Κλειστές εκκλησίες: Ζωντανά οι Ακολουθίες του Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Κλειστές εκκλησίες: Ζωντανά οι Ακολουθίες του Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Κλειστές εκκλησίες αλλά με ζωντανές μεταδόσεις για τους πιστούς

Την ζωντανή αναμετάδοση των λειτουργειών έχουν προγραμματίσει η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως για την Μεγάλη Εβδομάδα, με ξεκίνημα των μεταδόσεων σήμερα Κυριακή των Βαιων.

Μάλιστα, η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως και ο Μητροπολίτης Βαρνάβας εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση προς τους πιστούς: «Κάθε ναός είναι το σπίτι του Χριστού, που το έχουν κληρονομήσει τα παιδιά του Θεού, οι χριστιανοί, αλλά και όλοι οι άνθρωποι.

Εδώ μαζευόμαστε οι χριστιανοί (ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ) για να προσφέρουμε την Ευχαριστία. Για να προσευχηθούμε. Για να συναντηθούμε γύρω από το τραπέζι του Πατέρα μας.

Αυτές τις δύσκολες μέρες όλα αυτά άλλαξαν. Ένας πολύ μεταδοτικός ιός μας αναγκάζει σε απομόνωση. Ήρθε ο πειρασμός και η δοκιμασία και ανέτρεψε βεβαιότητες χρόνων, τις οποίες όλοι λίγο-πολύ είχαμε ενστερνισθεί. Ο Χριστός κάθε χρόνο «κραύγαζε» στις μωρές παρθένες: «γρηγορεῖτε οὖν, ὅτι οὐκ οἴδατε τὴν ἡμέραν οὐδὲ τὴν ὥραν ἐν ᾗ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἔρχεται»… κι εμείς ψάλλαμε μακαρίως: «Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται ἐν τῷ μέσῳ τῆς νυκτός, καὶ μακάριος ὁ δοῦλος, ὃν εὑρήσει γρηγοροῦντα…». Και αποδείχτηκε πως θεωρούσαμε τον εαυτό μας γρηγοροῦντα ενώ είμασταν απλώς ραθυμούντες πιστεύοντας πως οι πόρτες της Εκκλησίας μας θα είναι πάντοτε ανοιχτές.

Μα τις (υλικές) πόρτες της Εκκλησίας ευδόκησε ο Θεός να επιτρέψει να μας τις κλείσουν ώστε να μαζευτούμε στον εαυτό μας. Να περάσουμε την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα με προσευχή και κατάνυξη μένοντας στα σπίτια μας, συνειδητοποιώντας την αξία αυτού που είχαμε σαν δεδομένο. Μακάρι να καταλάβουμε τελικά πως η θεία λατρεία είναι συμμετοχή των πιστών στα λεγόμενα και τα τελούμενα, και να συνειδητοποιήσουμε πως η αγκαλιά της Εκκλησίας είναι πάντοτε ανοιχτή, και στα καλά και στα δύσκολα.

Τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα καθιστούν εύκολη την πρόσβαση στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, τις οποίες και σας προτρέπουμε να παρακολουθήσετε, πέραν από τις πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια, και μέσα από το κανάλι της Μητροπόλεως στο youtube καθώς και του διαδικτυακού τόπου Πεμπτουσία επίσης στο youtube.

Αυτές τις δύσκολες και επώδυνες μέρες ας προσευχηθούμε για μας και για τους άλλους. Ας καταλάβουμε ότι η προσευχή είναι δυναμικός κόπος αγάπης και όχι αφελής έκφραση αδυναμίας. Ας βαθύνουμε στην σκέψη και στην κρίση μας, συνειδητοποιώντας ότι η σχέση με τον Θεό είναι μια συνάντηση αγάπης πέρα από τον τόπο και τον χρόνο. Πάρτε ακόμα και ένα Ευαγγέλιο στα χέρια σας αυτές της μέρες μοναξιάς και αφουγκραστείτε τι μας λέει μέσα από αυτό, Αυτός που, από αγάπη για μας, έγινε σαν και εμάς και πέθανε για χάρη μας, ώστε να αναστήσει όσους θελήσουν να Τον ακολουθήσουν.Μην αρκεστείτε όμως μόνο σ’ αυτό.

Θερμή παράκληση να μη συρρεύσετε μαζικά στους Ναούς τις μέρες αυτές για προσκύνηση του Νυμφίου, του Σταυρού, του Επιταφίου, της Αναστάσεως… Και αυτό για την προστασία των ανθρώπων που αγαπάτε και του εαυτού σας, αλλά και για να μη δώσουμε λαβή σε κακόβουλους που δεν αγαπάνε την Εκκλησία, την αφορμή να πουν πως οι χριστιανοί είναι αυτοί που διασπείρουν τον ιό με το να συγκεντρώνονται στους ναούς τους πέραν του προβλεπόμενου αριθμού.

Σεβόμαστε τον αγώνα όλων και ιδιαιτέρως του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Πατρίδας μας, για τους οποίους δε παύουμε να προσευχόμαστε στον Θεό να τους στηρίζει και να τους ενισχύει, και το ίδιο καλούμε να κάνουν όλοι.

Πέρα και πάνω από όλα οι χριστιανοί την ελπίδα μας και την απαντοχή μας την αναθέτουμε στον Χριστό, την Παναγία και όλους τους αγίους μας, τις πρεσβείες των οποίων ζητάμε για να ξεπεράσουμε κι αυτή την δυσκολία.

Εύχομαι η υπόθεση αυτή να γίνει η καλή αφορμή για πραγματική μετάνοια όλων μας. Να έχετε όλοι, την ευλογία του Χριστού.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Ο πατέρας και επίσκοπός σας

Ο Νεαπόλεως καί Σταυρουπόλεως Βαρνάβας».

Για να δείτε την μετάδοση από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ΕΔΩ.

Για να δείτε την μετάδοση από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως ΕΔΩ.

Το πρόγραμμα των Ακολουθιών στην τηλεόραση

Η ΕΡΤ3 θα μεταφέρει ζωντανά μέσα από το κέντρο της Ορθοδοξίας, τον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, τις κατανυκτικές στιγμές του Θείου Πάθους και της Ανάστασης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Η ΕΡΤ2 θα μεταδώσει όλες τις Ακολουθίες με ζωντανή σύνδεση από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, και τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης.

Οι Απόδημοι Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την κατάνυξη των ημερών μέσα από την ΕRT world, που θα αναμεταδίδει τις λειτουργίες από το Φανάρι σε δίκτυο με την ΕΡΤ3.

Το πρόγραμμα μετάδοσης των Ακολουθιών έχει ως εξής:

Κυριακή των Βαΐων

ΕΡΤ2: Ο7.30 Θεία Λειτουργία από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

ΕΡΤ2: 19.00 Ακολουθία του Νυμφίου από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης.

Μεγάλη Δευτέρα

ΕΡΤ3: 18.00 Ακολουθία του Νυμφίου από τον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

ΕΡΤ2: 19.00, Ακολουθία του Νυμφίου από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

Μεγάλη Τρίτη

ΕΡΤ3, 17.30 Ακολουθία του Νυμφίου από τον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

ΕΡΤ2, 19.00 Ακολουθία του Νυμφίου από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

Μεγάλη Τετάρτη

ΕΡΤ3, 15.00 Ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος από τον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

ΕΡΤ2, 19.00 Ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

Μεγάλη Πέμπτη

ΕΡΤ3, 17.30 Ακολουθία των Αχράντων Παθών από τον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

ΕΡΤ2, 19.00 Ακολουθία των Αχράντων Παθών από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

Μεγάλη Παρασκευή

ΕΡΤ2, 07.30 Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και του Εσπερινού από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

ΕΡΤ3, 18.00 Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου από τον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

ΕΡΤ2, 19.00 Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

Μεγάλο Σάββατο

ΕΡΤ2, 07.30 Ακολουθία του Εσπερινού και Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

ΕΡΤ2, 23.00 Ακολουθία της Αναστάσεως από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

ΕΡΤ3, 23.00 Ακολουθία της Αναστάσεως από τον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Κυριακή του Πάσχα

ΕΡΤ2, 11.00 Εσπερινός της Αγάπης από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

ΕΡΤ3, 11.00 Εσπερινός της Αγάπης από τον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια