Κορονοϊός: Το σχέδιο εξόδου από την καραντίνα - Χρονοδιάγραμμα και σενάρια

Κορονοϊός: Το σχέδιο εξόδου από την καραντίνα - Χρονοδιάγραμμα και σενάρια

Υπό άκρα µυστικότητα Μαξίµου και υπουργείο Υγείας προετοιµάζουν την άρση των περιορισµών - Πού θα δοθεί πρωτίστως το «πράσινο φως»

Ενώ η γενική επιφυλακή που έχει κηρύξει η κυβέρνηση εισέρχεται στην πιο έντονη και κρίσιµη καµπή της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι επιτελείς του και το υπουργείο Υγείας προετοιµάζουν εδώ και ηµέρες -υπό άκρα µυστικότητα και µεθοδικά- το σχέδιο σταδιακής άρσης των περιορισµών, το λεγόµενο recovery plan. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εδώ και περίπου µία εβδοµάδα ρητές εντολές στον Βασίλη Κικίλια να καταστρώσει ένα πλάνο τµηµατικής εξόδου της χώρας από την κρίση, όπως σηµειώνεται χαρακτηριστικά, καθώς στην κυβέρνηση αποφεύγουν να χρησιµοποιούν τη φράση «επάνοδος στην κανονικότητα», αφού µια τέτοια προοπτική µοιάζει, για την ώρα τουλάχιστον, µακρινή.

Ο οδικός χάρτης της επαναφοράς δείχνει να διέπεται από τη φιλοσοφία του αντίστοιχου της αντιµετώπισης του COVID-19 και ως προς το timing: «Οπως η Ελλάδα σχεδίασε τον Ιανουάριο, πολύ πριν το κάνουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και πολύ πριν ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας σηµάνει τον συναγερµό της πανδηµίας, ένα ολοκληρωµένο σχέδιο αντιµετώπισης της διασποράς της νόσου, έτσι και το σχέδιο µερικής άρσης των περιορισµών µορφοποιείται τις πρώτες ηµέρες του Απριλίου, πολύ πριν εκπνεύσει η ισχύς των προστατευτικών παρεµβάσεων» επισηµαίνει χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός, ο οποίος συµµετέχει στον σχεδιασµό.Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, ένα τέτοιο σχέδιο, που βασίζεται σε διεθνή µοντέλα και στη βέλτιστη δυνατή εµπειρία και το οποίο περιλαµβάνει για την ώρα εναλλακτικά σενάρια και χρονοδιαγράµµατα ως προς το ποια ακολουθία θα τηρηθεί στη διαδικασία απενεργοποίησης των περιοριστικών µέτρων, παρουσιάστηκε προ ολίγων ηµερών στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίµου µε τον υπουργό Υγείας. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός έχει εξουσιοδοτήσει υπουργεία, όπως το Ανάπτυξης, το Παιδείας και το Τουρισµούνα καταστρώσουν σχέδιο µε τις προτεραιότητες και το χρονοδιάγραµµα ως προς την επαναφορά της αγοράς, της εκπαίδευσης και του τουρισµού σε κανονικούς ρυθµούς.

Ο έως τώρα προγραµµατισµός περιλαµβάνει µια συνολική επαναξιολόγηση του ισχύοντος πλαισίου περιορισµών τις πρώτες ηµέρες της εβδοµάδας µετά το Πάσχα. Οπως µεταδίδεται από την οµάδα των ειδικών επιστηµόνων του υπουργείου Υγείας, βασικό κριτήριο για την απόφαση ενεργοποίησης της σταδιακής άρσης των περιορισµών θα αποτελέσει η επίτευξη πτωτικού ρυθµού κρουσµάτων της νόσου ή και η εξάλειψή τους µέσα σε ένα διάστηµα 2-3 εβδοµάδων.

Οι αισιόδοξες προσεγγίσεις των επιστηµόνων προφανώς και συνδέονται µε την αναµενόµενη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, καθώς η άνοδος της θερµοκρασίας και η υπεριώδης ακτινοβολία θεωρούνται παράγοντες ανάσχεσης της διασποράς του ιού. Εχοντας, λοιπόν, ως βάση τα προαναφερθέντα, τµηµατική άρση των περιορισµών θα µπορούσε, κατά πληροφορίες, να ισχύσει από τις 10 Μαΐου και µετά. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανακοινωθεί ένα όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωµένο χρονοδιάγραµµα άρσης των περιορισµών, ιδίως σε ό,τι αφορά στην οικονοµική ζωή του τόπου, ώστε να προετοιµαστούν καταλλήλως αγορά και επαγγελµατίες.

Μάλιστα, στις κλειστές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίµου τίθενται επί τάπητος εναλλακτικά σενάρια ως προς το ποιοι τοµείς της οικονοµικής και της κοινωνικής ζωής θα προηγηθούν σε αυτήν τη δύσκολη επιχείρηση απεγκλωβισµού από την κρίση του κορονοϊού. Eνα από αυτά, που φαίνεται προσώρας να κερδίζει έδαφος, είναι κατ’ αρχάς να λειτουργήσουν εκ νέου γύρω στα µέσα Μαΐου εµπορικά καταστήµατα χαµηλού συνωστισµού (όχι τα πολυκαταστήµατα) και πιθανώς κάποια καταστήµατα υγειονοµικού ενδιαφέροντος (πιθανώς εστιατόρια), υπό αυστηρούς όρους, όµως, ως προς την προστασία προσωπικού και πελατών.

Οπως επισηµαίνουν αρµόδιες κυβερνητικές πηγές, τέτοιες αλλαγές είναι επόµενο να προκαλούν ταυτόχρονα και µεταβολές στους ισχύοντες περιορισµούς στην κυκλοφορία των πολιτών. Ως εκ τούτου, µελετάται είτε η προσθήκη νέων κωδικών στο σύστηµα 13033 είτε οδηγίες χαλάρωσης του ισχύοντος πλαισίου. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν πως τα αυστηρά µέτρα για τους ηλικιωµένους και τις ευπαθείς οµάδες θα εξακολουθούν να ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, ενώ και η άρση του µέτρου της απαγόρευσης των συναθροίσεων από 10 άτοµα και πάνω δεν αναµένεται µετά τις 10 Μαΐου.

Εναλλακτικά σενάρια επεξεργάζεται η κυβέρνηση και για τον χώρο της εκπαίδευσης, καθώς τις τελευταίες ηµέρες προσδιορίστηκε ο χρόνος πραγµατοποίησης των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα τέλη Ιουνίου µε αρχές Ιουλίου, αλλά και το εύρος της εξεταστέας ύλης. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας µελετά διάφορα σενάρια, από την τµηµατική επάνοδο των τάξεων -πρώτα το λύκειο, µετά το γυµνάσιο κ.λπ.- έως και τη λειτουργία πρωινής και απογευµατινής βάρδιας, προκειµένου να ανακτηθεί µέρος του χαµένου χρόνου. Με ιδιαίτερη προσοχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Χάρης Θεοχάρης ρυθµίζουν τις λεπτοµέρειες της επαναλειτουργίας ξενοδοχείων και λοιπών τουριστικών καταλυµάτων, καθώς από το εύρος και την ποιότητα της τουριστικής περιόδου -αποτελεί τη βαριά βιοµηχανία της χώρας- εξαρτάται ευθέως ο προσδιορισµός της συνολικής οικονοµικής ζηµιάς.

Εν αναµονή της οριστικοποίησης ενός ευρωπαϊκού ή διεθνούς πρωτοκόλλου, που θα προσδιορίζει αυστηρούς κανόνες δηµόσιας υγιεινής στη λειτουργία των ξενοδοχείων και στην πραγµατοποίηση των αεροπορικών πτήσεων, και δεδοµένου ότι η συγκεκριµένη αγορά απαιτεί µια προπαρασκευαστική περίοδο από 45 έως 60 ηµέρες, µια πιθανή απόφαση για άρση των περιορισµών περί τα µέσα Μαΐου θα σήµαινε το άνοιγµα ξενοδοχείων και καταλυµάτων το νωρίτερο στις αρχές Ιουλίου. Ζητούµενο αποτελεί, επίσης, σε ποιες αγορές θα απευθυνθεί η φετινή επικοινωνιακή καµπάνια για τον τουρισµό, καθώς αγορές που αποτελούσαν µέχρι πέρυσι σηµαντικούς πυλώνες του τουρισµού, όπως η βρετανική, η γερµανική, η γαλλική και η ιταλική, δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσουν τους επόµενους µήνες. Σηµαντική παράµετρος και η αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων διεθνώς, όπως και το χρονικό διάστηµα που θα µεσολαβήσει προκειµένου το επιβατικό κοινό να θεωρήσει ακίνδυνο για την υγεία του το ταξίδι µε αεροπλάνο.

Το Πάσχα η πιο κρίσιμη μάχη

Πάντως, η καθηµερινή επισκόπηση της κατάστασης από τον πρωθυπουργό, τους εξ απορρήτων συνεργάτες του, όπως τον γενικό γραµµατέα Γρηγόρη ∆ηµητριάδη, τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσο, σε συνεργασία πάντα µε τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και την οµάδα λοιµωξιολόγων, επιδηµιολόγων και ιολόγων του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, υποδηλώνει πως η θετική ισορροπία είναι εξαιρετικά εύθραυστη. «Μια απερίσκεπτη απόφαση ή µια µικρή δόση εφησυχασµού µπορεί να στοιχίσει πολλές ανθρώπινες ζωές και να θέσει εν αµφιβόλω την ανθεκτικότητα του ΕΣΥ» τονίζει τακτικός συνοµιλητής του κ. Μητσοτάκη.

Κυβερνητικά στελέχη σηµειώνουν πως το άγχος που διακατέχει την οµάδα κρούσης στο πρωθυπουργικό γραφείο µόνο αβάσιµο δεν είναι, καθώς η Μεγάλη Εβδοµάδα, που ξεκινά αύριο, αποτελεί την κρισιµότερη ίσως µάχη απέναντι στον κορονοϊό, η έκβαση της οποίας θα κρίνει τις επόµενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες και θα διαµορφώσει το κοινωνικό και οικονοµικό τοπίο τον Μάιο. Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι οι ηµέρες του Πάσχα αποτελούν κρίσιµο στοίχηµα για τους κυβερνώντες. Στόχος είναι να επιδείξουν οι πολίτες τον ίδιο ή και µεγαλύτερο βαθµό συµµόρφωσης ως προς τους περιορισµούς που έχουν επιβληθεί.

Στο Μέγαρο Μαξίµου αντιλαµβάνονται πως η εύλογη κόπωση των συµπολιτών µας από το µερικό lockdown, που έχει επιβληθεί προοδευτικά από τις 10 Μαρτίου και µετά, σε συνδυασµό µε τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών είναι πιθανό να θέσουν µια µικρή µειοψηφία σε τροχιά παράκαµψης των περιοριστικών µέτρων, απειλώντας ταυτόχρονα να διαγράψουν την έως τώρα επιτυχηµένη πορεία, µε ολέθρια αποτελέσµατα για τον γενικό πληθυσµό.

«Οχι στην πολιτική κεφαλαιοποίηση της επιτυχηµένης στρατηγικής κατά της νόσου»

Μολονότι η καθηµερινή ενασχόληση του Μεγάρου Μαξίµου µε το σύνολο των πτυχών αντιµετώπισης της πανδηµίας του κορονοϊού και την προετοιµασία της επόµενης µέρας δεν προσφέρεται για την εκπόνηση πολιτικού σχεδιασµού µακράς πνοής, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την οµάδα εξ απορρήτων συνεργατών του είναι κάτι παραπάνω από σαφές πως η εν εξελίξει περιπέτεια θα προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές και στο πολιτικό σκηνικό διεθνώς, άρα και στη χώρα µας.

Τακτικοί συνοµιλητές του πρωθυπουργού τονίζουν µε νόηµα πως όποιος αποπειράται να αποκρυπτογραφήσει την επόµενη µέρα µε όρους παρελθόντος µάλλον θα εκπλαγεί δυσάρεστα από την πλήρη αστοχία των εκτιµήσεών του. Με αυτόν τον τρόπο, κυβερνητικές πηγές αποδίδουν στη µάλλον διογκούµενη ανησυχία του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης -λόγω της δηµοσκοπικής διαφοράς ανάµεσα σε Ν∆ και ΣΥΡΙΖΑ- την παραφιλολογία περί εκλογικού αιφνιδιασµού το φθινόπωρο.

«Ο πρωθυπουργός δεν εµφορείται από τη λογική της πολιτικής κεφαλαιοποίησης της επιτυχηµένης στρατηγικής του στην αντιµετώπιση της νόσου του κορονοϊού εν µέσω κρίσης» αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός, ο οποίος εκτιµά πως µετά το πέρας της κρίσης η κυβέρνηση θα µπορέσει άµεσα να θέσει σε εφαρµογή ένα εµπροσθοβαρές πρόγραµµα για την ανάταξη της οικονοµίας και -γιατί όχι, όπως προσθέτει- για τη διαµόρφωση ενός σύγχρονου και πλησιέστερου προς τις ανάγκες και προοπτικές της χώρας παραγωγικού µοντέλου.

πηγή: ethnos.gr
Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Υγεία
Η προχωρημένη ηλικία και το να είσαι γυναίκα είναι δύο παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο που δεν μπορείτε να ελέγξετε, αλλά ένα συγκεκριμένο σχέδιο διατροφής μπορεί να βοηθήσει τις μεγαλύτερες γυναίκες να μειώσουν τις πιθανότητές τους για τη σοβαρή αυτή ασθένεια. Η πρόληψη του εγκεφαλικού είναι συνέπεια της μείωσης της φλεγμονής που παράγει σχηματισμό θρόμβων στην εγκεφαλική κυκλοφορία, η οποία με τη σειρά της, προκαλεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επει...
Κοινωνία
Από τις 06:00 του Σαββάτου 24/10 θα τεθούν σε ισχύ τα νέα, αυστηρότερα, μέτρα για την διασπορά του ιού που ανακοίνωσε στο μήνυμά του προς τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πώς θα πηγαίνουμε σε καφετέριες και εστιατόρια. Στις «κόκκινες» και «πορτοκαλί» περιοχές (ανάμεσα τους η Αττική και η Θεσσαλονίκη) θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 00:30 έως τις 05:00 το πρωί. Από την απαγόρευση εξαιρούνται όσοι εργάζονται τη νύχτα και περιστατικά έκτακτης ανάγκης....
Πολιτική
Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζει η Αθήνα τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας τόσο με το Oruc Reis, όσο και με απειλές για επέκταση των ερευνών νότια της Κρήτης. Το τουρκικό ερευνητικό συνεχίζει να κινείται και να κάνει καταγραφές παρανόμως στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Με αντι-Navtex απάντησε η Αθήνα στη νέα Navtex που εξέδωσε η Τουρκία με ισχύ έως τις 27 Οκτωβρίου. Για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός την Πρόεδρο τη...
Κοινωνία
Μετά την Κοζάνη, και η Καστοριά από σήμερα μπήκε σε lockdown καθώς, όπως ανακοινώθηκε προχθές, πέρασε στην κόκκινη ζώνη του χάρτη επικινδυνότητας κορωνοϊού. Κλειστά μαγαζιά, περιορισμένη κίνηση πολιτών και μειωμένη κίνηση στους δρόμους στην πόλη της Δυτικής Μακεδονίας είναι λοιπόν η εικόνα που επικρατεί από σήμερα στην Καστοριά, αντίστοιχη με εκείνη που υφίσταται εδώ και ημέρες στην Κοζάνη. Για την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς ισχύουν, μεταξύ άλλων, η υπ...
Υγεία
Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Nομού Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2008, από γυναίκες που βίωσαν τον καρκίνο του μαστού, με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής" σε συνεργασία με μια ομάδα γυναικών από τη Θεσσαλονίκη. Σκοπός του Πανελλήνιου Συλλόγου ήταν να συνεχιστεί το έργο του και στη Θεσσαλονίκη με στόχο να δοθεί και σε άλλες γυναίκες τη βοήθεια που χρειάζονται, ώστε να αντιμετωπίσουν τ...
Κοινωνία
Χωρίς την καθιερωμένη επίσημη δοξολογία στην οποία επρόκειτο να παραστούν ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά μόνο με τη Θεία Λειτουργία το πρωί, θα γιορταστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, η ημέρα του Πολιούχου, την 26η Οκτωβρίου. Μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις και τους νέους υγειονομικούς περιορισμούς που ανακοινώθηκαν για τη Θεσσαλονίκη, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου, δήλωσε...
Περιστατικά
Συνεργεία της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης βρίσκονται στο σημείο και πραγματοποιούν εργασίες προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη, η οποία εντοπίζεται εκτός των ορίων του σταθμού «Βενιζέλου» του Μετρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σταθμός της «Βενιζέλου» του Μετρό δεν έχει επηρεαστεί από τη διαρροή καθώς βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον δέκα μέτρων από το σημείο της βλάβης και επιπλέον διαθέτει προστατευτικά τοιχία (διαφραγματικούς τοίχους) περιμετρικά...
Κοινωνία
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» θα περάσει το εορταστικό τριήμερο της 26ης και 28ης Οκτωβρίου αγκυροβολημένο στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής, περιμένοντας μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, να βρεθούν στο κατάστρωμά του και να ζήσουν νοερά στιγμές του ένδοξου παρελθόντος. Από τις 15 Ιουνίου που επιτράπηκε και πάλι η είσοδος του κοινού στο πλοίο, μετά την περίοδο του lockdown, έως και σήμερα περίπου...
Διάφορα
Θεσσαλονίκη: 50 νέους τάφους σκάβει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε σημεία στο νεκροταφείο Ευόσμου για θύματα της πανδημίας. Από τον Μάρτιο κιόλας στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη στην Θεσσαλονίκη έχουν ανοίξει 50 τάφοι, στους οποίους έχουν ταφεί περίπου 40 άτομα. Σύμφωνα με τους κανόνες που ορίστηκαν, τα θύματα από κορονοϊό θάβονται σε ειδικό σημείο λίγο μακρύτερα από τους υπόλοιπους τάφους. Ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Κοιμητηρ...