διοργάνωση περιλαμβάνει 2 Αγώνες: 1. Λαϊκό Δρόμο Υγείας 5,2 χλμ με Τρέξιμο ή Δυναμικό Περπάτημα. Ώρα Εκκίνησης 10.00 2. Αγώνα Βουνού - Πόλης RUN 14,6 χλμ – Ώρα Εκκίνησης 10.15. Η Εκκίνηση και ο Τερμ...