Δίπλωμα οδήγησης: Επανεκκίνηση των εξετάσεων από 4 Μαΐου – Τι αλλάζει

Δίπλωμα οδήγησης: Επανεκκίνηση των εξετάσεων από 4 Μαΐου – Τι αλλάζει

Από τις 4 Μαΐου, αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά οι εξετάσεις για τα διπλώματα οδήγησης, εφαρμόζοντας ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας που θα προσαρμοστεί με τις απαιτήσεις της πανδημίας και τα αυστηρά μέτρα προφύλαξης.

Με βάση το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, οι εξετάσεις θα επανέλθουν με το 50% των υποψηφίων στις αίθουσες αλλά και με χρήση μασκών, γαντιών και αντισηπτικών. Παράλληλα, θα τηρηθούν αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των καθισμάτων, τόσο κατά το στάδιο της πρακτικής εξάσκησης όσο και της θεωρητικής εξέτασης.

Όπως τονίζουν από το υπουργείο, η επαναφορά στην κανονικότητα θα πάρει χρόνο και τονίζουν ότι το υπουργείο έχει λάβει όλα τα μέτρα για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό είναι έτοιμη να ενεργοποιηθεί η προσωρινή άδεια οδήγησης, η οποία δεν αποκλείεται να «κουμπώσει» με την επανέναρξη των μαθημάτων που θα επιτρέπει στους οδηγούς (νέους και παλιούς) να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση της προσωρινής άδειας, την ανανέωση της άδειας οδήγησης και την αρχική άδεια οδήγησης.

Και για τις τρεις κατηγορίες υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών ώστε οι ιατρικές εξετάσεις που απαιτούνται να είναι ψηφιακές και να καταχωρούνται στη συνταγογράφηση και από εκεί να αναρτώνται, χωρίς να απαιτείται η διαμεσολάβηση του πολίτη.

Αντίστοιχα, ψηφιακή θα είναι και η φωτογραφία ενώ θα σχεδιάζονται εφαρμογές ώστε να μπορεί ο πολίτης να κλείνει το ραντεβού για τις εξετάσεις ηλεκτρονικά χωρίς την εμπλοκή των σχολών οδηγών. Και για τις τρεις διαδικασίες οι πολίτες θα υποβάλλουν ψηφιακά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται η μετάβαση στις αρμόδιες υπηρεσίες και να μπορούν –εφόσον έχουν πετύχει στις εξετάσεις- να οδηγούν χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν το δίπλωμα οδήγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα διευκόλυνσης και προς τους επαγγελματίες οδηγούς, δίνοντας την δυνατότητα της παράτασης διπλωμάτων οδήγησης.

Για την επανεκκίνηση των εξετάσεων και την επόμενη μέρα στην εκπαίδευση των οδηγών, συζήτησαν χθες με τηλεδιάσκεψη ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γ. Ζαριφόπουλος και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Πηγή: thesstoday.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια