Απαγόρευση κυκλοφορίας: Σταδιακή άρση μέτρων από Μάιο - Πως θα γίνει

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Σταδιακή άρση μέτρων από Μάιο - Πως θα γίνει

Ολοκληρώνεται σήμερα τα μεσάνυχτα (Δευτέρα 20/4) το τριήμερο «σταθμός» που θα οδηγήσει σε σταδιακή άρση των μέτρων - Πως αναμένεται να γίνει

Από σήμερα, Δευτέρα, αρχίζει στο Μέγαρο Μαξίμου η επεξεργασία των σεναρίων για να αρθούν σταδιακά τα μέτρα που αφορούν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Το ενδεχόμενο παραβίασης των μέτρων που αφορούν την απαγόρευση κυκλοφορίας, τις ημέρες του Πάσχα, ήταν αυτό που προβλημάτιζε εδώ και καιρό την κυβέρνηση, και αυτός ήταν ο λόγος που έλαβε επιπλέον σκληρά μέτρα από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα προς Τρίτη.  

Η πορεία της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας αυτές τις ημέρες, θα κρίνει το πόσο άμεσα θα αρχίσει η σταδιακή άρση των μέτρων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μετά τις 27 Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια για την επόμενη μέρα, αυτά έχουν ήδη καταστρωθεί από τις πρώτες στιγμές στο «δωμάτιο πολέμου» του Μαξίμου, αλλά, με τα έως σήμερα δεδομένα, η επεξεργασία τους αρχίζει από σήμερα Δευτέρα όπου ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις για το σχέδιο επαναφοράς στην κανονικότητα. Στην κυβέρνηση θεωρούν ήδη δεδομένο με βάση τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί – ιδίως δε τα οικονομικά – ότι τουλάχιστον έως τα μέσα Ιουνίου η διαδικασία της άρσης των περιοριστικών μέτρων θα βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα έχει ολοκληρωθεί.

Θα συνεχίσουν, επίσης, και μετά την «απελευθέρωση» να τηρούνται αυστηροί κανόνες υγιεινής και κοινωνικής απόστασης, αλλά και απομόνωσης για όσους νοσούν. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, περιοριστικά μέτρα ή ακόμη και η καραντίνα να επιστρέφουν περιοδικά σε περιοχές ή πληθυσμούς όπου εμφανίζεται μεγάλη διασπορά του ιού.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πώς θα γίνει η μερική άρση


Έπειτα θα ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα και οι βιοτεχνίες για να επανεκκινηθεί στοιχειωδώς η οικονομία, αλλά και πάλι με κανόνες ως προς την προσέλευση του κόσμου – είτε πελατών είτε εργαζόμενων. Στην επόμενη φάση και με τους ίδιους αυστηρούς κανόνες, σειρά έχουν εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης, όπου πιθανότατα θα υπάρξουν τραπεζοκαθίσματα μόνο σε εξωτερικό χώρο.
Ο γενικός κανόνας που θα ακολουθηθεί είναι η αντίστροφη πορεία που οδήγησε στην απαγόρευση κυκλοφορίας. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, αλλά όχι στο σύνολό τους. Θα συνεχίσουν να ισχύουν περιορισμοί για πάρκα, παραλίες και άλλους δημόσιους χώρους, ενώ θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις.

Έπειτα θα ανοίξουν δημόσιες υπηρεσίες, δικαστήρια κτλ., καθώς και τα εμπορικά κέντρα, τα γήπεδα, τα γυμναστήρια, οι χώροι άθλησης κτλ. πάντοτε υπό αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. 

Τελευταία στη σειρά είναι τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές μονάδες, το άνοιγμα των οποίων εξαρτάται ασφαλώς άμεσα και από την αντίστοιχη άρση των περιορισμών στις μεταφορές (πτήσεις από το εξωτερικό), με δεδομένα τα τεστ για τους επισκέπτες. Πιο αυστηρό θα είναι το χρονοδιάγραμμα για τα νησιά και ιδίως για όσα δεν διαθέτουν υποδομές υγείας, για ευνόητους λόγους.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Όσον αφορά στα σχολεία, όπως τονίζει σε συνέντευξη του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στο “Βήμα της Κυριακής”, θα ανοίξουν, αλλά με προϋποθέσεις και προφυλάξεις.

Παράλληλα ο κ. Κικίλιας επισήμανε πως “κύριο μέλημά μας είναι τα παιδιά, που φέτος δίνουν Πανελλήνιες εξετάσεις και περνούν, όπως ξέρετε, μεγάλη αγωνία αυτά και οι οικογένειες τους”.

Οο υπουργός Υγείας και προβλέπει ότι η έως τις 27/4 η τήρηση των μέτρων “θα οδηγήσει, κατά τη γνώμη μου, σε νέα μείωση της επιδημιολογικής καμπύλης και θα δώσει στους ειδικούς επιστήμονες τη δυνατότητα να εισηγηθούν την αποκλιμάκωση των μέτρων με μεγαλύτερη ασφάλεια. Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν θα είναι άνευ όρων, αλλά αντίθετα με προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μη διακινδυνεύσουμε μετά από τόση ταλαιπωρία και τόσες απώλειες ένα δεύτερο κύμα διασποράς του κορονοϊού”.

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια