Απολογισμός της χθεσινής νεροποντής στο Δήμο Θέρμης


Η χθεσινή έντονη και ακατάπαυστη βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο, κυρίως στο αγροτικό, να πλημμυρίσουν υπόγειες κατοικίες και καταστήματα, θερμοκήπια και καλλιέργειες ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε φράχτες.
Η έντονη καταιγίδα που ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 χθες το μεσημέρι ταυτόχρονα σε Καρδία, Τρίλοφο, Πλαγιάρι και σχεδόν αμέσως και πολύ γρήγορα επεκτάθηκε και στις υπόλοιπες Κοινότητες του Δήμου Θέρμης, προκάλεσε πολλά προβλήματα, με τον μεγάλο όγκο του νερού που έπεφτε για περισσότερες από δύο ώρες, να σχηματίσει μικρούς ορμητικούς χειμάρρους που βρήκαν διέξοδο τόσο από το δρόμο που ενώνει Καρδία, Νέο Ρύσιο και Τρίλοφο, όσο και από τον παράδρομο της οδού Μουδανιών από Καρδία προς τη γέφυρα Νέου Ρυσίου – Ταγαράδων, ο οποίος έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Νωρίς σήμερα το πρωί ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών που προέκυψαν από τη χθεσινή θεομηνία παρουσία του Δημάρχου Θέρμης κ. Θεόδωρου Παπαδόπολου, της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, μηχανικών και των Προέδρων των Κοινοτήτων των οποίων οι περιοχές δέχτηκαν το μεγαλύτερο όγκο νερού, προκαλώντας έντονα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, καθιζήσεις και διαβρώσεις δρόμων.
Από την πρώτη ώρα εκδήλωσης των φαινομένων μηχανήματα του Δήμου, της ΔΕΥΑ Θέρμης καθώς και η Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας και η Αντιδημαρχία Συντήρησης και Αυτεπιστασίας ξεκίνησαν έναν αγώνα δρόμου, απεγκλωβίζοντας πολίτες, απομακρύνοντας πέτρες και λάσπες από το οδόστρωμα, και διανοίγοντας με 6 μηχανήματα διεξόδους, ώστε να απομακρυνθεί ο μεγάλος όγκος νερού με έμφαση στις Κοινότητες Καρδίας, Τριλόφου, Ταγαράδων, Νέου Ρυσίου, Αγίας Παρασκευής και Νέας Ραιδεστού.
Ειδικότερα, στην Καρδία η χθεσινή θεομηνία είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθούν πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο και κυρίως σε αγροτικούς δρόμους που παρουσιάζουν έντονες διαβρώσεις. Σοβαρή βλάβη  στον παράδρομο της οδού Μουδανιών προς τη γέφυρα Νέου Ρυσίου, ενώ η πολύωρη διακοπή ρεύματος στην περιοχή λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΔΕΗ προκάλεσε πρόβλημα στη λειτουργία των αντλιοστασίων και διακοπές νερού κυρίως σε κατοικίες που βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα σε Καρδία και Τρίλοφο.


Στην Κοινότητα Ταγαράδων ο μεγάλος όγκος νερού που κατέληγε στη γέφυρα Νέου Ρυσίου και το Ξενοδοχείο “Αφροδίτη” μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταφέρθηκε στην 1η, 2η, 3η και 4η οδό Ταγαράδων πλημμυρίζοντας αυλές και υπόγεια κατά μήκος των οδών αυτών. Εντός του οικισμού Ταγαράδων πλημμύρισαν υπόγειες κατοικίες και καταστήματα επί κεντρικών οδών, ενώ στον οικισμό Ν.751 υπερχείλισε ο χείμαρρος προκαλώντας προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Επίσης εντός του οικισμού των Ταγαράδων η ορμή με την οποία εισέρχονταν το νερό από τα ορεινά προς Ταγαράδες είχε σαν αποτέλεσμα να καταστρέψει το φράχτη του Νεκροταφείου Ταγαράδων και να πλημμυρίσει και το Δημοτικό σχολείο. Παράλληλα αναφέρθηκαν και απώλειες στο ζωϊκό κεφάλαιο.

Στην  Αγία Παρασκευή ο μεγάλος όγκος νερού προκάλεσε προβλήματα κυρίως στο αγροτικό οδικό δίκτυο. Στην 15η οδό ισοπεδώθηκε περίφραξη κατοικίας, προκλήθηκε καθίζηση στον αγροτικό δρόμο προς Αγίασμα, ενώ βλάβες υπέστει η εσωτερική περίφραξη του ποδοσφαιρικού γηπέδου Αγίας Παρασκευής.

Στον Τρίλοφο και στο κέντρο κυρίως του οικισμού πλημμύρισαν υπόγεια κτίσματα.
Σοβαρή καθίζηση υπέστη γέφυρα στην Κεντρική οδό Περικλέους, στο δρόμο δηλαδή που ενώνει τον Τριλόφο με το Πλαγιάρι, όπου με εντολή του Δημάρχου Θέρμης και αφού εκτιμήθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης, έχει αποκλειστεί με ειδική σήμανση το σημείο.
Συγκεκριμένα κλειστό είναι το τμήμα που υποχώρησε στο ρεύμα από Πλαγιάρι προς Τρίλοφο και στο σημείο απαιτείται μεγάλη προσοχή αλλά και μειωμένη ταχύτητα από τα διερχόμενα οχήματα.
Στο Πλαγιάρι, σημειώθηκαν προβλήματα μικρότερης έκτασης με το μεγάλο όγκο του νερού να δημιουργηθεί προβλήματα στο αγροτικό οδικό δίκτυο, την περιοχή “ορφανά” και στο δρόμο προς το παιδικό χωρίο SOS.
Πτώσεις δένδρων σημειώθηκαν στην Αγία Παρασκευή, την Καρδία και τη Θέρμη που αντιμετωπίστηκαν  άμεσα χωρίς να προκληθούν επιπλέον προβλήματα.


Επιπλέον, λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΔΕΗ στην Ενότητα Μίκρας και συγκεκριμένα σε περιοχές του Τριλόφου και της Καρδίας, σημειώθηκε πολύωρη διακοπή ρεύματος η οποία δημιούργησε προβλήματα στη λειτουργία των αντλιοστασίων της ΔΕΥΑΘ και προκάλεσε μεμονωμένες διακοπές νερού σε κατοικίες που βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα στον Τρίλοφο και την Καρδία.
Με την αποκατάσταση της ηλεκτροδότηση αργά τα μεσάνυχτα από τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, ξεκίνησε και η σταδιακή υδροδότηση των περιοχών αυτών.
Η έλλειψη ωστόσο ενημέρωσης από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ παρά τις επανειλημμένες τηλεφωνικές οχλήσεις του Προέδρου της Κοινότητας Καρδίας κ. Ιωακείμ Τρικαλιάρη, προκάλεσε την αγανάκτησή του, ο οποίος απέστειλε άμεσα επιστολή διαμαρτυρίας (email) στη Διοίκηση της ΔΕΔΔΗΕ στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνεται η πρόθεσή του  αλλά και των κατοίκων της περιοχής, να κινηθεί κατά παντός υπευθύνου για τη χθεσινή στάση των υπευθύνων και τη μη έγκαιρη και ορθή ενημέρωση γύρω από το σοβαρό ζήτημα της μεγάλης σε διάρκεια διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ενότητα Μίκρας.


Συγκεντρωτικά, στη χθεσινή μεγάλη προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων της έντονης καταιγίδας, συνολικά σε όλη την έκταση του Δήμου Θέρμης συμμετείχαν 6 οχήματα ειδικού τύπου, 20 εργαζόμενοι από το τμήμα Αυτεπιστασίας, τη Διεύθυνση Πρασίνου, τη Διεύθυνση Καθαριότητας και τη ΔΕΥΑΘ καθώς και 20 εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας Θέρμης.
Από νωρίς σήμερα το πρωί η Αντιδημαρχία Καθαριότητας ανταποκρίνεται σε δεκάδες κλήσεις συνδημοτών μας για απομάκρυνση λάσπης και φερτών υλικών από εισόδους κατοικιών και καταστημάτων κυρίως εκτός του οικισμού Ταγαράδων.
Οι προσπάθειες συνεχίζονταιι εντατικά και ακατάπαυστα από το ανθρωπινό δυναμικό του Δήμου Θέρμης και τα διατιθεμένα μηχανήματα, ώστε να καταγραφούν – αποκατασταθούν όλες οι ζημιές καθώς και οι βλάβες στο οδικό δίκτυο.

πηγή: thermi.gov.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Διάφορα
Τον τρόπο που η Ελλάδα κατάφερε να περιορίσει την πανδημία του κορωνοϊου εξήγησε σε συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα «Bild» ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας παράλληλα το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα της χώρας με ασφαλή τρόπο σε επισκέπτες από το εξωτερικό. Παράλληλα, μεγάλο μέρος της συνέντευξης επικεντρώνεται στα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της εργασίας, στο σχέδιο Μέρκελ - Μακρόν και στις αντιδράσεις που συγκεντρώνει...
Οικονομία
Το 25% των καταστημάτων εστίασης δεν άνοιξε - Τις επόμενες ημέρες ξεκινά η καταγραφή των καταστημάτων τα οποία έβαλαν λουκέτο. Μπορεί οι ευχές για καλό ξεκίνημα και τα χαμόγελα να περίσσευαν, ωστόσο το χθεσινό άνοιγμα της εστίασης, που αποτελεί ένα σημαντικό άλμα προς την κανονικότητα με τις νέες, ωστόσο, συνθήκες και ιδιαιτερότητες, μόνο ως υποτονικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Παρά το γεγονός πως επιχειρηματίες και προσωπικό στα καταστήματα της Θεσσαλο...
Διάφορα
Μία σημαντική ανακοίνωση έκανε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη και το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά τη συνάντηση που είχε με φορείς της πόλης στο ΥΜΑΘ, ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτό το αίτημα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα να ξεκινήσουν κατ’ εξαίρεση, απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης στις 15 Ιουνίου. «Η εξαίρεση είναι μόνο για την Θεσσαλο...
Περιστατικά
Ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας για την πορεία του ιού Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα σήμερα Τρίτη 26 Μαΐου η ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Όπως ανακοίνωσε ο Σ. Τσιόδρας σήμερα τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα είναι 10 και συνολικά 2.892. Το 55% είναι άνδρες. Όπως ανακοίνωσε οι νεκροί στη χώρα είναι πλέον 173, καθώς 1 ακόμα άτομο έχασε τη ζωή τους το τ...
Κοινωνία
«Όχι σε μετατροπή του Εθνικού Πάρκου Λιμνών Κορώνειας Βόλβης σε σκουπιδότοπο της Κεντρικής Μακεδονίας Ματαίωση της «αντιεπιστημονικής και αντιπεριβαλλοντικής χωροθέτησης» της Μονάδας Επεξεργασίας Δυτικής Θεσσαλονίκης, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για κίνδυνο να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο της Κεντρικής Μακεδονίας το Εθνικό Πάρκο Λιμνών Κορώνειας Βόλβης. Αναλυτικά στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: Το ΥΠΕΝ, ο ΦΟΔΣΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ...
Διάφορα
Απευθυνόμενοι σε υψηλού οικονομικού επιπέδου πελατεία, οι επιχειρηματίες στα πολυτελή ξενοδοχεία, δεν εμφανίζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή πρόθυμοι να ρίξουν τις τιμές, θωρακίζοντας ωστόσο την ευελιξία σε αλλαγές κρατήσεων και ακυρώσεων και προσελκύοντας τους πελάτες τους με περισσότερες ημέρες διανυκτέρευσης. Η ιδιόμορφη, φετινή τουριστική περίοδος, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με την αβεβαιότητα, τα πρωτόκολλα υγιεινής που θα πρέπει να τηρηθούν κ...
Πολιτική
Έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τους γονείς που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, να μπορούν να έχουν μειωμένο ωράριο για να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο, καθώς δε θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και στους Δημήτρη Οικονόμου και Εύα Αντωνοπούλου. Τις ημέρες που τα παιδιά θα βρίσκονται στο σπίτι, εφ’ όσον με απόφαση του σχολείου θα γίνονται εκ περιτροπής μαθήματα, σημε...
Πολιτική
"Πρωθυπουργό των έργων", χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημειώνοντας πως η πόλη αλλάζει σελίδα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συνέχιση στην τροχιά της αναπτυξιακής έκρηξης με επενδύσεις δημόσιες, ιδιωτικές και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), είναι ο στόχος της κυβέρνησης, μετά την πετυχημένη διαχείριση της πρώτης φάσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο κ. Μητσοτάκης ευχη...
Περιστατικά
Σε απόγνωση είναι οι καλλιεργητές της Χαλκιδικής από τις καταστροφές που προξένησε το μεσημεριανό χαλάζι που έπληξε πολλές περιοχές του νομού.   Από τον Πολύγυρο μέχρι την Γαλάτιστα και το Βάβδο, την Ορμύλια, την Γερακινή, τον Άγιο Μάμα και τα Σήμαντρα οι καλλιεργητές μετρούν τις πληγές τους.   Βερίκοκα, φιστίκια, σιτηρά και οπωροκηπευτικά υπέστησαν μεγάλες ζημιές, γιατί όπως λένε οι αγρότες στο halkidinews.gr κράτησε για αρκετή ώρα και έπεσε με σφοδρότητα...